skotsko mobilny dom exterier

Do vidieckeho prostredia dom zapadá aj vďaka smrekovcovému oplášteniu. Foto: David Barbour

 

Napriek tomu, že má len jednu spálňu, je až prekvapivo príjemný a vzdušný.

 

Mikrodom Altarf na známom ostrove Isle of Skye je malý, nízkonákladový a efektívne hospodári s teplom. Pôvodná nevýhoda – zlé pôdne podmienky – napokon dali vzniknúť zaujímavej mobilnej verzii domu. Tento projekt svojím riešením zaujal aj tohtoročnú porotu škótskej národnej ceny za architektúru.

 

skotsko mobilny dom exterier oplastenie

 Foto: David Barbour

 

Ani odrezok nazmar

Rozloha mikrodomu je len 30 metrov štvorcových a má tri hlavné priestory. Pocit vzdušnosti im však dodáva otvorenosť smerom hore, k vrcholu domu. Miestnosti sú vzájomne oddelené stenou, ktorá plní aj úlohu úložného priestoru.

 

skotsko mobilny dom preglejka

 Foto: David Barbour

 

Interiér je viac-menej jednoliaty, rámcuje ho brezová preglejka. Tu architekti zo štúdia Ann Nisbeth opäť prihliadali nielen na estetickú stránku, ale aj na funkčnú. Všetky odrezky totiž boli využité na výrobu políc a ďalšieho nábytku, takže bolo odbúrané akékoľvek plytvanie materiálom.

Zapadol do vidieckeho prostredia

Čo sa týka hospodárenia s teplom, dobrú službu robia presklené plochy obrátené smerom na juh a západ. Maximalizujú tepelný zisk a navyše poskytujú krásny výhľad na škótsku ostrovnú krajinu. Práve rurálne prostredie, do ktorého je dom vsadený, inšpirovalo autorov projektu aj pri výbere materiálu na vonkajšie opláštenie.

 

skotsko mobilny dom oplastenie

 Foto: David Barbour

 

 Čierny zinok dopĺňa neošetrený, prírodný obklad zo severského smrekovca. Pri výbere vonkajších aj vnútorných materiálov architekti brali do úvahy aj ich údržbu, odolnosť, opätovné použitie a s tým súvisiaci celkový vplyv na životné prostredie.

 

skotsko mobilny dom interier

 Foto: David Barbour

 

Stavba domu na lokálnom princípe

K tomu prispela aj snaha o čo najmenšiu uhlíkovú stopu budovy. K výstavbe mikrodomu preto pristupovali na lokálnom princípe. Namiesto toho, aby dom vyrobili na inom mieste a potom transportovali na ostrov, v maximálnej možnej miere využili miestne suroviny aj remeselníkov. Pozitívnym vedľajším efektom tak bola aj podpora lokálnej ekonomiky.

 

skotsko mobilny dom terasa

 Foto: David Barbour

 

V budúcnosti bude možné dom premiestniť na iné miesto. Zatiaľ sa však na Isle of Skye stala inšpiratívnym príkladom toho, ako sa vďaka vydarenému projektu dá vytvoriť príjemné bývanie aj na malej rozlohe a pomôcť tým aj krajine naokolo.

 

skotsko mobilny dom vecer

 Foto: David Barbour

 

Pin It