pristavba hexagon vyhlad

Foto: Ashok Sinha

 

Architekti vychádzali z pôdorysu pôvodnej stavby, ktorá má presne tento tvar.

 

Newyorský dom pochádza z 80. rokov minulého storočia a úlohou architektonického štúdia Reddymade bolo navrhnúť jeho prístavbu. Na pomoc si prizvali čínskeho výtvarníka a aktivistu Ai Weiwei a výsledok získal zaujímavú atypickú podobu.

Šesťuholníky ako základ

Nová plocha 185 metrov štvorcových poskytuje dostatok miesta pre dve nové spálne s vlastnou kúpeľňou, to všetko navrhnuté okolo centrálnej obývačky. Architekti z Reddymade vysvetlili, že pôvodný dom sa vlastne skladal zo zoskupených šesťuholníkových pavilónov. Preto prístavba dostala práve tento geometrický tvar. Cieľom bola jednoduchosť a minimalizmus.

 

pristavba hexagon priroda

Foto: Ashok Sinha

 

 Z pôvodného domu vedie do prístavby presklená chodba. V obývačke sa stretávajú dve lomené krídla ako akýsi centrálny „pánt“ stavby. Každá zo spální má presklenú stenu otvárajúcu výhľad zo súkromnej verandy na okolitú krajinu. Na južnej strane má veranda zrkadlovú stenu vybavenú vonkajšou sprchou obklopenou pokojnou okolitou prírodou.

 

pristavba hexagon sprcha

 

pristavba hexagon veranda

Foto: Ashok Sinha

 

Interiér ako jednoduché pozadie pre umenie

Hoci primárne sú na pohľady do okolia určené presklené verandy, nová časť domu má aj malé okienka na bočnej strane, z ktorých vidieť svahovitejšiu časť pozemku.

Ako je zaujímavý a pútavý samotný šesťuholníkový tvar prístavby, jej interiér je jednoduchý. Dalo by sa povedať, že strohý a minimalistický. Architekti spolu s čínskym umelcom využili najmä svetlé drevo a biele steny a stropy.

 

 

pristavba hexagon interier pristavba hexagon interier okno

Foto: Ashok Sinha

 

 

Má to svoj význam: dizajnéri chceli upriamiť pozornosť na umelecké diela a nábytok zo súkromnej zbierky majiteľa domu. Umenie vôbec hrá pri tejto stavbe dôležitú úlohu. Obrazy či sochy v interiéri odkazujú na blízku Artfarm, súkromnú galériu umenia. Tú v roku 2009 navrhlo švajčiarske štúdio HHF v spolupráci práve s čínskym umelcom Ai Weiwei. Všetko v tejto prístavbe teda do seba zapadá a má svoj (niekedy aj symbolický) význam.

 

pristavba hexagon obrazy

Foto: Ashok Sinha

 

Pin It