Byvanie v tichom rytme nadcasovosti 01Súkromný, či pre oči všetkých, skrytý alebo viditeľný, klasický alebo moderný, lokálny či medzinárodný? Nový luxusný byt typu penthouse v srdci rozvíjajúceho sa izraelského mesta sa pohybuje medzi paralelnými čiarami, ktoré sa zdanlivo nikdy nestretávajú, ale zároveň vytvárajú harmonický vzťah v sofistikovanom priestore.

 

Už na prvom stretnutí architektov z K.O.T. ARCHITECTS so zákazníkmi bola jasná výzva, ktorá sa pred nimi črtala – vychutnať si všetky tieto svety spolu, bez toho, aby ste sa vzdali architektonických vlastností, ktoré môže každý z nich priniesť. V reáli to znamenalo vytvorenie veľkého množstva otvorených priestorov, na jednej strane osvetlených a priehľadných a na druhej strane navrhnúť skryté riešenia úložných priestorov, existujúce bok po boku, bez toho, aby vyvolali vnútorný rozpor. A aby to nebolo také jednoduché – vonkajšiu formu bytu – umiestnenú v novej budove, nebolo možné zmeniť.

 

Byvanie v tichom rytme nadcasovosti 02

Koberec s výraznou textúrou je lemovaný sedacou súpravou, kreslami, konferenčným stolíkom a menšími príručnými stolíkmi talianskej značky Minotti.

 

Prúdiaci priestor bez hraníc

Po dialógu so zákazníkmi si architekti uvedomili, že by sa na byt nemali pozerať iba ako na priestor, v ktorom sa žije, ale vnímať ho ako priestor, ktorý má svoj vlastný život. „Ako podmienku existencie tohto života sme sa rozhodli vytvoriť byt, ktorý je stvorený pre neustály pohyb. Systémy počas dňa „dýchajú“, otvárajú sa a uzatvárajú, odhaľujú sa a skrývajú, umožňujú domovu meniť sa podľa činnosti, ktorá sa v ňom práve v tom čase odohráva. Niekedy sú to dvere, ktoré sa otvárajú, závesy, ktoré sa posúvajú, alebo iba lúče slnka, ktoré vrhajú iný tieň vďaka polici. Obývačka, kuchyňa, jedálenská časť, pracovňa a hlavná spálňa boli navrhnuté ako jeden prúdiaci priestor, ktorý kombinuje súkromné využitie a zónu otvorenú návštevám a nedefinujú ho jednoznačné hranice. Súhra medzi rôznymi časťami dáva pocit nekonečného horizontu a neobmedzených možností a vytvára spojenie medzi bytom a vonkajším svetom. Môžete napríklad variť v kuchyni a pozerať sa cez knižnicu, cez sklenenú stenu, až do spálne, kým sa váš pohľad nezastaví na stene.

 

Byvanie v tichom rytme nadcasovosti 03

Jednu stenu obývačky v skutočnosti tvorí čierna kovová knižnica vysoká až po strop.

 

V tichom a miernom rytme

Veľká moderná kuchyňa sa nachádza v západnej časti bytu. Čisté zvislé línie, kontinuita materiálu a tmavý odtieň dreva boli navrhnuté tak, aby tvorili akýsi rám pre dominantný jedálenský stôl. Pracovné plochy a jedálenský stôl pohodlne uhostia desať ľudí, ale tiež si pri nich môžu majitelia vychutnať raňajky osamote či v páre bez toho, aby sa cítili stratení v priestore. Potravinová skrinka, chladnička a umývačka riadu boli začlenené do kuchyne, aby vytvorili jednotný blok. Ďalšie pracovné plochy, kávový kútik a úložné priestory sú ukryté za otváravo-posuvnými dverami so systémom HAWA Concepta. Jedáleň funguje aj ako časť, ktorá oddeľuje kuchyňu a susednú obývaciu izbu. „Taliansky stôl, ktorý sme do nej vybrali po dlhom premýšľaní, má oválnu mramorovú dosku tmavo modrozelenej farby, stojacu na dvoch mosadzných podnožiach. Pomerne odvážny výber stola dokonalo zodpovedá tichému a miernemu rytmu, ktorý je daný dizajnom kuchyne,“ hovoria architekti.

 

Byvanie v tichom rytme nadcasovosti 04

Taliansky stôl s mramorovou doskou bol do jedálenskej časti vybratý po dlhom zvažovaní.

 

Byvanie v tichom rytme nadcasovosti 05

Kuchyňu charakterizujú čisté zvislé línie, kontinuita materiálu a tmavý odtieň dreva.

