dom pre polovnika fasada

Fasádu pokrýva corten, takže časom získava prirodzenú patinu. Foto: Juliusz Sokolowski

 

Dom na poľsko-ukrajinských hraniciach odráža melanchóliu tamojších hôr – aj doslovne, vďaka množstvu presklených plôch.

 

Pohorie Bieszczady je známe divokou, bohatou prírodou. Architekti zo štúdia Medusa Group zasadil dom pre poľovníka práve do tohto kopcovitého prostredia. Dom sa nesnaží v krajine vyniknúť, práve naopak, jeho tvary rámcuje práve okolité prostredie, takže sa doň úplne vnára.

Architekti rešpektovali okolité hory

Nepravidelné tvary stavby a absencia plota dovoľujú domu na niektorých miestach prenikať do štruktúry terénu, niekedy ho zasa prekrývať. Otvára sa tým nádherný výhľad na panorámu horského prostredia a zároveň stavba necloní ani susedom. Z ich pohľadu by budova mala pripomínať ďalší zaoblený kopec, zo severnej strany však už pripomína klasický dom. 

 

dom pre polovnika panorama

 

dom pre polovnika odraz priroda

Stavba rešpektuje a odráža okolitú prírodu. Foto: Juliusz Sokolowski

 

Dom pre poľovníka je pokrytý cortenom, čiže poveternostne odolnou oceľou, ktorá po čase vytvára rurálny vzhľad podobný hrdzi. Na strechu architekti navrhli vrstvu zeme s trávnikom s jasným cieľom: čo najviac zapadnúť do okolitého prostredia, aby si majiteľ – poľovník –  mohol nerušene vychutnávať atmosféru tohto miesta.

Domáce kúpele aj izby pre hostí

Práve pokoj a relax sú hlavnými motívmi vnútornej dispozície domu. Tá zahŕňa súkromnú zónu so študovňou, domácim spa a hosťovským krídlom. Všetko veľkoryso presvetlené a poskytujúce pohľad na okolité vrchy Bieszczad. Prirodzená patina budovy získaná vďaka postupnému procesu hrdzavenia dovoľuje domu zapadnúť do okolitej prírody a pôsobiť čo najmenej rušivo. 

Stavba bola dokončená v roku 2002 na veľkorysej ploche 352 metrov štvorcových.  

 

dom pre polovnika fitness

 

dom pre polovnika interier

 

dom pre polovnika kupelna

Interiér je zameraný na pohodu a relax. Foto: Juliusz Sokolowski

 

Pin It