Haus am See spredu

Foto: José Campos

V čarovnom prostredí, na mieste starej kaviarne s výhľadom na jazero Jungfernsee, vyrástol pasívny dom s veľkým rešpektom k okoliu i starodávnym stromom. Tie sa stali jeho súčasťou.

 

Na toto miesto kedysi vraj chodieval popíjať kávu aj samotný cisár. Preto sa terasy pri tomto postupimskom jazere zvyknú volať aj cisárske. Pokojná voda, mohutné staré stromy a miesto s príbehom zaujalo berlínskeho architekta Carlosa Zwicka. Rozhodol sa tu vybudovať rodinný dom, ktorý bude túto atmosféru maximálne rešpektovať a reflektovať na ňu. Svoj projekt teda začlenil priamo do korún stoviek rokov starých dubov a gaštanov. Všetky stromy ostali zachované – dokonca aj veľký javor, ktorý stál priamo na mieste budúcej stavby. Carlos Zwick ho integroval rovno doprostred obývacej izby.

 

Haus am See strom

Foto: José Campos

 

Dom sa pozemku dotýka len v pár bodoch

Zelený, ekologický koncept tohto výnimočného domu zabezpečujú aj udržateľné stavebné materiály či solárny systém na streche. Úcta k prostrediu sa prejavila aj v zaujímavých železných „nohách“, podperách domu. Je ich spolu 40, no vďaka ich tvaru sa cisárskych terás dotýkajú len v niekoľkých bodoch. Fasádu tvoria zvislé lamely zo smrekovcového dreva.

 

Haus am See zboku

Foto: José Campos

 

Symbióza medzi stavbou a prírodou je úplne prirodzená, no jej zrod nebol úplne ľahký. Práve kvôli Zwickom tak ceneným stromom sa tu počas výstavby nesmel pohybovať žeriav. A tak dom vznikol len za pomoci teleskopického vysokozdvižného vozíka.

 

haus am see jazero zdola

Foto: José Campos

 

Drevené posuvné okná zabezpečia spojenie s exteriérom

Veľká lodžia sa tiahne pozdĺž celého domu vo výške 8 metrov nad vodou. Vytvára tak pocit, že sa človek akoby vznášal priamo nad hladinou jazera. S jazerom, samozrejme, komunikuje aj samotný dom. Carlos Zwick zvolil veľké drevené posuvné okná. Po ich otvorení sú obyvatelia Domu pri jazere k vode maximálne blízko.

 

Haus am See jazero terasa

 

Haus am See obyvacka

Foto: José Campos

 

Pokojnú atmosféru dotvára okrem spomínanej flóry aj fauna. Najviac sú s obyvateľmi domu v kontakte labute a volavky.
Zaujímavým prvkom v interiéri je veľký stôl z olivového dreva, ktorý dominuje jedálni – ako inak, s výhľadom na jazero.

 

Haus am See pracovna

Foto: José Campos


Keď Carlos Zwick v roku 2014 kupoval tento pozemok s dvomi starými stavbami, ani nevedel, či dostane stavebné povolenie na niečo nové. Napokon sa podarilo a modernizmom inšpirovaný Dom pri jazere sa stal skvelým príkladom toho, ako aj novostavba môže fungovať so starodávnym prostredím a skloniť sa pred jeho geniom loci.  

 

haus am see mury

Foto: José Campos

 

Pin It