Leidner Eichler dvere

Foto: Joe Fletcher

 

Stačilo odstrániť niektoré priečky, zvoliť svetlú farbu a dodať zeleň a „eichlerovský“ dom starý niekoľko desaťročí získal úplne nový nádych.

 

Príbeh Josepha Eichlera je typický splnený americký sen. Chlapec s rakúsko-nemeckým pôvodom vyrastal v prvej polovici minulého storočia v newyorskom Bronxe, aby sa po vojne stal jedným z najvplyvnejších stavbárov celého západného pobrežia. Počet domov, ktoré v Kalifornii postavil, dosahuje hranicu 11-tisíc a „eichlerovský“ dom sa stal zaužívaným pojmom. Jedným z nich bol aj ten v Sunnyvale, postavený v roku 1962. Po novom dostal názov Twin Gable House (Dvojitý dom so štítom), podľa rekonštrukcie, pod ktorú sa tento rok podpísalo sanfranciské štúdio Ryan Leidner Architecture. 

 

Leidner Eichler spredu

Foto: Joe Fletcher

 

Odstrániť vrstvy predošlých zásahov

Pre Josepha Eichlera dom pôvodne navrhli A Quincy Jones a Frederick Emmons. Odvtedy stavba prešla niekoľkými rekonštrukciami, ktoré citeľne zmenili jej charakter. Architekti zo štúdia Ryan Leidner sa preto rozhodli v prvom rade odstrániť nánosy jednotlivých zásahov. Ďalšími nosnými prvkami bolo hojné použitie bielej farby a jemná zmena dispozície tak, aby vznikol otvorený dojem. Dom zaberá viac ako dvesto metrov štvorcových, takže týmto prístupom sa už aj tak veľkorysý priestor opticky ešte zväčšil.

 

Leidner Eichler obyvacka

Foto: Joe Fletcher

 

Biela farba dominuje aj fasáde. Vytvára zaujímavý kontrast k obkladu z červeného cédrového dreva. Ten nahradil pôvodnú drážkovanú preglejku. Z časti interiéru, ktorý sa nachádza pod štítom sa štvorčlenná rodina cez veľké presklené dvere dostáva priamo do záhrady. V nej po rekonštrukcii pribudol bazén a viac zelene.

 

Leidner Eichler zozadu

Foto: Joe Fletcher

 

Dispozícia podporuje spoločný rodinný život

Interiér bol prevzdušnený odstránením niekoľkých priečok, a tak život a fungovanie v tomto dome vytvára jeden súvislý tok. Izby sa symbolicky vinú okolo centrálneho nezastrešeného dvora, ktorý je vlastne centrom celého priestoru. Záhrada sa tak stáva plnohodnotnou súčasťou bývania a prirodzeným pokračovaním interiéru.

 

Leidner Eichler atrium

Foto: Joe Fletcher

 

Na myšlienku jednotného priestoru nadväzujú aj izby, ktoré sa akoby vzájomne do seba vlievali, takže v celom dome nenájdete žiadne ostré hranice ani prechody. Architekti to dosiahli napríklad aj veľkoformátovými porcelánovými dlaždicami, ktoré zvnútra pokračujú aj na vonkajšie nádvorie.

 

Leidner Eichler izba

 

Leidner Eichler kuchyna ostrov

 

Leidner Eichler bazen

Foto: Joe Fletcher

 

Z celej stavby je badateľné jej nastavenie pre spoločné rodinné chvíle, rozhovory nesúce sa z kuchyne do obývačky za zvukov detských hier v bazéne na dvore. Otvorená dispozícia a moderný, čistý dizajn tomu maximálne nahrávajú. Joseph Eichler by s takouto podobou domu mohol len súhlasiť.   

Leidner Eichler zelen

 

Leidner Eichler kuchyna ostrov

 

Leidner Eichler kupelna

Foto: Joe Fletcher

 

Pin It