valarch house for a photographer boysplaynice

Foto: BoysPlayNice

 

Plynúca valašská krajina tvorí prirodzený rámec pre dom fotografa, ktorý vytvára pozoruhodný prechod medzi zástavbou zo 70. rokov a nedotknutou prírodou.

 

Ako sa dajú zlúčiť dve takto diametrálne odlišné prostredia? Odpoveď našli architekti z ValArch ateliéru neďaleko obce Valašská Bystrica. „Pozemok vyzeral ako pekná mierumilovná lúka pod lesom, ale klamala nás trávou,“ uvádzajú autori projektu. Keďže miesto sa nachádza na rozhraní tretej a štvrtej zóny Chránenej krajinnej oblasti Beskydy, cieľ postaviť dom vôbec nebol taký jednoduchý, ako sa na prvý pohľad zdalo.

 

valarch house for a photographer boysplaynice

Foto: BoysPlayNice

 

valarch house for a photographer boysplaynice

Foto: BoysPlayNice

 

Lúka nad hlavou

Napriek tomu dokázali architekti z ValArch nájsť priaznivý kompromis medzi všetkými spomínanými faktormi. „Vytvoriť delikátny prechod medzi socialistickou zástavbou a nedotknutou lúkou nebolo jednoduché. Preto sme zvolili z každého prvku to najlepšie. Zo súčasnej výstavby urbanistické usporiadanie, najmä uličnú líniu, z lúky zase jemné krivky terénu,“ vysvetľujú autori.

 

valarch house for a photographer boysplaynice

Foto: BoysPlayNice

 

Veľmi zaujímavou časťou je strecha spálne. Na tú doslova „natiahli“ okolitú lúku, takže sa dom stal prirodzenou súčasťou svojho okolia. Navyše, chýba akékoľvek oplotenie, celkom úmyselne a so zámerom, ktorý ešte viac podporuje túto myšlienku. 

 

valarch house for a photographer boysplaynice valarch house for a photographer boysplaynice

Foto: BoysPlayNice

 

 

Podkrovie pre hobby aj originálny detský priestor

„Dispozícia prízemia je jasne rozdelená na spoločnú vstupnú časť, ktorá slúži pre potreby rodiny a zároveň ako pred-priestor fotografického ateliéru umiestneného v podkroví,“ pokračujú architekti. Na prízemí sa teda nachádza obývačka, kuchyňa aj jedáleň.

 

valarch house for a photographer boysplaynice

Foto: BoysPlayNice

 

valarch house for a photographer boysplaynice

Foto: BoysPlayNice

 

Podkrovie je originálne a svojou dispozíciou jedinečné. Delí sa na dve polovice: v jednej je umiestnený fotografický ateliér, druhá je určená deťom. Veľmi efektne tu pôsobí presklený štít, z ktorého majú najmenší obyvatelia krásny výhľad na valašské kopce.  

 

valarch house for a photographer boysplaynice valarch house for a photographer boysplaynice

Foto: BoysPlayNice

 

Zahryznutý do krajiny

Architektom sa podarilo vytvoriť aj akúsi „obývačku bez strechy“: ide o malé nádvoríčko, ktoré z jednej strany rámcuje už spomínaná „lúka“ natiahnutá na strechu spálne, z druhej splýva s terénom. Ostáva len pokoj, ticho a miesto pre nerušený relax pod šírym nebom.

 

valarch house for a photographer boysplaynice valarch house for a photographer boysplaynice

 Foto: BoysPlayNice

 

Zvonku je dom nenápadný, zvnútra sa neutrálne tóny a drevo starajú o príjemnú a útulnú atmosféru, ktoré dotvára okolitá malebná krajina.

Pin It