Villa E dom svah

Foto: Julian Weyer

 

Rodinný dom s názvom Villa E stavil predovšetkým na exkluzívne a kvalitné materiály. Interiér zaujme aj atypickým zaobleným stropom.

 

V druhom najväčšom meste Dánska, v Aarhuse, navrhli architekti zo štúdia CF Møller Architects dom pre rodinu s niekoľkými zaujímavými riešeniami. Hoci to na prvý pohľad nemusí byť každému úplne jasné, stavba odkazuje na jednu z predošlých realizácií tohto architektonického štúdia: známu Aarhuskú univerzitu. Tieto dve stavby spája už základná kompozícia, ktorá pozostáva zo štyroch jednoduchých domov so sedlovou strechou. Jednotlivé časti rodinného domu však nie sú uložené lineárne, naopak, architekti sa tu pohrali s vertikálou a vyvýšením niektorých miestností. To im umožnil aj svahovitý terén pozemku, ktorý sa nachádza v severnej časti mesta.

 

Villa E dom svah schodisko

Foto: Julian Weyer

 

Zaoblený strop

Príjazdová cesta vedie do garáže a pivnice umiestnenej v podzemí.

 

Villa E dom svah garaz

Foto: Julian Weyer

 

Z opačnej strany sa nachádza široké schodisko smerujúce do obytných miestností: hlavnej časti s vysokým a jemne sa zaobľujúcim stropom v kuchyni spojenej s obývačkou. Veľké strešné okno dodáva priestoru nádherné prirodzené svetlo.

 

Villa E dom svah kuchyna

Foto: Julian Weyer

 

Kuchyňa je čiastočne zabudovaná do výrazného murovaného jadra. Útulnosť priestorom dodáva sedenie v okne s príjemným výhľadom na zeleň záhrady.     

 

Villa E dom svah obyvacka2

                   Foto: Julian Weyer

 

Tieto priestory plynule nadväzujú na nočnú časť, štyri izby – spálne a detské izby. V najnižšej úrovni domu sa nachádza hobby miestnosť, technická miestnosť a spomínaná garáž s pivnicou.

 

Villa E dom svah spalna

Foto: Julian Weyer

 

Tehly, dub, prírodný kameň

Z materiálového hľadiska je Villa E postavená na troch prvkoch: tehle, dube a prírodnom kameni. Z exteriéru jej dominujú práve ručne maľované tehly v odtieňoch červenej použité tak na fasádu, ako aj na strechu.

 

Villa E dom svah tehly detail

Foto: Julian Weyer

 

Dubové drevo je použité na zárubne, parapety, obklady stien, podlahy s množstvom detailnej stolárskej práce. Materiály sú doplnené svetlým prírodným kameňom s nadčasovým vzhľadom.

 

Villa E dom svah kupelna

Foto: Julian Weyer

 

Villa E dom svah kupelna kamen

Foto: Julian Weyer

 

 

Villa E dom svah schody

Foto: Julian Weyer

 

Pin It