Miesto kde radi stratite pojem o case 1Mies van der Rohe kedysi povedal, že „Boh sa ukrýva v detailoch“. My by sme doplnili, že dômyselné architektonické riešenie nedokáže zaujať iba detailmi, ale takisto pretvára štvrtú dimenziu – čas. Veď uvážte, nakoľko dobrý pocit z priestoru ovplyvní to, koľko času strávite v konkrétnom prostredí... Urobte si teda trochu času na návštevu v dome, ktorý je začiatkom príbehu o skvelom bývaní v malej obci, len na skok od veľkého mesta.

 

„Luxus je, keď máte dostatok voľného času a môžete si ho zariadiť podľa svojich predstáv. Luxus pre mňa osobne znamená užiť si každý deň naplno,“ hovorí nám medzi rečou pri skvelej káve architektka Viera Chodelková. Usadila nás v interiéri vzorového domu nového projektu Rodinné domy Mojš – centrum, pod ktorý sa podpísala ako autorka architektonického riešenia aj interiéru. Je vidieť, že má v oku každý milimeter priestoru. Vlastne skôr pripomína domácu pani a dobrú známu, ktorá nás pozvala na návštevu.

 

Miesto kde radi stratite pojem o case 2

Denná časť upúta nádhernou vzdušnou obývačkou s jedálňou i vyhrievacím telesom, napojeným na exteriérový komín.

 

S ľuďmi treba hovoriť

Keď sa rozhliadneme po interiéri domu, hneď nám je jasné, že máme dočinenia so skúsenou autorkou, ktorá si potrpí na detaily a prostredníctvom architektonického riešenia vie podnietiť vzájomné väzby medzi členmi rodiny. „Keď ma niekto osloví, snažím sa navrhnúť priestor presne podľa jeho požiadaviek, nikdy však nejdem za hranice vkusu. Luxus spočíva v niečom celkom inom, než v okázalých bytových doplnkoch. S ľuďmi treba predovšetkým hovoriť – ako žijú, ako často sa v domácnosti stretávajú, aké majú denné rituály, koľko času trávia s deťmi, aký je ich denný harmonogram. Sú to vlastne úplne normálne veci, ale len vďaka nim sa vám podarí ušiť projekt klientovi presne na mieru. Na druhej strane treba ľudí niekedy usmerňovať. Veľakrát vôbec nemajú predstavu o tom, ako by mal ich domov vyzerať – vidia množstvo inšpiratívnych interiérov, ktoré sa im páčia, no zo stoviek podnetov majú chaos. Architekt je ten, kto dokáže pomenovať konkrétny problém a vhodne argumentovať, ak sa klient nechce vzdať svojej utkvelej predstavy, navrhnúť riešenie a zároveň zahrať na pravú strunu ľuďom, pre ktorých bývanie tvorí. Verím, že v našom projekte všetci nájdu presne to, čo hľadajú,“ pokračuje Viera Chodelková.

 

 Miesto kde radi stratite pojem o case 3

 Miesto kde radi stratite pojem o case 4

 

Pozemok, ktorý nikto nechcel

Podieľať sa na tomto projekte nebolo vôbec jednoduché – architektka mala totiž navrhnúť nielen architektonický koncept všetkých domov, ale zároveň aj interiér vzorového domu – a to tak, aby v potenciálnych klientoch vytvorila obraz o tom, aké možnosti toto veľkorysé bývanie poskytuje. Ako autorka pristúpila k tejto výzve komplexne – spolu s investorom sa totiž vrhla dokonca do hľadania vhodného pozemku. Lokalitu nakoniec objavila sama. Pozemok sa nachádzal v centre obce Mojš a hoci mal veľký potenciál, stavebníci ho dlhé roky obchádzali. Mnohých odrádzal jeho atypický pozdĺžny tvar, ako aj fakt, že bol pomerne komplikovaný z hľadiska napojenia všetkých sietí. „Keď som ho však videla, okamžite mi bolo jasné, čo na pozemku vyrastie. Som typ človeka,ktorému vízia skrsne v hlave hneď, ako zbadá niečo pozoruhodné,“ rozpráva zanietene architektka. Treba spomenúť, že Mojš patrí k najrozvinutejším obciam v okolí Žiliny a disponuje pestrou občianskou vybavenosťou. Ponúka príjemné bývanie v tichej lokalite, s krásnymi výhľadmi do okolitej krajiny, ale aj s dobrou dostupnosťou do krajského mesta, vzdialeného len 3,5 kilometra, či s priamym napojením na rekreačnú oblasť Vodného diela Žilina. Obec v posledných rokoch investovala nemalú čiastku do rekonštrukcie rôznych objektov, vrátane areálu oddychovej zóny, športovísk, ihrísk, miestnych komunikácií s osvetlením či do kamerového systému.

 

Miesto kde radi stratite pojem o case 5

Nočná zóna začína spálňou, ktorá plynulo nadväzujena veľký šatník a kúpeľňu. Architektka v spálni opäť využila paletu prírodných odtieňov.

