taipei byt biely vchod

Foto: Millspace&Workpaperpress

 

Architekti využili pri rekonštrukcii malého bytu jeho vysoké stropy a svetlé farby. Vytvorili tak moderný interiér plný slnečného svetla.

 

Kríza bývania núti ľudí využívať obytné priestory na maximum. To bol aj prípad bývalého majiteľa bytu v hlavnom meste Taiwanu Taipei. Jeho plochu tvorí necelých 37 m2. Túto nevýhodu sčasti vyvažujú stropy vysoké až 3,9 metra – a práve túto predispozíciu predošlý majiteľ využil na vytvorenie mezanínu. Hoci tým vytvoril viac využiteľnej plochy, byt pôsobil tmavo, ponuro a stiesnene. Architekti zo štúdia 2BOOKS design sa rozhodli ísť opačnou cestou: byt oslobodili od tiesnivého predelenia, presvetlili a zariadili v minimalistickom duchu.

 

taipei byt biely kuchyna2

Foto: Millspace&Workpaperpress

 

Dve centrá bytu

Jedným z hlavných prvkov, ako opticky byt zväčšiť, bolo spomínané odstránenie časti medziposchodia pri oknách. Do bytu tak začalo prenikať oveľa viac denného svetla.

 

taipei byt biely schody

Foto: Millspace&Workpaperpress

 

Dizajnéri ďalej bytu dodali dva ústredné prvky: tým vertikálnym je úložný priestor z brezovej preglejky, na ktorý nadväzuje výrazné biele schodisko. Horizontálnym centrom sa stal kruhový odkladací priestor priamo pri vchode. Obe časti sú symbolicky zjednotené oblým kovovým prvkom. V prípade kruhovej skrinky ide o rám a rovnaký motív nájdeme aj na zábradlí schodiska. Okrúhle línie a jemné farby v kombinácii s ručnou omietkou s hladeným povrchom dodávajú bytu eleganciu, uvoľnenosť a nenásilnú estetiku.

 

taipei byt biely kruh

Foto: Millspace&Workpaperpress

 

Výlučne biely interiér

V celom byte sa v podstate ani nenachádza iná farba ako biela v kombinácii s drevom. Kuchynská linka je prísne minimalistická a jej jednotný povrch a línie nenarúšajú žiadne iné prvky.

 

taipei byt biely pult

Foto: Millspace&Workpaperpress

 

Schodiskom sa obyvatelia dostanú do vyvýšenej časti bytu, kde sa našiel priestor dokonca aj na pracovný kútik. Väčšinu priestoru ale zaberá nočná časť s jednoduchou posteľou a kúpeľňou s WC.   

 

taipei byt biely zachod

Foto: Millspace&Workpaperpress

 

Pin It