chameleon chata pust6

Foto: Karl Rogers

 

Po rokoch vo Veľkej Británii sa Cobus a Ruan vrátili do Južnej Afriky. Vidiecky život na ostrovoch im však k srdciam prirástol natoľko, že spoločný sen o bývaní v tradičnom vidieckom humne nenechali vyblednúť ani na opačnej strane sveta. 

 

Pravda, nie všetko sa dá do reality pretaviť tak ako by sme chceli. A aj preto sa podoba škótskeho domčeka musela prispôsobiť klimatickým podmienkam, ktoré sú na samom konci Afriky o poznanie iné. Majitelia si vlastný domov na farme, a neskôr aj obidve k nej prislúchajúce chatky, postavili svojpomocne. S krištáľovo čírou predstavou o obydlí, ktoré by sa podobalo tým, čo vídali cestami po Spojenom Kráľovstve, kde napokon prežili viac ako jedno desaťročie.

Siluetu skromných poľnohospodárskych chatrčí a chatiek lemujúcich dlhé, kľukaté uličky, napokon preniesli do návrhu všetkých troch objektov s niekoľkými kompromismi v konštrukčnom riešení, využívajúcom prírodné materiály, predovšetkým nahrubo opracované skaly a hlinu. Relatívne skromné a nenáročné bývanie v menšom potom poskytli aj ďalším záujemcom o bývanie. To navyše formálne korešponduje s princípmi nezávislého hospodárenia a farmárčenia, ktorému sa po zabývaní chceli majitelia venovať takpovediac na plný úväzok. No na úkor tohto úmyslu nepotlačili do úzadia ani pohodlie a atmosféru evokujúcu pobyt v súkromnom rezorte. 

 

chameleon chata pust7

Foto: Karl Rogers

 

Odkázaní na zem

Nachádzajúc sa uprostred polopúšte prírodnej rezervácie Klein Karoo, sa pri navrhovaní spoľahli na možnosti, ktoré im poskytovalo samotné okolie. Aj preto sa orientácia na svetové strany stala zásadným faktorom celého projektu. Kvôli záruke maximálneho tepelného úžitku bola na južnú stranu sedlovej strechy nainštalovaná séria slnečných kolektorov a túto obnoviteľnú energiu zužitkovali aj prostredníctvom solárneho čerpadla na získavanie úžitkovej vody, ktorou zalievajú plodiny a byliny na svojej farme.

 

chameleon chata pust

Foto: Karl Rogers

 

„Keď sa nám zachce, stačí zísť dole po príjazdovej ceste a dostaneme sa do vinohradov, odkiaľ si nosíme biele aj červené víno,“ popisuje malé víťazstvá života na usadlosti Cobus. On i Ruan sa zhodujú v tom, že odkedy sa presťahovali sem, riadia sa sezónami a žijú v dokonalom súlade s cirkadickým rytmom. Odvetrávanie v chatách je prirodzené, počas leta reguluje mikroklímu nanajvýš stropný ventilátor. V zime sa zas vykuruje narúbaným drevom, s ktorým možno vyhrievať jednak vonkajšiu kaďu ako aj celý interiér so vstavaným, obojstranným, krbom.

 

chameleon chata pust5

Foto: Karl Rogers

 

Nič komplikované

Chaty, pomenované podľa miestnym toponým ako Poortjies a Dwarriega, tvoria dokopy s domom rekreačný celok zvaný ako Suidster, čo v preklade z Afrikaansu, úradného jazyka v krajine, znamená Južná Polárka. Pri zariaďovaní plochy s rozlohou 80 metrov štvorcových mal dizajnér Hendre Bloem a jeho tím pomerne obmedzené možnosti, keďže klienti si priali, aby v priestore nebola jediná priečka, ktorá by rozdeľovala objem budovy na samostatné izby. „Alfou a omegou projektu bolo, aby otvorený pôdorys zostal za každých okolností zachovaný,“ vysvetľuje Hendre.

 

chameleon chata pust3

Foto: Karl Rogers

 

Avšak aj napriek tomuto obmedzeniu si Hendre poradil so zadaním bravúrne a dispozične dômyselné riešenie dosiahol tým, že do centrálnej časti pôdorysu umiestnil rozmerný viacúčelový solitér, definujúci nočnú a dennú časť jednoduchou orientáciou na juh a sever. Ostatné zóny - vrátane kúpeľne či improvizovanej pracovne - oddelil tkanými posuvnými závesmi, ktorými je v prípade potreby možné dosiahnuť nevyhnutné súkromie. Svoje spravilo aj niekoľko trikov s perspektívou, kedy sa pri zmene uhlu pohľadu niektoré časti strácajú a iné sa zas opticky dostávajú do popredia. 

Lokálny inventár

Keď Hendre popisuje, ako boli položené dlažby v chatách, nehovorí o podlahe, lež o duši miesta. „Poukladali sme sem ručne robené tehly, voláme ich Klompie, v dvoch farebných odtieňoch. Pri chôdzi naboso tak nadobúdate dojem, akoby ste sa prechádzali po pôde,“ pokračuje Hendre, ďalej ozrejmujúc, ako farebné odtiene prispeli k optickému rozdeleniu jednotlivých funkčných zón otvoreného pôdorysu. „Zvnútra sme obvodové murivo omietli a natreli ho organickou farbou, čo ešte zvýraznilo kontrast medzi plechovým opláštením exteriéru, zdanlivo meniacim svoje sfarbenie v priebehu dňa a presvetleným interiérom. Glazované tehly vytvárajú iný dojem, než tie tmavšie a matné, takže zóny sú aj týmto odlíšené.“ Na otázku, ako sa aj v tak stiesnenom priestore podarilo dosiahnuť útulnú atmosféru, odpovedá Hendre okamžite. Nábytok aj terasa z OSB dosiek podľa neho prepájajú vnútro s vonkajším svetom do takej miery, že za priaznivého počasia zostáva jedna aj druhá chata otvorená dokorán, čo navodzuje pocit spojenia s divoko rastúcou flórou. 

 

chameleon chata pust4

Foto: Karl Rogers

 

Adaptuje sa

V bujnom kosodrevinovom poraste pôsobí Suidster ako civilizované hniezdo. Súhra materiálov, farebná schéma založená na neutráloch a rozumne zvolená škála významne prispeli k tomu, aby sa tu pocit pohodlia dostavil bezprostredne po vstupe dnu. Hendre sem dokonca pridal aj čosi z vlastnej nábytkovej kolekcie, konkrétne stoličky, pohovku a stolíky. Všetky ľanové závesy a ručne tkané textílie sú zasa výsledkom prác lokálnych remeselníkov a tkáčov. Ich prítomnosť je nenahraditeľná obzvlášť v lete, keď sa v regióne zvykne teplota vyšplhať na viac ako 45°C. Vtedy stačí aj slabší vánok a dlhé, splývavé záclony znásobia cirkuláciu vzduchu v miestnosti.

 

chameleon chata pust2

Foto: Karl Rogers

 

Zatiaľ čo je plechový plášť chaty vo dne rozpálený, nočné tepelné straty, aj v tomto prípade, koriguje využitie kontaktnej tepelnej izolácie, ktorá je súčasťou stavebného riešenia. Ani jednej z chát nemožno uprieť ich dômyselnosť, navzdory tomu, že s pôvodnými škótskymi humnami majú spoločnú len siluetu. Novotvar, ktorý tak vznikol z čírej spomienky, je však pripravený odolávať klimatickým výkyvom a nezávisle od čohokoľvek vyrábať vlastnú energiu počas celého roka. 

Pin It