Nas Mlyn photo by alex shoots buildings

Foto: alex shoots buildings

 

Victor a Nikol Cojocaru našli starý mlyn, ktorý po víkendoch menia na nepoznanie. Novú tvár dostal mlynárov dom, pribudla nová stodola aj sklenené oddychové domčeky. „Koronakríza nám napodiv pomohla,“ tvrdí dvojica architektov a zároveň manželov.

 

Spolu s manželom ste našli starý mlyn, ktorý ste sa rozhodli zrekonštruovať. Našli ste mlyn neplánovane, alebo ste cielene hľadali stavbu tohto typu? 

Myšlienka vlastniť boutique hotel s kaviarňou sa v nás vytvárala v priebehu rokov na vysokej škole, kde sme sa s manželkou Nikol i spoznali. Všetko bolo dosť neplánované, skôr to vzniklo samo, pretože sami sme vyhľadávali podobné miesta, za účelom odpočinúť si. Nikol často o tom hovorila, a ja som to vždy zaradil do životnej zložky: „niekedy možno áno“. O mlyne som vedel už skôr, pretože sme v neďalekej obci, tesne pred odchodom na vysokú školu, bývali. Všetko potom vzniklo z výletu k Ochozskej Kyselke (prameň minerálnej vody neďaleko mlyna), keď som Niky ukázal Ochozský mlyn, ako miesto okolo ktorého sme chodievali v minulosti na prechádzky. V tej chvíli mi ani vo sne nenapadlo, že za pol roka budeme toto miesto kupovať. Nikol mala hneď od začiatku jasno, že mlyn je to pravé miesto, kde si splní svoj (náš) dlhoročný sen.

  

 

nas mlyn historicka foto nas mlyn historicka foto

 

Takto vyzerala budova mlynu zo 17. storočia pred rekonštrukciou.

 

Nas Mlyn photo by alex shoots buildings 

Dvojica architektov zrenovovala stodolu a mlynárov dom, rekonštrukcia samotného mlynu ich ešte čaká. Foto: alex shoots buildings  

 

Obaja s manželom ste architekti. Čím vás zaujala práve táto stavba?

Ochozský mlyn nás predovšetkým zaujal svoju polohou a vôbec ako celok. Je to miesto, kde nič nie je, len príroda, chceli sme byť v lese, ale zároveň na dobre dostupnom mieste. Tiež sme nechceli byť na veľmi frekventovanom mieste, kde je veľa turistov. Mlyn je dobre situovaný v údolí, vedľa tečie riečka Pilávka. Vďaka tomu je aj vzduch trochu iný, najviac to spoznáme po týždni v Brne. Urbanisticky sa skladá z troch budov, a tak vytvára prirodzene nádvorie. Máme teda dvor, kde človek môže robiť úplne všetko.

 

 Nas Mlyn photo by alex shoots buildings exterior

 Foto: alex shoots buildings

 

Prečo vznikol Náš mlyn a aký je váš plán na premenu starého mlyna?

Náš mlyn, je projekt, v ktorom sa my tak trochu vidíme. Chceme vytvoriť miesto, ktoré my sami vyhľadávame, miesto, kde na chvíľu zastavíme, utečieme šialenému okolitému svetu, vrátime sa do prírody a budeme môcť sa chvíľu venovať sami sebe. Hotel so šiestimi izbami, s výbornou kuchyňou a wellness v lese je náš cieľ. Preto, že v tomto projekte sme len my, a žiadny iný veľký investor, sme to vzali postupne. Rekonštruovali sme stodolu, ktorá raz bude kaviarňou, a rozhodli sme ju prenajímať na rôzne súkromné ​​akcie, často sa u nás konajú svadby. Tým, že toto miesto si ľudia prenajímajú, my máme prostriedky mlyn ďalej rekonštruovať, aby sme čo najskôr otvorili náš vysnívaný butikový hotel.

 

Nas Mlyn photo by alex shoots buildings 53 2 

 

V čom presne spočívala rekonštrukcia?

Samotný mlyn pochádza približne zo 17. storočia. Je to vodný mlyn, ktorý už vyše 40 rokov ako mlyn nefungoval. Striedali sa tu rôzni majitelia a väčšinu času slúžil ako skladovacie priestory. Pre potrebu čo najväčšieho priestoru sa takto z mlynu odstránili všetky stroje dodnes sa zachoval len kamenný náhon. Do rekonštrukcie sme sa pustili postupne, teraz sme rekonštruovali dom pána mlynára, a namiesto pôvodnej stodoly sme postavili stodolu novú. Zrekonštruovali sme oplotenie, vydláždili celý dvor žulovými kameňmi. Pôvodne tu bol asfalt.

Pri oprave takejto netradičnej stavby ste museli naraziť aj na nečakané komplikácie či problémy…

Najväčšie problémy nastali vo chvíli, keď sme sa rozhodli, že niečo len opravíme. Všetko bolo naozaj staré, teda bola potrebné urobiť všetko znovu, elektriku, vykurovanie, rozvody vody, atď. Repasovali sme časť pôvodných kastlových okien. A stále nie sme na konci. Nemilo nás prekvapila stará stodola, pôvodne sme chceli len opraviť strechu a pristavať novú časť. Bohužiaľ, po odstránení krovu, ktorý bol v dosť zlom stave, sme zistili, že to bol jediný prvok, ktorý držal celú stodolu pohromade. Stodolu sme nakoniec zbúrali a na pôvodnom mieste sme postavili stodolu novú.

 

nas mlyn architekti cojocaru

Victor a Nikol Cojocaru. 

 

Aké najoriginálnejšie prvky, materiály či techniky ste použili?

