apartman kyjev zavesy obyvackaFoto: Alexey Yanchenkov

 

Závesy v kobaltovo modrej farbe sa stali ústredným prvkom bytu v Kyjeve. Jeho zvyšok sa nesie v neutrálnych farbách.

 

Ukrajinské architektonické štúdio Ater Architects sa podpísalo pod netradičnú prerábku malého kyjevského bytu. Na 65 metroch štvorcových vytvorili moderný interiér, v ktorom namiesto stien použili závesy. 

Pôvodná dispozícia bytu totiž bola komplikovaná: viacero samostatných izieb oddelených chodbami. Majitelia, mladý pár, zadali architektom požiadavku, aby z byt presvetlili a transformovali v duchu minimalizmu. Výsledok? Väčšina priečok z bytu zmizla, pričom ako náhradu zvolili Ater Architects práve výrazné modré závesy, čím zároveň dodali bytu vzdušnosť a otvorenosť. Jediná izba, ktorá ostala oddelená, je spálňa.

 

apartman kyjev zavesy spalna

apartman kyjev zavesy spalna skrina

Foto: Alexey Yanchenkov

 

Kobaltovú modrú dopĺňa jemná ružová

V interiéri sa okrem závesov veľa iných farieb nenachádza, je takmer monochromatický. „Takéto rozhodnutie bolo motivované snahou vyvážiť energické farebné akcenty a urobiť priestor jasnejší a vzdušnejší pri zachovaní istej striktnosti,“ vysvetľujú autori. Práve z tohto dôvodu vo väčšine izieb s výnimkou kuchyne a kúpeľne priznali betónové stropy, ktoré len natreli nabielo bez toho, aby sa stratila ich textúra. Nadväzuje na nich aj niekoľko vertikálnych betónových dosák v pôvodnej šedej farbe nachádzajúcich sa v interiéri. 

 

 

apartman kyjev zavesy obyvacka beton sedacka apartman kyjev zavesy zatiahnute

 

 Betón je priznaný nielen na strope, ale aj pri stenách (vľavo). Závesy nahrádzajú aj priečku medzi kuchyňou a obývačkou (vpravo). Foto: Alexey Yanchenkov

 

Podlahy v takmer celom byte tvoria široké dubové dosky a ladia aj s dyhovanou kuchynskou linkou. Minimum farieb sa odráža aj na tomto mieste, keďže keramická zástena je celá čierna. Túto striktnosť okrem spomínaných kobaltovomodrých závesov rozbíjajú ešte jemné ružové akcenty. Na mieru vyrobený jedálenský stôl osvetľuje dizajnová lampa Flowerpot z dielne Vernera Pantona – jedného z najvplyvnejších dánskych interiérových dizajnérov 20. storočia.

 

 

apartman kyjev zavesy kuchyna vyhlad apartman kyjev zavesy svietidlo

 

Foto: Alexey Yanchenkov

 

 Malý byt zmenili šikovné riešenia

Ikonické svietidlo sa nachádza aj v obývačke, ide o Flos 265 od rovnomennej značky, ktorá je známa svojou spoluprácou s mnohými významnými dizajnérmi. Inak sa v tejto miestnosti nenachádza žiaden televízor ani monitor – podľa želania zákazníkov. Na jemné ružové akcenty z kuchyne nadväzuje púdrovo ružová sedačka, ktorá zaujímavo kontrastuje s výrazným závesom.

  

Špecifickou požiadavkou majiteľov bolo vytvorenie pracovného kútika určeného na komponovanie elektronickej hudby. To je aj vysvetlenie, prečo sa nad na mieru navrhnutým stolom nachádza kultového berlínskeho techno-klubu s názvom Berghain. 

 

apartman kyjev zavesy kupelna apartman kyjev zavesy toaleta

 

Na farbu závesov nadväzuje aj stena na toalete. Foto: Alexey Yanchenkov

 

Závesy oddeľujú aj veľkorysý šatník, ktorý architekti umiestnili do spálne spolu s malým miestom pre make-up. Pre optické zväčšenie kúpeľne s toaletou slúži veľké zrkadlo od stropu až po podlahu. Všetok úložný systém je umiestnený do vstavaných skríň, takže tento ukrajinský byt vo výsledku pôsobí naozaj minimalisticky a vzdušne, presne podľa požiadaviek majiteľov.

apartman kyjev zavesy vstavane skrine

Foto: Alexey Yanchenkov

 

Pin It