vila 1906 exterier

Foto: Petr Polák

 

Desaťročia dozadu na tomto mieste možno listoval František X. Šalda vo svojich obľúbených Nietzscheho spisoch. Dnes vila v českých Dobřichoviciach po prestavbe dýcha súčasnosťou, ale podarilo sa jej zachovať aj všetky vzácne dobové prvky. Nahliadnite do tohto výnimočného bývania.

 

História tejto stavby siaha až do začiatku minulého storočia, konkrétne do roku 1906. Vilu postavili podľa návrhu architekta Františka Buldra. O takmer 120 rokov neskôr na tomto mieste stáli s plánmi v rukách iní architekti, tentokrát tím okolo Michaela Karneta. Ten historickej vile doprial citlivú rekonštrukciu. „Pre nových majiteľov navrhujeme súčasnú vrstvu, prekresľujeme dispozície, organizujeme plynutie priestorov a ladíme kombinácie materiálov tak, aby sme zachovali pôvodné prvky vily a splnili požiadavky súčasného bývania,“ vysvetľujú architekti.

 

vila 1906 brana

Foto: Petr Polák

 

Odlíšiť staré od nového

Do príbehu vily zasiahli ešte v 30. rokoch výrazné úpravy z dielne Karla Šťastného: išlo predovšetkým o celkovú úpravu priečelia, vybudovanie veže so stanovou strechou, a tiež liatinové zábradlie a vstupná brána. Tieto prvky sa zachovali dodnes.

Podľa slov architektov bolo hlavným cieľom jasne odlíšiť staré od nového. Jedným z prvých a základných krokov sa stalo presunutie hlavného vchodu na prízemie, čím získali omnoho viac priestoru vo vstupnej hale.

 

vila 1906 vstupna hala

Foto: Petr Polák

 

Jedným z prvkov, ktorý ostal zachovaný, sa stala schodisková podesta. Vďaka nej si majitelia mohli vychutnať krásny pohľad cez obývačku až na balkón. Po novom sa z nej stal samostatný vchod pre návštevy. „Materiály sme volili tak, aby každý, kto do vily vstúpi, pocítil jej vznešenosť a výnimočnú atmosféru,“ uvádzajú ďalej Karnet architekti. Pocit čohosi špeciálneho dodáva aj mramorová dlažba a hra svetla a tieňa, ktoré do priestorov preniká.  

 

vila 1906 mramor

Foto: Petr Polák

 

Chytrá domácnosť v historickej vile

Z kuchyne na poschodí má pani domu priamy výhľad na vstup, prichádzajúcich hostí, ale aj krásne okolité údolie. Ak architekti hovoria o kontraste starého s novým, tak ten sa prejavuje aj v inteligentných prvkoch: vstupná brána a svetlá na prízemí sa v tejto viac ako storočnej vile dajú ovládať cez tablet.

 

vila 1906 kuchyna cierna

Foto: Petr Polák

 

vila 1906 kuchyna

Foto: Petr Polák

 

Podlaha na poschodí je tvorená drevenými kazetami usporiadanými do tvaru viedenského kríža. Závesy siahajú od stropu až po podlahu, čím krásne vynikne výška jednotlivých miestností.

Na druhé poschodie architekti umiestnili detské izby, pričom sa na jednu z izieb premenila aj pôvodná terasa. „Práve tento zásah do pôvodného riešenia dal vzniknúť celej novej kontrastnej hmote. Zároveň zjednodušil a zjednotil pôvodnú, veľmi členitú a komplikovanú dispozíciu domu,“ komentujú zmeny Karnet architekti.

 

vila 1906 schodisko

Foto: Petr Polák

 

vila 1906 obyvacka

Foto: Petr Polák

 

Výnimočná spálňa vo veži

Tretie poschodie patrí hlavnej spálni, kúpeľni a šatni. „Z tohto priestoru dýcha obradná atmosféra. Do spálne prichádzate po strmom čiernom schodisku, prejdete priechodom pod krokvou a zrazu sa pred vami otvára celá veža, ktorá vás osloví už od momentu, keď dom vidíte z ulice,“ hovoria autori rekonštrukcie. Posteľ na drevenom pódiu, priznané stĺpy a klieštiny, to všetko dodáva spálni jedinečnú atmosféru.

 

vila 1906 spalna

Foto: Petr Polák

 

Celkovo sa architektom podarilo skĺbiť staré s novým, zachovať cenné pôvodné prvky ako napríklad fasádne vlysy a popritom vytvoriť na prianie majiteľa inteligentnú domácnosť bez toho, aby to akokoľvek rušilo historický nádych.

   

 

Pin It