naked house bicykel

Foto: David Rodrìguez

 

Historická robotnícka štvrť mesta Las Palmas na Kanárskych ostrovoch postupne ustupuje rýchlemu rozvoju. Projekt z dielne XStudio sa rozhodol ísť opačným smerom a zvýrazniť historické vrstvy.

 

Dom s rozlohou 142 m2 pozostáva z troch častí: na prízemí sa nachádza dizajnové štúdio, prvé poschodie patrí súkromnému bývaniu a na streche sa nachádza rekreačná časť. Architekti vo veľkom využívajú strohosť, materiálnu aj ekonomickú. Cieľom je vytvoriť vnútorný svet, ktorý si drží istý odstup od okolitého prostredia. Najviditeľnejšie sa to prejavuje práve na obnažených stenách s rôznou štruktúrou či priznanými potrubiami a rozvodmi.

 

naked house povrch stena

 Foto: David Rodrìguez

 

Strešné svetlíky pre maximum denného svetla

Prístup projektu vychádza z centrálneho prvku, ktorým je nádvorie. Okolo neho sú usporiadané jednotlivé priestory. Existujúce prechody medzi izbami sú zväčšené, čím architekti umožnili vizuálne prepojenia a fokus na interiér – na už spomínaný vlastný, vnútorný svet obyvateľov.

 

naked house nadvorie

 Foto: David Rodrìguez

 

 

Zhora množstvo denného svetla prechádza cez tri svetlíky a zároveň podnecujú smer pozornosti nahor, k exteriéru a oblohe.

Kontrast nového so starým

Vnútorný plášť budovy je odhalený až „na kosť“. Predstavuje a vzdáva hold histórii, stavia do centra pozornosti pôvodné materiály a konštrukčné techniky. Jednotlivé textúry nadobúdajú nové rozmery a vzhľad pri rôznych uhloch dopadu svetla.

 

naked house interier

 Foto: David Rodrìguez

 

Pôvodné a nové sa v tomto dome dostávajú do zaujímavého kontrastu. Jednoduchosť a striedmosť cítiť aj pri zariadení – nábytok je vyrobený na mieru z borovicového dreva, v kúpeľni dizajnéri siahli po praktickom mikrocemente a betón so stierkou do chodby, čím sa opäť dostáva do kontrastu staré (strecha) s novým.

 

naked house sprcha2

 

 Foto: David Rodrìguez

 

naked house sprcha

 Foto: David Rodrìguez

 

naked house garaz naked house chodba

 Foto: David Rodrìguez

 

 

Striedmu materiálovú paletu oživuje množstvo zelene a na medziposchodí jeden z mála výrazných farebných prvkov: sýtomodrý moderný portrét v tenkom drevenom ráme.  

 

naked house schody

 Foto: David Rodrìguez

 

Pin It