the box celok

Foto: Ivo Tavares Studio

 

Netradične poňatá renovácia starého domu v Portugalsku. Staré s novým vytvára jeden harmonický celok.

 

Portugalský architekt Tiago Sousa umiestnil do ruiny tradičného domu v dedine Romarigaes novú tehlovú stavbu. Pôvodný objem tak využil ako „schránku“ pre novú časť.

 

the box stare nove fasada

Foto: Ivo Tavares Studio

 

Staré a nové sa dá jasne odlíšiť

Projekt s názvom The Box je dvojizbovým domom, ktorý nijak zásadne nevyčnieva zo starej, pôvodnej stavby. Balkóny, terasy a rôzne otvory sa do nej prirodzene vnárajú. Napriek tomu sa dá staré a nové jednoznačne rozlíšiť a skúmať tak ich vzájomný vzťah a pôsobenie. Samotní architekti pôvodnú budovu opisujú ako typickú stavbu portugalského vidieckeho, očarujúceho námestia.

 

the box exterier

Foto: Ivo Tavares Studio

 

„The Box“ je rodinným domom rozdeleným na dve časti. Na prízemí sa nachádzajú spoločné priestory: kuchyňa, jedáleň a obývačka usporiadané postupne zo severu na juh. S horným poschodím, na ktorom sú umiestnené dve spálne a kúpeľňa, ho spája jeden z unikátnych prvkov domu. Ide o umelecké, ornamentálne schodisko vytvorené z betónu a dreva. Obe spálne sú rovnaké a rešpektujú tak symetriu tohto priestoru.

 

the box dizajnove schodisko

Foto: Ivo Tavares Studio

 

Drevený obklad aj na dverách


Interiér chceli architekti čo najviac zjednodušiť, a tak na hornom poschodí použili prírodné drevené obloženie – dokonca aj na dvere, ich rámy a kľučky, ktoré sa tak stávajú úplne neviditeľnými a priestor zjednoteným.

 

the box obklad interier

Foto: Ivo Tavares Studio

 

Zároveň výborne funguje vzťah medzi interiérom a exteriérom, prostredníctvom širokých sklenených dverí. Každé miesto v tomto dome je premyslené do detailov a obyvatelia tohto domu si môžu nerušene vychutnať atmosféru starého aj nového v jednom unikátnom celku.

 

the box sklene dvere

Foto: Ivo Tavares Studio

 

the box interier

Foto: Ivo Tavares Studio

 

the box spalna

Foto: Ivo Tavares Studio

 

Pin It