dom piesku plaz spanielsko bazen exterier

Foto: Diego Opazo

 

Obrátený naopak. Kvôli výhľadu je v tomto španielskom dome vymenená denná a nočná časť. Z tej hornej sa tak naskytá pohľad na okolitú morskú hladinu.

 

Veľkou pridanou hodnotou domu z dielne Fran Silvestre Arquitectos je jeho poloha: nachádza sa priamo pri Stredozemnom mori v španielskej Valencii. Jedným z dominantných prvkov v okolí je veľká piesočná duna, ktorá zároveň chráni pobrežie pred búrkami. Práve táto duna definovala konfiguráciu samotného domu. Aby cez ňu mali obyvatelia dobrý výhľad na more, horná časť domu sa stala dennou a, naopak, na prízemí sa nachádzajú spálne. 

 

dom piesku plaz spanielsko priechod bazen

Foto: Diego Opazo

 

Chodba lemuje vonkajší bazén

Denná a nočná časť domu sú akoby samostatnými blokmi umiestnenými kolmo na seba. Majitelia prechádzajú medzi dennou a nočnou časťou, ako aj medzi jednotlivými izbami, popri jednoduchom bazéne.

 

dom piesku plaz spanielsko priechod

Foto: Diego Opazo

 

Tieto miesta sú najverejnejšou časťou domu. Naproti tomu, výhľad z izieb smeruje do záhrady, kde sa zachovalo niekoľko pôvodných druhov rastlín typických pre túto lokalitu.

Len biely interiér a nič viac

Na spojnici oboch kolmo na seba položených častí domu sa nachádza schodisko. To hore končí veľkým otvoreným priestorom, ktorý umožňuje vnikať množstvu svetla z juhu do hlavnej miestnosti pri zachovaní dostatočného súkromia. Zároveň vytvára žiadaný tieň pre nočnú časť na prízemí. 

 

dom piesku plaz spanielsko schodisko

 

dom piesku plaz spanielsko schodisko denna cast

Foto: Diego Opazo

 

Interiér je prísne minimalistický a monochromatický, navrhnutý tak, aby poskytoval dostatok priestoru pre pokoj, výhľad na more a relax v tieni. Nič viac a nič menej. Jasné a rovné línie, všetko čisté, rovné a biele. „Dom piesku“ tak necháva maximálne vyniknúť prírodnému, zeleno-modrému okoliu, tvoreného miestnou flórou a morským pobrežím.

 

dom piesku plaz spanielsko interier pracovna dom piesku plaz spanielsko interier izby

 

Foto: Diego Opazo

 dom piesku plaz spanielsko exterier noc

Foto: Diego Opazo

 

 

 

Pin It