 

Hlavne nenápadne

Devízou nových rodinných domov v Mojši je ich citlivé umiestnenie i premyslená organizácia v existujúcej zástavbe. Architektka myslela na súkromie obyvateľov aj pri riešení komunikácií, ktoré končia prístupovými cestami, znemožňujú tak pozdĺžny priechod celým pozemkom a nechávajú viac miesta privátnym priestorom. Keď sme sa blížili k prvému vzorovému domu, podvedome sme si opäť spomenuli na velikána Miesa van der Rohe. Aj on obdarúval svoje stavby nenápadným zovňajškom, vďaka čomu o to viac vyniklo ich vnútorné riešenie. A hoci vzorová stavba rodinných domov v Mojši nie je obkolesená hradbou vysokého múru, pri prejazde si ju takmer nevšimnete. Keď však vstúpite dovnútra, prekvapí vás vzdušným a priestranným interiérom. „Mojím zámerom bolo riešiť objekty ako jednopodlažné práve preto, aby nepôsobili mohutne, ale naopak, aby mali nenápadný vzhľad a prispeli tak k zachovaniu súkromia budúcich obyvateľov. Tento dojem sa ešte znásobí, keď v záhradách vyrastie zeleň. Treba nesmierne oceniť aj prístup investora, ktorý v prvom rade pozeral na kvalitu, vďaka čomu ma netlačil do vytvorenia hustej zástavby. Som presvedčená, že tento projekt v Žiline a okolí nemá konkurenciu,“ zdôrazňuje Viera Chodelková. Vo svojej finálnej podobe projekt počíta so šiestimi ďalšími rodinnými domami, ktoré majú kompletne vybudované základové dosky a všetky potrebné siete, vrátane optických. Iba jeden z nich by mal vychádzať z pôvodného humna, v ktorom chce architektka zachovať jeho originálny vidiecky charakter aj spolu so sedlovou strechou. Drevenú fasádu humna dokonca „preniesla“ do vzorového domu v podobe vlastnej fotografie, ktorá zdobí stenu deliacej priečky, presne nad sedačkou. „Veľmi rada hľadám kontextové prepojenia a hrám sa s nimi,“ priznáva architektka, ktorá sa predtým živila aj grafickým dizajnom. Dobrou správou je, že architektka bude k dispozícii každému novému klientovi v prípade, že bude potrebovať pomoc pri úprave dispozície alebo s riešením interiéru. V cene projektu sú totiž zahrnuté aj architektonické služby, čo je ďalšia pridaná hodnota tohto investičného zámeru. Hoci veľkosť a tvar pôdorysu ostávajú nezmenené, dispozícia sa dá variabilne meniť a upravovať podľa potrieb nastávajúcich majiteľov.

 

Miesto kde radi stratite pojem o case 6

Veľkorysá kúpeľňa je presvetlená úzkym pásom pozdĺžneho okna.

 

Dom plný slnka

V severovýchodnej časti domov sú situované vstupy, terasa sa nachádza na opačnej, juhozápadnej strane. Obytné priestory však maximálne využívajú slnečné svetlo. Terasu bude v lete chrániť veľká hliníková pergola so sklápacími lamelami. Pri vstupe sa nachádzajú dve parkovacie miesta, vrátane jedného s prístreškom a neveľkým skladom. Každý dom má príjemnú priestrannú predsieň s priestorom na umiestnenie šatníka, komody, vešiaka či sedenia. Vchodové dvere dopĺňa postranný svetlík, ktorý sa stará o efektné celodenné presvetlenie haly. Vo vstupnej časti domu nájdete technickú miestnosť aj sklad, chodba ďalej vedie do obývacej zóny, ktorá sa logicky aj vizuálne člení na dennú a nočnú. Oddychová časť je na spoločenskú napojená pozdĺžne a je oddelená deliacou priečkou. Tú môže nahradiť knižnica alebo praktický úložný priestor. Nočná zóna začína spálňou, ktorá plynulo nadväzuje na veľký šatník a kúpeľňu, končí priestorom dvoch izieb, ktorý môže byť využitý variabilne, či už rozdelený na dve identické miestnosti, na väčšiu a menšiu izbu, alebo ponechaný vo forme jednej veľkej miestnosti. Denná časť upúta nádhernou vzdušnou obývačkou s jedálňou i vyhrievacím telesom, napojeným na exteriérový komín, ktoré môže byť riešené ako kozub alebo kachle. Všetkých, ktorí milujú svoje kulinárske kráľovstvo, poteší najmä veľká kuchyňa – vo vzorovom byte riešená v tvare písmena U. „Ľudia sú často zmätení, keď vstúpia do nezariadeného domu, prípadne do hrubej stavby s neomietnutými stenami. Nie každý má takú predstavivosť, aby si aj v tehlových múroch vedel predstaviť možnosti budúceho domova. Náš vzorový dom dáva ľuďom reálny príklad bývania, takže si môžu všetko vyskúšať, získať predstavu o rozmeroch interiéru, vrátane nábytku. Reakcie sú doposiaľ veľmi pozitívne, návštevníci sa tu neraz cítia tak príjemne, že sa im nechce odísť a debatujú celé hodiny,“ dodáva s úsmevom architektka.

 

Miesto kde radi stratite pojem o case 7

Od jari do jesene budú mať obyvatelia domu k dispozícii veľkú terasu prekrytú pergolou.

 

 

 

Pin It