chamkova stodola slukFoto: Miroslav Sluk

Chamkova stodola je legendárne miesto. Vzácna drevenica, jeden zo symbolov Horehronia, však už nutne potrebovala opravu. Zachránia ju doslova v hodine dvanástej.

 

Hovorí sa o nej ako o najfotografovanejšej drevenici na Slovensku. Chamkova stodola poskytuje nádherný výhľad na celý región s dominantnou Kráľovou hoľou v pozadí. Ikonická stavba tradičnej slovenskej kultúry bola však roky nevyužívaná a tomu zodpovedal aj jej stav. Reálne hrozilo, že kvôli dieram v streche a zlej statike už túto zimu neprežije. Napokon sa však podarilo nájsť prostriedky na jej obnovu.

Vyzbieralo sa viac ako 8-tisíc eur

„O tento objekt sa vždy ľudia zaujímali. Nie len turisti, ale aj dobrovoľníci, ktorí pravidelne vyvíjali aktivity smerujúce k jej zachovaniu,“ uviedla Jarmila Oceľová z oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Horehronie.Jednou z takýchto aktivít sa stala aj crowdfundingová kampaň, v ktorej na záchranu legendárnej drevenice mohla prispieť široká verejnosť. Urobilo tak presne 570 nadšencov a celková vyzbieraná suma sa dostala na úroveň 8 060 eur. Takýto úspech prekvapil aj samotných iniciátorov kampane, no vďaka tomu sa podarí Chamkovu stodolu zrekonštruovať a zachrániť. 

 

Ikonická drevenica Horehronia bola na pokraji spadnutia, opravia ju

 

Prvá časť obnovy už beží

Keďže stav cennej drevenice bol kritický, s prácami majstri začali už uplynulý víkend, od piatku 6. novembra. Išlo o prvú časť obnovy krovu. Podľa plánov by strechu mali prekryť novými šindľami do začiatku zimy. „Potrebovali sme drevenicu dostať do roviny, nakoľko spodné trámy už boli výrazne prehnité, a tak sme ich podložili kameňmi z neďalekého lomu v Červenej skale, čo nás výrazne zdržalo s prácami na krove,“ uviedol Filip Tesák, jeden z miestnych tesárov, ktorý sa na obnove Chamkovej stodoly podieľa. Krov bude prekrytý 1 800 kusmi dreveného šindľa. Ďalšie rekonštrukčné práce majú nasledovať na jar. Časť šindlí bude zároveň použitá aj na záchranu niektorej z ďalších krásnych šumiackych stodôl, ktoré tiež nutne potrebujú rekonštrukciu.

 

chamkova stodola

 

Zo zbierky chcú vybudovať aj saunu

Časť vyzbieraných peňazí poputuje aj na projektovú dokumentáciu súvisiacu s ďalším zaujímavým miestom. „V budúcnosti sú plány vybudovať komunitnú saunu blízko miesta, kde reálne stojí najstaršia sauna v Československu. Jej pôvodný objekt prejde budúci rok obnovou,“ potvrdila Jarmila Oceľová. O tom, že komunitná sauna môže byť architektonicky veľmi zaujímavou, svedčí aj projekt lesnej sauny v Spišskom Hrhove, ktorý tento rok získal cenu CEZAAR.

Vek Chamkovej stodoly, nachádzajúcej sa medzi Telgártom a Červenou Skalou v katastri obce Šumiac, nie je presne známy. Isté však je, že má viac ak sto rokov a odhady hovoria aj o 150 rokoch. Stodola je pozostatkom duálneho hospodárenia starých Šumiačanov. Túto vlastnila rodina Chamkovcov, a preto dodnes nesie meno svojich majiteľov. Stodoly malo kedysi mnoho rodín v šumiackom chotári, ich jedinečnosť spočívala v sezónnosti ich obývania. Šumiačania v lete a na jar žili v chotári vo svojich stodolách a venovali sa tu hospodárskej činnosti.  V zime sa sťahovali  do dediny do svojich obydlí.

chamkova stodola oprava3

Pin It