dom pri rieke afterparty interier

Biely asketický interiér je odkaz na filozofiu majieteľov domu. Foto: Giedrius Mamavičius

 

Zážitok zo života namiesto majetku. Tým sa riadi netradičný dom bez oplotenia – aby sa čo najviac otvoril a súznel s okolitou prírodou bez bezcenných zbytočností.

 

Predmestie litovského mestečka ponúklo atypický pozemok: na juhu hraničí s miestnou cestou, na severe s riekou obklopenou lúkou. Z oboch strán navyše v tesnej blízkosti susedí s ďalšími domami. Architekti zo štúdia After party prišli s riešením, ktoré sa vyrovnalo s obomi týmito protichodnými podmienkami.

 

dom pri rieke afterparty strecha

 Zelená strecha je pokračovaním okolitej lúky. Foto: Giedrius Mamavičius

 

dom pri rieke afterparty exterier dom pri rieke afterparty pohlad z rieky

 

Foto: Giedrius Mamavičius 

 

Terasa poskytuje relax s výhľadom na rieku

Šikmá severná strecha plynule nadväzuje na lúku pri rieke a v letných mesiacoch je rovnako ako ona pokrytá kvetmi a bylinkami. Poskytuje tiež útočisko pre včely a drobný hmyz a je tak prínosom pre miestnu biodiverzitu. Z brehov rieky je strecha domu pokračovaním súvislého „zeleného“ výhľadu. Zrezaný tvar navyše opticky delí pokojnú časť pri rieke od rušnej cesty na juhu. Veľká drevená terasa poskytuje dostatok miesta na relax v okolitej prírode – rámuje ju zeleninová záhradka prístupná bosou nohou. 

 

dom pri rieke afterparty nabytok

Každý kus nábytku nesie svoj vlastný príbeh. Foto: Giedrius Mamavičius 

 dom pri rieke afterparty obyvacka vyhlad

Foto: Giedrius Mamavičius 

 

dom pri rieke afterparty toaleta dom pri rieke afterparty terasa

 

Foto: Giedrius Mamavičius 

 

Oslobodenie sa od bezcenných vecí

Príroda hrá hlavnú úlohu aj v interiéri – veľká presklená stena v obývačke poskytuje výhľad na rieku a jej okolie. Priestranná obývačka sa tak stáva stredobodom domu. Keďže je orientovaná na severnú stranu, v lete sa napriek množstvu skla neprehrieva. V zime poskytuje svetlo a teplo veľký otvor na poschodí na južnej strane domu. 

Svetlý interiér dopĺňa len minimum nábytku, z ktorého ale každý nesie svoje vlastný príbeh. Práve nenápadný biely interiér nesie odkaz samotného domu a jeho majiteľov: oslobodenie sa od bezcenných vecí a životný štýl, ktorý vyzdvihuje zážitok zo života namiesto majetku.   

 

dom pri rieke afterparty zelena strecha dom pri rieke afterparty fasada

 

Foto: Giedrius Mamavičius 

 

Pin It