byt pri strkovci

Foto: Lenka Némethová

 

Dve mladé architektky „otvorili“ dispozíciu bratislavského bytu a dostali doň maximum denného svetla.

 

Lenke Némethovej a Michaele Pivoňkovej z Ateliéru 27.9 sa podarilo stiesnené podmienky tmavého 3,5-izbového bytu nahradiť vzdušnými, svetlými priestormi s príjemnými prírodnými materiálmi. Byt sa nachádza na zvýšenom prízemí obytného domu zo 60-tych rokov. „Prešiel dnes už štandardným čistením „komôrkovej dispozície“ na konštrukčné prvky, čo umožnilo predefinovať rozvrhnutie miestností na väčšie funkčné celky podľa intenzity využitia,“ približujú autorky.

 

byt pri strkovci

 

byt pri strkovci

Foto: Lenka Némethová

 

 

Krížové priehľady dodali svetlo a život

Svieži dojem bytu dodalo prepojenie obývačky s kuchyňou a jedálňou s detskou izbou. To rozšírilo dennú obytnú zónu mladej rodiny a vytvorilo tak ideálne podmienky na trávenie spoločného času v interiéri.

 

byt pri strkovci byt pri strkovci

 

 Foto: Lenka Némethová

 

Architektky sa tmavých priestorov zbavili otvorením krížových priehľadov pozdĺž celého bytu. Navyše, z okien, ktoré sa nachádzajú v úrovni okolitej zelene, je po zmene krásny výhľad na prírodu v okolí jazera Štrkovec. „Po rekonštrukcii sa lepšie využil potenciál preplávajúceho bytu. Vstup získal pohľad von a naprieč bytom, vedený odhalenou konštrukciou,“ uvádzajú autorky.

 

 

byt pri strkovci byt pri strkovci

Foto: Lenka Némethová

 

Oranžová ako západ slnka nad jazerom

Architektky mysleli aj na situáciu, keď sú do spálne zatvorené dvere. Preto do projektu rekonštrukcie pridali nadsvetlík so sklom od maliarky Žofie Dubovej. Ten sa tak stal nielen zaujímavým dizajnovým, ale aj funkčným prvkom. Spoločný menovateľ celej rekonštrukcie – maximum denného svetla – podporuje aj priesvitný sklobetón, ktorým sa svetlo bez narušenia intimity dostáva z kuchynského okna aj do kúpeľne. 

 

byt pri strkovci

Foto: Lenka Némethová

 

Interiéru dominujú svetlé prírodné tóny oživené zemito oranžovou terakotovou. Tá reflektuje západy slnka nad neďalekým jazerom a podporuje uvoľnenú, príjemnú atmosféru bytu, ktorý sa z tmavej klasiky zmenil na vzdušný, žijúci priestor pre život mladej rodiny.

 

byt pri strkovci

Foto: Lenka Némethová

 

Pin It