ori refuge vana

Foto: Júlia Tótoli

 

Pandémia priniesla do našich životov neistotu, viac stresu a nepokoja. Podľa architektov, ktorí navrhli Ori Refuge, by práve naše domovy mali byť miestom na návrat k svojej podstate.

 

Hľadanie rovnováhy pomocou architektúry – aj tak by sa dal nazvať koncept, na ktorom sa postavili brazílski Traama Arquitetura tento neveľký interiér. Ich cieľom bolo vytvoriť miesto, ktoré prekypuje pokojom a komfortom.

„Koncept je návratom k tomu podstatnému, k materiálom a formám, ktoré vyvracajú neporiadok a nápady každodenného života s množstvom farieb a nesúvisiacich informácií,“ približujú architekti.

 

ori refuge obyvacka

Foto: Júlia Tótoli

 

Jemné línie na malom priestore

Veľkú pozornosť venovali materiálom a farbám, ktoré používali dávni obyvatelia v tomto regióne: piesok, íl a minerálne materiály ako zložky nepálených tehál. Všetko zabalené v organických, jemných a hladkých formách a plynulých líniách, ktoré ešte viac podčiarkujú prirodzenosť, pokoj a vyváženosť.

 

ori refuge sofa

Foto: Júlia Tótoli

 

Byt má iba 65 m2, no všetko je rozdelené rovnomerne: obývačka, jednoduchá kuchyňa, spálňa a dokonca aj jedáleň. Princípy tohto dizajnu celkom prirodzene vychádzajú nielen zo šknadinávskeho štýlu, ale aj z wabi sabi, teda pôvodom japonského štýlu spájajúceho jednoduchosť a minimalizmus. Dôraz je kladený na čo najmenej hmotných vecí a do interiéru vkladá len to naozaj podstatné.

 

ori refuge strom

Foto: Júlia Tótoli

 

Solitérna vaňa v spálni
Architekti napriek rozmerom bytu podčiarkli vzdušnosť, ktorú mu dodávajú vysoké stropy. Svetlý tón ho ešte opticky zvýšil. Stenám dodávajú jemnú textúru tehly.

 

ori refuge hojdacka

Foto: Júlia Tótoli

 

Na pozadí neutrálnej farebnej palety vyniká zeleň interiérového stromu. Ten zároveň integruje obývaciu izbu s jedálňou. Naopak, spoločenský priestor vymedzuje modulová sedačka. Minimalistická estetika sa odzrkadľuje aj v zariadení kuchyne.

 

ori refuge stol

Foto: Júlia Tótoli

 

Celú ideu pokoja a organickosti odráža aj spálňa s posteľou zaobleného tvaru. Hneď vedľa nej architekti umiestnili solitérnu vaňu, ktorú ohraničuje kamenná platforma s pieskom.    

 

ori refuge stolicka

Foto: Júlia Tótoli

 

ori refuge spalna

Foto: Júlia Tótoli

 

Pin It