natural house patio

Foto: Salva López

 

Starý malorský dom trpel predovšetkým veľkou vlhkosťou. Architekti siahli po technickom konope, ktoré má výborné absorpčné schopnosti.

 

Vlákna technického konope sa vyznačujú výnimočnou absorpciou a znovu uvoľňovaním vlhkosti. Aj to je jeden z dôvodov, prečo si v stavebníctve v oblasti izolačných materiálov nachádzajú svoje miesto. Jednou zo stavieb, ktorá po novom využíva výhody tohto prírodného materiálu, je aj španielsky Natural House od Ideo Arquitectura. 

 

natural house bazen

Foto: Salva López

 

natural house schody

Foto: Salva López

 

Riešenie na vlhkosť starej stavby prišlo z prírody

„Zaujímavosťou je, že konope zbiera vlhkosť zo zeme a prenáša ju do vnútorného prostredia, nedrží sa teda na stene,“ informujú architekti. Ako to v praxi funguje? Pri rekonštrukcii domu pribudol meter vysoký obvodový sokel, ktorý prechádza celým prízemím. Vlhkosť sa pri zatvorenom dome cez konopný sokel dostáva do prostredia a z neho zasa preč prostredníctvom niekoľkých keramických prieduchov. Tie obnovujú vzduch vo vnútornom prostredí domu.

 

natural house vetranie

Foto: Salva López

 

Technické konope architekti využili aj na streche či vnútorných priečkach. Podľa Ideo Arquitecture ide o jeden z materiálov budúcnosti, ktorý by mohol konkurovať tradičnému betónu.

Znovu použiť & recyklovať

Natural House má ambíciu stať sa jedným z príkladov modernej ekologickej architektúry. Pri rekonštrukcii tohto historického domu preto autori projektu kládli mimoriadny dôraz na recykláciu a opätovné využitie materiálov. Jednou z prvých otázok bolo, čo s množstvom sutiny vzniknutej pri práci. Našla svoje využitie pri spevnení fasádnych stien. Materiál zo starej sušiarne poslúžil na výrobu nového nábytku do kuchyne. Poškodená dlažba ozvláštnila preklady nových otvorov vo fasáde.

 

natural house okna

Foto: Salva López

 

Ďalšími prírodnými materiálmi, ktoré sa nachádzajú v rôznych podobách v interiéri, sú hlina a keramika. Všetko do seba efektne zapadá a vytvára priestor, ktorý je nielen zdravý, ale najmä šetrí prírodné zdroje.

Odkaz na miestne zdroje a tradície

S udržateľnou architektúrou úzko súvisí princíp lokálnosti. Preto pri výbere konkrétneho druhu dreva architekti siahli po miestnej, malorskej borovici. Drevené dvere, okná a, samozrejme, nábytok vyrobený stolármi, sa stali ideálnym doplnením tohto prírodného domu.

 

natural house vchod

Foto: Salva López

 

Okrem toho pri tejto rekonštrukcii architekti zvolili aj použitie vápna, ktoré má na Malorke v stavebníctve dlhú históriu používania. Najčastejšie sa objavuje na fasádach a zvislých stenách, projekt Natural House opäť išiel ďalej a integroval vápno aj do podláh a stropov.

 

natural house umyvadlo

Foto: Salva López

 

Výsledok? Atmosféra pokoja a domova podčiarknutá oblými oknami, neutrálnou farebnou paletou, no predovšetkým prírodnými materiálmi, ktoré sú ľuďom a ich vnímaniu najbližšie a najpríjemnejšie.

 

natural house obyvacka

Foto: Salva López

 

 

Pin It