designritmo india dom exterier

Foto: Ravi Kanade

 

India je krajina sýtych farieb, intenzívnych chutí, bohatej kultúry a úžasných prírodných scenérií. Architektonický ateliér Designritmo pod taktovkou Dipesha Kheni a Ranjitha Govindaraj spojili všetky tieto elementy, aby stvorili tradičné, no moderné bývanie pre nadšeného zberateľa klobúkov milujúceho dizajn, kultúru a umenie. 

 

Rodinný dom nachádzajúci sa uprostred polí v indickej dedine Barbodhan, sa svojou architektúrou približuje typickému juhoindického typu domu. Jedna z najsilnejších hodnôt Indov je pevná mnohopočetná rodina, čomu sú prispôsobené pôvodné stavby pre niekoľkogeneračné rodiny. Ďalší autentický prvok sa vzťahuje na plochú strechu, ktorá je v prípade tohto domu kombinovaná so šikmou strechou, chrániacou ho pred južným slnkom. Jej účelom je aj tienenie vonkajšieho bazéna počas horúcich letných dní. V kontraste s prísne geometrickou stavbou vyniknú piliere pred vchodom a výtvarné prvky nadväzujúce na tamojšie umelecké formy.

 

designritmo india dom

Foto: Ravi Kanade

 

Stavbe prepožičiavajú hravosť, plynule prechádzajúcu aj do interiéru, v ktorom sa rozvíja v podobe osobitých nábytkov a umeleckých diel. Indické umenie a lokálna remeselná výroba sú prezentované variabilnými spôsobmi od architektúry cez nábytok až po detaily. Miestnostiam dodávajú nádych orientálnosti, domácej pohody, aj výrazovej jedinečnosti. 

Mnohé funkcie predsiene 

Vstupná ulička vedie majiteľov domu dovnútra a kráľovsky ho víta klaňajúcimi sa sochami mýtických hudobníkov lineárne zoradených na stene. Cestu uzatvára jednoduchý kruhový svetlík vrhajúci pôsobivé svetlo na masívne, ručne vyrábané dvere. Tie vedú do priestrannej predsiene, z ktorej sa vchádza do obytných izieb. V tejto časti domu je umiestnený tradičný diván nízkej výšky, zavesený na strope ako hojdačka.

 

designritmo india dom hojdacka

Foto: Ravi Kanade

 

Majitelia si tu môžu oddýchnuť pri zvuku vody, plynule stekajúcej po rohoch, no praktickým účelom je aj udržanie primeranej klímy v dome. Nezameniteľný zvuk dopadajúcich kvapiek a dramatická hra slnečného svetla zároveň prinášajú do interiéru výrazný atmosférický zážitok. Takáto predsieň, alebo nádvorie ktoré je súčasťou interiéru je takisto jedným zo znakov originálnych indických domov. 

Vizuálny pôžitok

Šikmá strecha v obytnej časti vyvoláva v interiéri efektný dojem, príčom zároveň otvára široký výhľad do severnej záhrady. Maximálna konektivita s exteriérom je možná aj vďaka presklenej fasáde s drevenými rámami, ktorá takisto reflektuje typické zamrežovanie okien. Tie dokonca bývajú nezriedka kvôli podnebiu v tejto časti v Indie bez sklenenej výplne. V interiéri kládli architekti podstatný dôraz na vizuálny pôžitok.

 

designritmo india dom jedalen

Foto: Ravi Kanade

 

Každá miestnosť poskytuje výhľady na vonkajšiu zeleň a v interiéri je pozornosť smerovaná na jedinečný nábytok, vynímajúci sa v poloprázdnych priestoroch. Aj za týmto princípom stojí zámer vytvoriť vzdušný interiér a nadviazať na tamojší zvyk, charakterizovaný minimálnym použitím zariadenia a doplnkov. Jednotlivé miestnosti sú koncipované tak, aby boli vzájomne prepojené a poskytovali medzi sebou pozoruhovné prechody, zatiaľčo spálne ponúkajú majiteľom súkromie. 

 

designritmo india dom spalna

Foto: Ravi Kanade

 

Súhra farieb a materiálov

Architektom sa v interiéri podarilo prepojiť pôvodný nábytok a doplnky so súčasným zariadením navrhnutým na mieru. Nábytok vyrobený z teakového dreva a terakoty dopĺňajú mosadzné doplnky a umelecké diela decentne rozmiestnené v celom dome. Zákutia domu neustále prekvapujú novými zaujímavými detailami, ako sú napríklad svetelné atmosféry vytvorené vďaka premyslenej architektúre a použitiu dekoratívnych terakotových svetidiel, tradičné maľby na stenách, či extravagantná podlaha.

 

designritmo india dom chodba

Foto: Ravi Kanade

 

Pôvodný indický dom používa studené mramorové, dláždené či betónové podlahy, ktoré v horúcom období prirodzene ochladzujú priestor. Inak to nie je ani v tomto prípade. Farebná paleta smeruje k zemitým tónom a je kombinovaná s materiálmi ako indické teakové drevo, červený kameň Agra, žltý kameň Jaisalmer, taliansky mramor, terakota, bambus, kameň Kota, či mosadz. Spojenie týchto farieb, materiálov, nábytku a doplnkov, spoločne s architektúrou vzdávajúcou hold tradíciám, vytvorili architekti Dipesha Kheni a Ranjitha Govindaraj skutočne nadčasový domov pre veľkú indickú rodinu. 

 

designritmo india dom kupelna

Foto: Ravi Kanade

 

designritmo india dom architekt

Foto: Ravi Kanade

  

designritmo india dom otvarak

Foto: Ravi Kanade

 

Pin It