oleksandra derkach do studio interier boleslavska

Návrh interiéru bytu na Boleslavskej ulici v Prahe. Foto: Do Studio

 

Je dôležité preskúmať, či túžby z obrázkov odrážajú skutočný život klienta, hovorí česká architektka Oleksandra Derkach.

 

Často za vami chodia klienti s obrázkami z Pinterestu?

Áno, klienti často prichádzajú s predstavou, ktorá vychádza z časopisov o interiéri a obrázkov z Pinterestu. Je vždy dôležité sa vrátiť na začiatok a preskúmať, či sú ich túžby naozaj autentické a odrážajú skutočný život klienta a jeho osobnosť. Vytvorenie moodboard je neoddeliteľnou súčasťou našej práce. Cieľom nie je inšpirácia konkrétnym riešením, ale porozumenie klientovi. Snažíme sa pochopiť, čo konkrétne klienta zaujalo na tom či onom obrázku. Trebárs to, ako dopadá svetlo, štýl materiálov, celková atmosféra. Zdrojom inšpirácie nemusí byť len Pinterest. Obklopujú nás na každom kroku, plátna umelcov, rytmus mesta, príroda okolo, neuveriteľné farebné kombinácie, úžasné a dokonalé textúry a tvary – stačí sa zastaviť a rozhliadnuť sa okolo.

 

oleksandra derkach rekonstrukcia bytu vinohrady

Rekonštrukcia bytu v pražských Vinohradoch. Foto: Do Studio

 

Kde vidíte najväčší problém pri tom, keď si ľudia svoj príbytok chcú zariadiť podľa obrázkov zo sociálnych sietí?

Naše projekty sú vždy o ľuďoch. Veľmi odlišné, zaujímavé, živé a nedokonalé. S ich zvykmi a zvláštnosťami, obľúbenou hudbou, koníčkami, vecami, ktoré majú radi a spomienkami. S vlastným zmyslom pre krásu, ktorý sa počas našej spolupráce pretína s našou vlastnou víziou. Je dôležité pochopiť princíp a prístup riešenia na obrázkoch, ktoré si klient vybral. Výsledný dizajn, ktorý vznikne zo spojenia architekta a zákazníka je ako oblek šitý na mieru. Mal by byť odrazom a vyjadrením osobnosti klienta, ktorú sme previedli do fyzickej podoby, spĺňajúci potreby klienta a zodpovedajúci jeho jedinečnému životnému štýlu, nie výstava nových trendov a módnych prvkov.

Tvrdíte, že interiér môže mať napríklad aj zmysel pre humor ako jeho majiteľ. Ako konkrétne sa vám to podarilo docieliť?

Architektúra a dizajn nie sú abstraktné, ale, naopak, vždy úzko súvisia s realitou: so spoločnosťou, časom, príležitosťami a konkrétnymi ľuďmi. Aby dom poskytoval radosť a mier, a aby boli komerčné projekty úspešné, musí architekt citlivo reagovať na tých, ktorým je projekt určený. Zachytávať tonalitu slov, pocitov, atmosféru. Snažíme sa ľuďom porozumieť, aby sme pre nich urobili to najlepšie. Všetci sa od seba líšime, niekto oceňuje pohodlie a pokoj a niekto chce, aby jeho domov bol pokračovaním jeho expresívnej osobnosti. Funkčný a minimalistický základ našich projektov umožňuje vrstviť nové významy, pridávať atypické formy, obrazy a umelecké predmety alebo napríklad humorné detaily, ktoré rezonujú s klientom.

 

oleksandra derkach navrh obyvacka

Oleksandra Derkach tvrdí, že dôležité je, aby dizajn bol odrazom osobnosti klienta. Foto: Do Studio

 

Prezentujete sa ako ohľaduplné architektonické štúdio. Čo presne znamená ohľaduplná architektúra?

Cítime hlbokú zodpovednosť voči sebe i budúcim generáciám za vytvorenie novej, inkluzívnejšej, citlivejšej a zdravšej spoločnosti. Ohľaduplnosť v tomto prípade chápeme ako citlivý a zodpovedný prístup k osobnosti, vnútornému svetu našich klientov, spoločnosti a životnému prostrediu. Pri každom návrhu je pre nás dôležité analyzovať, ako a za akých podmienok bude vykonaný, či je ľahké sa o neho starať, ako je nadčasový, aké má alternatívne spôsoby využitia. Našou prioritou je vyhľadávanie lokálneho dizajnu, použitie nadčasových prvkov, ktoré môžu slúžiť niekoľkým generáciám, a tiež dávať druhý život starým a historickým predmetom. Priestor by mal byť flexibilný, ľahko sa prispôsobiť meniacim sa potrebám ich majiteľov a poskytovať príležitosť zmeniť alebo prispôsobiť časti interiéru, bez toho, aby sa uchýlil k rozsiahlym zmenám.

  

 

Oleksandra derkach interier hotel the icon hala Oleksandra derkach interier hotel the icon chodba

 

Rekonštrukcia hotela The Icon v Prahe, ktorý kedysi slúžil na cirkevné účely. Foto: Do Studio

 

Medzi vaše ostatné projekty patrí aj rekonštrukcia Hotela Icon. Ten mal už bez zásahov zaujímavý príbeh. Povedzte o ňom viac...

