zahradna miestnost celok

Foto: Ypsilon Business Photography

 

Majitelia domu mali jasnú víziu: chceli vytvoriť miesto, na ktorom by si mohli vychutnať pokoj záhrady, no zároveň neprísť o miesto na uschovanie auta. Objekt Architecten navrhli ideálne riešenie.

 

Dom v belgickom Lebbeke mal pôvodne L-kový pôdorys, pričom ten prirodzene obkolesoval terasu. Na základe požiadavky majiteľov vytvoriť miesto pre relax a vychutnávanie si exteriéru sa architekti rozhodli tento model prebudovať. K „L-ku“ pridali nový objem, čím stavbu uzatvorili aj z východnej strany. Terasu zväčšili do tvaru písmena U, takže po novom sa tiahne okolo troch strán domu. Do nového objemu umiestnili želanú záhradnú miestnosť, ktorá vyniká nielen farebným kontrastom s pôvodným domom, ale aj udržateľnou zelenou strechou.

 

zahradna miestnost zdola

Foto: Ypsilon Business Photography

 

Farebná fasáda inšpirovaná jesenným lístím

Záhradná miestnosť už na prvý pohľad zaujme svojou červenkastou farbou. Fasáda zvyšku domu je v kontrastnej sivej, no bol na ňu vysadený vinič, ktorý časom vytvorí plynulé prepojenie starého s novým. Navyše na jeseň, keď lístie sčervená, bude tento prechod ešte jemnejší a farebne zjednotený.

 

zahradna miestnost vinic

Keď vinič obrastie fasádu pôvodného domu, dva objemy budú splývať. Foto: Ypsilon Business Photography

 

zahradna miestnost z ulice

Pohľad z ulice. Foto: Ypsilon Business Photography

 

Charakteristickú fasádu novej prístavby vytvoril hliníkový obklad v tzv. švédskej červenej farbe. Vnútro architekti diagonálne predelili, aby vytvorili aj kryté miesto pre auto. Garážová brána je pokrytá rovnakým materiálom ako fasáda, takže je takmer neviditeľná a splýva do jedného celku.

 

zahradna miestnost dvere

Garážové dvere splývajú s fasádou. Foto: Ypsilon Business Photography

 

Drevený interiér v jednom tóne

Na konci šikmej zelenej strechy je umiestnené veľké okno, aby domáci mali čo najväčší kontakt so záhradou. Garáž je vybavená dvojkrídlovými dverami, ktoré poskytujú praktický prechod z ulice priamo do záhrady.

 

zahradna miestnost fasada cervena

Foto: Ypsilon Business Photography

 

Interiér záhradnej miestnosti bol zvolený s dôrazom na povrchovú úpravu a použité materiály. Obloženie stien, stropu a samotný nábytok sú vyrobené z jedného druhu dreva, čo priestor opticky ešte zväčšuje. Miestnosť je s existujúcim domom prepojená posuvnými dverami s rovnakou drevenou úpravou.    

 

zahradna miestnost interier2

Foto: Ypsilon Business Photography

 

zahradna miestnost dvere interier

Foto: Ypsilon Business Photography

 

 

Výsledkom celej rekonštruckie a prístavby je príjemná, tichá a skrytá miestnosť na nerušený oddych a kontakt majiteľov so záhradou a okolitou prírodou.

 

Pin It