sculpt strom

Foto: Yasunori Shimomura

 

Jedným z top trendov súčasnosti sú veľké presklené plochy. Maniera Architects však išli presne opačným smerom a vytvorili dom s fasádou takmer bez otvorov. Betón využili aj v interiéri.

 

Dom vo veľkom japonskom meste Hyōgo je orientovaný smerom dovnútra. V rôznorodej architektúre okolitej štvrte je neprehliadnuteľný. Má príznačný názov The Sculpt a je ukážkovým príkladom skulpturálnej architektúry. Jeho plášť je betónový, prísne geometrický a je akoby sám osebe umeleckým dielom.

 

sculpt zboku

Foto: Yasunori Shimomura

 

Schodisko ako socha

Zvonku by ste okná na tomto dome hľadal márne. The Sculpt pôsobí tajomne, je ponorený sám do seba a až po vstupe cez široké čierne dvere v prednej časti. Až potom prichádzajúci človek naruší monolitickú a tichú povahu tejto stavby.

 

sculpt schodisko

Foto: Yasunori Shimomura

 

Po vstupe sa ocitne v prekvapivo útulnej a presvetlenej hale. Pozornosť však na seba okamžite strháva skulpturálne biele schodisko inšpirované architektúrou uznávaného talianskeho architekta Carla Scarpu. Architekti tu opäť siahli po hlavnom stavebnom materiáli: kombináciu ostrých a zaoblených prvkov zaliali do betónu. Ten sa nachádza aj v iných zložitých trojrozmerných častiach domu.

Betónové stĺpy lemujú prechod z kuchyne do obývačky

Spomínané schodisko vedie na prvé poschodie s obytnou časťou, obývačkou a kuchyňou umiestnenými oproti sebe. Nie sú však úplne spojené, oddeľuje ich pasáž lemovaná štyrmi betónovými stĺpmi a zakončená presklenými dverami.

 

sculpt poschodie pasaz

Foto: Yasunori Shimomura

 

Druhé poschodie patrí súkromným priestorom vrátane spálne a kúpeľne, ktorá poskytuje výhľad na súkromnú karesansui, typickú japonskú suchú záhradu. Ide o akýsi zmenšený obraz krajiny vytvorený detailným usporiadaním kamienkov, machu, štrku či piesku. Niekedy sa karesansui nazýva tiež zenová záhrada.

 

sculpt kupelna celok

Foto: Yasunori Shimomura

 

sculpt kupelna

Foto: Yasunori Shimomura

 

Vintage bar ako kontrast k minimalizmu

Zvonku je teda The Sculpt uzatvorený a tajomný, vnútri sú však priestory otverené a prepojené s exteriérom. Jedna z miestností domu dokonca ustupuje do úzadia malým výrezom tak, aby bolo možné do bývania zakomponovať aj malý strom.

 

sculpt terasa

Foto: Yasunori Shimomura

 

Obytné časti poskytujú majiteľom výhľad na neďalekú horu Rokkō.

Vlastný dizajnový príbeh píše bar umiestnený na úrovni suterénu. Je zariadený vo vintage štýle 70. rokov a je rovnako surreálny ako vonkajšia fasáda domu. Za ňou by len málokto čakal miestnosť obloženú starožitnými tehlami s pultom z oxidovanej medi, zamatové závesy a dokonca aj starožitné auto ako súčasť interiéru. Bar je vlastným svetom v tomto inak minimalisticky zariadenom dome s citom pre japonskú estetiku zahŕňajúcu dubový nábytok či kamenné dlažby.

 

sculpt bar

Foto: Yasunori Shimomura

 

sculpt sklo

Foto: Yasunori Shimomura

 

sculpt vecer

Foto: Yasunori Shimomura

 

Pin It