Pri stavbe samotnej stodoly sme použili pôvodné pálené tehly zo starej stodoly. Všetko sme starostlivo vyčistili a znovu použili. Počas stavby sme použili tradičné materiály a všetko sme potom aj priznali, ako na fasáde, tak v interiéri. Steny stodoly v interiéri aj v exteriéri sme obložili smrekovými doskami. V exteriéri sme dosky opálili na uhol, okrem jedinečného vzhľadu by fasáda mala byť trvácnejšia. Všetky okná máme oceľové, trvali sme na subtílnom vzhľade profilu, ktorý sa nedá pri žiadnom inom materiáli dosiahnuť. Interiérové ​​dvere sme vyrobili na zákazku z CLT panelu, vzhľadovo totiž najviac pripomínajú vnútorné obloženie stien zo smrekových dosiek. Podlahu máme z lešteného betónu, ale nezabudli sme na chladné počasie, tak sme vybudovali teplovodné potrubia podlahového vykurovania. Výzvou bude samotná budova mlyna, tú sme na pár rokov zakonzervovali, po aktuálnych skúsenostiach vieme, že musíme našetriť dostatočné množstvo prostriedkov, aby sme ho zrekonštruovali podľa našich predstáv a v najvyššej architektonickej kvalite.

 

 

Nas Mlyn photo by alex shoots buildings Nas Mlyn photo by alex shoots buildings

 

Foto: alex shoots buildings 

 

Mali ste od začiatku jasno, ako bude mlyn po novom vyzerať, alebo sa rodil postupne a pôvodné plány sa prispôsobovali?

Naše myšlienky sa neustále vyvíjajú, ale vieme, čo od toho očakávame. Plány sa nám zmenili podľa finančnej situácie a niečo sme radšej odložili, než aby sme z toho vytvorili polovičnú rekonštrukciu „na oko“.

Zachovali ste aj niektoré pôvodné prvky mlyna?

Zachovávame urbanistickú štruktúru, zvýrazňujeme kvalitné prvky pôvodného mlyna, zachovali sme mlynský náhon, čoskoro ho čaká citlivá oprava, a v budúcnosti si v ňom predstavujeme ochladzovací bazén. Poriadna výzva bude ešte len rekonštrukcia samotného mlyna.

 

 

Nas Mlyn photo by alex shoots buildings Nas Mlyn photo by alex shoots buildings 4

 

Foto: alex shoots buildings 

 

Stavbu ste doplnili aj o nadčasové prvky. Ktoré to sú?

Nadčasovosť nebola úplne naším cieľom, skôr prirodzenosť. Samozrejme, dokážeme veľa vecí ovládať z mobilu z Brna, spustiť kúrenie alebo niekomu odomknúť, ale toto nie je gro nášho projektu. Dostali sme do stodoly veľa výrobkov českých dizajnérov a výrobcov, ktoré celý priestor neskutočne premenili a zútulnili.

Rekonštrukcia u vás prebiehala svojpomocne, mnohé práce ste zvládli s manželom sami ... Bola to vaša prvá skúsenosť, kedy ste si od výkresovej „odskočili“ do montérok?

Všetko sme robili svojpomocne. Jeden celý rok sme s rodinou a priateľmi každý piatok až do nedele boli na mlyne. Od základov stodoly po ploty okolo mlyna. A je to neuveriteľné, že aj dnes existuje ľudská pomoc. Nie je to prvýkrát, čo sme si odskočili do montérok, všetko sa začalo rekonštrukciou nášho bytu v Brne, potom výstavbou rodinného domu pre rodičov a teraz toto. Montérky nám teda nie sú vôbec cudzie.

 

Nas Mlyn photo by alex shoots buildings

Foto: alex shoots buildings

 

Nakoľko vám situáciu skomplikovala koronakríza?

Koronakríza nám napodiv pomohla, my veľmi radi cestujeme a práve v tento čas sme mali naplánovanú na mesiac a pol cestu do Vietnamu. Zostali sme doma, a len vďaka tomu sme stihli stodolu včas dokončiť. Či nám koronakríza pomôže aj naďalej nie som si istý, keďže primárne sa v tejto chvíli u nás konajú svadby, kde sa zhromažďujú ľudia, čo aktuálne vláda veľmi obmedzuje. Ale my sme optimisti a pevne veríme, že svet bude zase v poriadku, nielen kvôli nám, ale kvôli celému svetu.

Súčasťou projektu Náš mlyn sú aj malé sklenené domčeky. Ako vznikol tento nápad?

Na mlyne chceme ponúknuť nevšedný zážitok a domčeky v sade bola príležitosť, ako to dosiahnuť. Projekt domčekov je inšpirovaný Škandináviou, kde človek má oveľa bližšie k prírode. Pôvodný projekt 72-hours cabin je nám sympatický aj kvôli tomu, že zastávame rovnakú odpočinkovú filozofiu. Zaspať v pohodlnej posteli bez internetu a s nebom plným hviezd nad hlavou je vskutku neopakovateľný zážitok.

 

Nas Mlyn photo by alex shoots buildings Nas Mlyn photo by alex shoots buildings

 

Foto: alex shoots buildings 

 

Kedy ste mlyn oficiálne otvorili? Bola tou prvou oficiálnu akciu práve vaša svadba, tak ako ste to plánovali?

Na mlyne sa mala konať prvá svadba 6.6.2020, mala to byt naša svadba, ale tú sme kvôli koronakríze presunuli na jeseň. Prvá svadba u nás sa teda konala až koncom júna 2020. Pocity boli neuveriteľné, pretože sme posledných 14 dní pred dokončením spali štyri hodiny za noc a pracovali sme takmer bez zastavenia. V ten deň to bolo také odľahčenie, ale zároveň sme boli dosť nervózni z neznámeho, čo nás bude ešte čakať.

Pin It