dom svedsko terasy zapad

Západná terasa Vily MSV. Foto: Markus Linderoth

 

Rodinný dom v južnom Švédsku poskytuje majiteľom dostatok priestoru na stretnutia s priateľmi v interiéri aj vonku.

 

Pár, pre ktorý stavbu navrhovalo štúdio Johan Sundberg Arkitektur, je pomerne extrovertný. Dôležitým aspektom pre nich bola možnosť organizovať veľké stretnutia s rodinou a priateľmi. Architekti im vyhoveli a vďaka premyslenému pôdorysu ponúkli až tri terasy pre rôzne časti dňa.

Tri terasy pre tri časti dňa

Vilu MSV obklopuje majestátny borovicový les a neďaleko sa nachádzajú krásne biele pláže. Miesto je ako stvorené pre nerušený život na dotyk s prírodou. Napriek tomu jeho majitelia radi vítajú návštevy a rodinu a tomuto faktu chceli prispôsobiť aj jeho dispozíciu.

Architekti pod vedením Johana Sundberga vytvorili v exteriéri tri rôzne priestory. Každý z nich ponúka inú atmosféru a má svoj vlastný charakter. Smerom na východ je umiestnený výhľad z kuchyne a obývacej izby. Prepája ich malé patio, kde si majitelia môžu vychutnávať príjemné ranné slnko.

 

dom svedsko terasy vychod

Foto: Markus Linderoth

 

Západná časť, zaliata slnkom podvečer, poskytuje priestor na spoločné sedenie, stretnutia a stolovanie. Od jedálenského stola sa dá dostať priamo do záhrady, a tá zasa vedie až do neďalekého lesa.

Treťou časťou je južné krídlo určené pre oddych a wellness. Nachádza sa tu sauna, kúpeľňa a relaxačná zóna. Sú umiestnené priamo vedľa hlavnej spálne.

 

dom svedsko terasy juh

Foto: Markus Linderoth

 

Biely interiér upriamuje pozornosť na okolie

Všetky tri spomínané exteriérové priestory sú zatienené zinkovými a smrekovcovými prístreškami. Bledé dánske tehly v exteriéri zámerne splývajú s okolitým lesom a obklad stien zo smrekovca bude časom „pracovať“ – zvetrávať a meniť svoju farbu, čím dom ešte viac zapadne do prírodného prostredia.

 

dom svedsko terasy tehly drevo

Foto: Markus Linderoth

 

Na okraji prístreškov sa nachádzajú reťaze, ktoré počas dažďov usmerňujú vodu do záhonov obklopujúcich terasy.

 

dom svedsko terasy retaze

Foto: Markus Linderoth

 

Čo sa týka interiéru, spoločné miestnosti sa vlievajú jedna do druhej. Oddeľujú ich len podlahové úpravy, v kuchyni architekti použili kameň, v obývačke teplejšie drevo. Jedáleň od obývačky oddeľuje krb.

 

dom svedsko terasy krb

Foto: Markus Linderoth

 

Inak interiér domu nechce nijak pútať zbytočnú pozornosť – preto je v ňom použitej mnoho neutrálnej bielej. Najdôležitejší je les a výhľady naň, všetko ostatné ustupuje do úzadia.

 

dom svedsko terasy kuchyna

Foto: Markus Linderoth

 

dom svedsko terasy sprcha

Foto: Markus Linderoth

 

Pin It