woodnest vyhlad

Iba 15 m2 ponúka úžasný zážitok. Foto: Helen & Hard

 

V strmej zalesnenej oblasti nad bývalou dedinkou Odda postavili v maximálnej harmónii s prírodou dva minidomčeky –  priamo v korunách stromov.

 

Stavby navrhli nórski architekti Helen & Hard vo výške približne šesť metrov nad zemou. Každý z domčekov sa stal súčasťou živého borovicového stromu a tomu autori projektu Woodnest prispôsobili aj architektúru. Jej dominantou je nádherný panoramatický výhľad na Hardangerfjord.

 

woodnest spredu

Foto: Helen & Hard

 

Interiér okolo kmeňa stromu

Už samotný prístup k lesným domčekom je komplikovanejší a robí z tohto miesta ideálny priestor pre nerušené chvíle v obkolesení prírody. Dostať sa k nim dá z dedinky Odda po asi 20-minútovej ceste. Rátať treba s rôznymi kľučkami a strminami. Na samom okraji fjordu sa následne objavia dve stavby takmer splývajúce s okolím. Do domčeka sa vstupuje po malom drevenom mostíku.

 

woodnest zboku

Foto: Helen & Hard

 

Vnútorná plocha má iba 15 m2, ale okolo kmeňa stromu uprostred sa pohodlne zmestili štyri miesta na spanie, kúpeľňa, kuchyňa a obývací priestor. Z každého miesta je krásny výhľad nielen na fjord, ale aj medzi okolité stromy a blízke hory.

 

woodnest detail

Foto: Helen & Hard

 

Drevený šindeľ časom nadviaže na les

Celkom logicky je hlavným stavebným materiálom domčekov drevo. Architektúra nadväzuje na nórsku ľudovú tradíciu stavieb. Zároveň však prináša isté nóvum v podobe vonkajšieho plášťa, ktorý je tvorený neošetreným šindľom z prírodného dreva. Táto „druhá koža“ domu bude časom pracovať, zvetrávať a postupne dostane prirodzenú patinu.

 

woodnest fasada

Foto: Helen & Hard

 

Vo výsledku je Woodnest výnimočnou stavbou zasadenou vo výnimočnom prostredí. Svojím prirodzeným vzhľadom zapadajúcim do miestneho lesa ponúka priestor a čas na spomalenie, relax a vychutnanie si krásu okolitej nórskej prírody.  

 

woodnest exterier

Foto: Helen & Hard

 

 

Pin It