 

S odkazom na európske tradície

V záujme dojmu maximálneho priestoru je obývacia izba vymedzená iba nábytkom, ktorý domácich aj hostí vyzýva na preskúmanie hraníc medzi súkromným a „verejným“, či už prechádzkou alebo len pohľadom. Jednu stenu obývačky, orientovanú na východnú stranu, v skutočnosti tvorí čierna kovová knižnica až po strop. Využíva sa na vystavenie umeleckých diel zhromaždených majiteľmi. V moderných otvorených policiach vyniknú predmety, z ktorých sú niektoré staré až stovky rokov. Koberec s výraznou textúrou je lemovaný sedacou súpravou, kreslami, konferenčným stolíkom a menšími príručnými stolíkmi talianskej značky Minotti, dovezenými špeciálne len pre tento projekt. Okrem tejto značky nájdeme v projekte aj produkty ďalších zvučných mien – nábytok Baxter Italy, doplnky Alessi či osvetlenie Flos. Elektrický krb v klasickom vyhotovení (čierna vložka s bielou obstavbou) odkazuje na európske tradície, ktoré architektov inšpirovali pri navrhovaní obytného priestoru. Z juhu obývaciu izbu ohraničuje priestranná slnečná terasa plná zelene.

 

Byvanie v tichom rytme nadcasovosti 06

Minimalistická sklenená stena s dvoma priehľadnými posuvnými dverami, vyrobenými v Taliansku, oddeľuje pracovňu od hlavného obytného priestoru.

 

BYT JE STVORENÝ PRE NEUSTÁLY POHYB. SYSTÉMY POČAS DŇA „DÝCHAJÚ“, OTVÁRAJÚSA A UZATVÁRAJÚ, A SKRÝVAJÚ, ČÍM UMOŽŇUJÚ DOMOVU MENIŤ SA PODĽA ČINNOSTI, KTORÁ SA V ŇOM PRÁVE V TOM ČASE ODOHRÁVA.

 

Byvanie v tichom rytme nadcasovosti 07

Majitelia bytu sú zberateľmi historických predmetov, ktoré tu tvoria nenápadné kulisy.

Byvanie v tichom rytme nadcasovosti 08

Po dialógu so zákazníkmi si architekti uvedomili, že byt má svoj svoj „vlastný život“.

 

 

Hmota, ktorú bolo potrebné zvýrazniť

Študovňu a spálňu spája s „verejným priestorom“ minimalistická sklenená stena s dvoma priehľadnými posuvnými dverami, vyrobenými v Taliansku. Na sklenenú priečku boli pripevnené na mieru ušité látkové závesy, ktoré po zatiahnutí zabezpečia dostatok súkromia v oboch miestnostiach. Spálňu a študovňu od seba oddeľuje hmota obrovskej vstavanej skrine až po strop, ktorá vytvára odkladacie priestory dostupné z oboch strán, pre každú izbu samostatne. V hlavnej spálni sa navyše nachádza ďalší šatník – na druhej strane miestnosti, zatiaľ čo pracovňa má vlastnú knižnicu. Jedinou oblasťou, ktorá bola vylúčená z priehľadnej a otvorenej línie projektu, je hosťovská izba a priľahlá kúpeľňa, ktoré neustále poskytujú úplné súkromie. „Namiesto toho, aby sme tento rozdiel ignorovali, rozhodli sme sa ho zdôrazniť a navrhnúť ho ako ochranný čierny štít, akýsi ostrov stability s výhľadom na otvorený priestor zboku. Z vonkajšej strany vyzerá vstup do tejto oblasti ako jednotná architektonická hmota, ale keď sa prizriete bližšie, môžete vidieť vstupné dvere do oboch priestorov, ktoré sú medzi nimi zabudované v rovnakom dekore dreva a splývajú v celom bloku,“ vysvetľujú architekti.

 

Byvanie v tichom rytme nadcasovosti 09

Na mieru ušité látkové závesy po zatiahnutí zabezpečia dostatok súkromia.

 

Trošku drámy nezaškodí

Vonkajšia časť tohto štítu, ktorá hraničí s obytným priestorom a spálňou, bola pokrytá tmavými dubovými doskami v celej výške miestnosti. Interiér (steny kúpeľní) dostal obklad z čiernych mramorových dosiek od podlahy až po strop. S cieľom zvýšiť dramatický efekt a zvýrazniť túto časť, je priľahlá hlavná kúpeľňa obklopená podobnou „obálkou“, hoci vchod sa nachádza z hlavnej časti. V hlavnej kúpeľni zaujmú dvere skrinky pokryté zrkadlom, pričom jednotnú líniu opäť rozbíja hravá geometria, ktorá poskytuje niekoľko pohľadov. V hosťovskej kúpeľni nájdeme mramorové voľne stojace umývadlo a nad ním v čiernom ráme poličku, ktorá sa opäť pohráva s geometriou. V jemnom a tichom rytme nadčasovosti sa tak architektom podarilo vytvoriť luxusné a pritom nevtieravé bývanie, v ktorom záleží na každom detaile.

 

Byvanie v tichom rytme nadcasovosti 10

Spálňu a študovňu od seba oddeľuje hmota obrovskej vstavanej skrine, ktorá vytvára odkladacie priestory dostupné pre každú izbu samostatne.

 

Byvanie v tichom rytme nadcasovosti 11

Steny oboch kúpeľní dostali obklad z čiernych mramorových dosiek od podlahy až po strop.

 

 

 

Pin It