Dom sa nachádza v Novom Meste v Prahe a má veľmi bohatú históriu. Od roku 1895 začal objekt slúžiť cirkevným účelom. Získala ho do správy kongregácia Chudobných sestier Ježiša Krista a stal sa z neho sirotinec. V rokoch 1904-1906 bol dom adaptovaný pre potreby kongregácie. Od roku 1950 bol dom poskytnutý Pravoslávnej cirkvi, ktorá tu mala svoje administratívne úrady, ale aj knižnicu, niekoľko bytov, a domovú kaplnku. Aj keď bol v roku 1958 dom zoštátnený, v užívaní cirkvi zostal aj naďalej. V roku 2007 bol upravený pre potreby hotela, ktorý tu teraz sídli. Pri rekonštrukcii bola vybudovaná aj nová domová kaplnka, ktorá bola 25. mája 2008 vysvätená metropolitom Kryštofom. Dodnes slúži pre príležitostné bohoslužby. Majitelia hotela chceli uchovať malé fragmenty, rozprávajúce o bohatej histórii budovy. Snažili sme sa vytvoriť atmosféru, ktorá kombinuje moderné a rýchle tempo, ktoré je cítiť v centre mesta s pokojnou a vznešenou energiou, ktorá sa zachovala v priebehu rokov v budove.

 

Oleksandra derkach interier hotel the icon kupelna

Kúpeľňa v hoteli The Icon v Prahe. Foto: Do Studio

 

oleksandra derkachZ tohto hotela ste vytvorili „moderný chrám ukrytý v osviežujúcej džungli“. Akými prvkami ste to docielili?

Ako hlavný zdroj inšpirácie sme vzali staré ikony a ich farebnosť, prácu s prirodzeným a umelým svetlom, aby sme dosiahli vznešenosť a ľahkosť priestoru, ktoré sú typické pre cirkevné budovy. Svetlo definuje základné formy priestoru, odhaľuje textúry a vytvára žiaducu atmosféru. Ďalšími dôležitými prvkami sú jemné objemy, prírodné materiály, jasné geometrické tvary objektov, sloboda a flexibilita kompozície. Tento štýl nazývame útulný minimalizmus. Navonok pôsobí veľmi jednoducho. Je postavený na jemnej hre nuáns. Vyžaduje zmysel pre rovnováhu, netoleruje príliš veľa zásahov. Ale, naopak, dáva priestoru slobodu, integritu, pocit pohodlia a pokoja.

Do izieb ste navrhli aj pohyblivý 3D panel, ktorý dokáže ukryť vizuálny neporiadok a oddeliť časti interiéru. Čím je tento panel tvorený?

Chceli sme zachovať celkový minimalistický prístup aj v jednotlivých miestnostiach. Hľadali sme preto spôsob, ako udržať priestor nerušený detailami a množstvom vecí. Docielili sme to pomocou jednoduchých, pohyblivých MDF panelov s ozdobným 3D reliéfom, ktoré sa opakujú aj na iných predmetoch v interiéri, koľajnica posuvného systému bola skrytá v zapustenej stropnej nike.

 

Oleksandra derkach interier hotel the icon spalna

Izba v hoteli The Icon v Prahe. Foto: Do Studio

 

Myslíte si, že by našiel využitie aj v interiéroch rodinných domov či bytov?

Čím ďalej tým viac vzniká potreba multifunkčných riešení, ktoré reagujú na zlúčenie niekoľkých sfér života a plynulého spolupôsobenia niekoľkých funkcií. Snažíme sa efektívne využívať dostupný priestor, pretože rastúca cena nehnuteľností nás tlačí do menších bytov, kde sa stratégia "čo miestnosť - to funkcia" stáva príliš drahým luxusom. Rýchlosť, s ktorou sa jednotlivé životné sféry premieňajú a splývajú, sa len zväčšuje. Ťažkopádny a nemenný interiér je v takej realite prekážkou a priestorová flexibilita je spôsobom, ako ju preskočiť. Preto sa snažíme vytvárať projekty, ktoré to berú do úvahy a sú schopné prirodzene reagovať na neustále meniace sa požiadavky a rôzne scenáre súčasného života, kde pomocou pohyblivých panelov možno úplne skryť neporiadok v kuchyni alebo premeniť skriňu na pracovné miesto.

 

oleksandra derkach navrh interier kvetinarstvo

Návrh interiéru pre pražské kvetinárstvo. Foto: Do Studio


 Aké konkrétne prvky v interiéroch, ktoré ste navrhli, považujete za najoriginálnejšie?

Nebežíme za originalitou, skôr hľadáme cesty a spôsoby, ako čo najpresnejšie reagovať na priestor, okolie objektu alebo osobnosť klienta. Zakaždým, keď sa posadíme k novému projektu, resetujeme a začíname odznova. Snažíme sa klásť nové otázky, hľadať a experimentovať, aby sme mohli nájsť tú najvhodnejšiu formu – unikátnu a autentickú.

Aké je podľa vás zlaté pravidlo pri návrhu interiéru?

Preferujeme sa neriadiť pravidlami, ak nehovoríme o technických normách, ale starostlivo načúvať sebe samému. Žijeme v dobe, kedy konečne môžeme zabudnúť na všetky očakávania spoločnosti a budovať život podľa vlastných predstáv. Rovnaký prístup propagujeme aj v dizajne. Nemusíte budovať detskú izbu, keď neplánujete deti, obrovskú kuchyňu s ostrovčekom, keď nevaríte a bielošedú minimalistickú obývačku, keď máte radi sedemdesiatky a pop art. Žiadne pravidlá a trendy nie sú funkčné, ak nereflektujú autentickosť zákazníka.

Pin It