dom s dierou lenka mikova zboku

Foto: Tomáš Souček

 

Projekt z dielne Lenka Míková Architekti je aj napriek dosť stráženému rozpočtu sčasti abstraktný, no veľkorysý a intímny zároveň.

 

Ako uvádzajú autori, Dom s dierou, pracovne nazvaný Chata Polanka, začal písať svoj vznik už pred štyrmi rokmi – práve vtedy ho architekti z ateliéru Lenky Míkovej začali navrhovať. Na začiatku stála stará chalupa a myšlienka jej rekonštrukcie, napokon však v obci Vlašim v Stredočeskom kraji pribudla novostavba víkendového domu. Investor si prial stavbu, ktorá by inšpirovala a priniesla niečo nad rámec nutného. Dom s dierou jeho prianie vyplnil do bodky.

 

dom s dierou lenka mikova detail

Foto: Tomáš Souček

 

Vložený prázdny priestor

„Dom, ktorý pozoruje, niekoho možno aj znervózňuje,“ začína sa oficiálny opis projektu. Jedno je isté: veľký kruhový otvor je jeho neprehliadnuteľnou a charakteristickou črtou. Predstavou architektov bol dom, ktorý je zvnútra komplexný, zvonku jednoduchý, súčasný a pritom zapadajúci do svojho vidieckeho kontextu. Rozhodli sa rešpektovať objem pôvodnej chalupy, hoci by podľa ich slov kvôli dosť stráženému rozpočtu stačil aj menší. „Návrh to rieši vkladaním prázdneho priestoru, pod jednou priebežnou strechou nadväzuje na vykurovaný interiér domu vonkajšia krytá terasa, dôležitá súčasť zadania, a zapustené zápražie,“ vysvetľujú architekti. Terasa sa otvára smerom nahor do krovu a vytvára tak zaujímavé pohľady.

 

dom s dierou lenka mikova exterier

Foto: Tomáš Souček

 

Vrstvenie 

Vizuálne príťažlivý kruhový otvor necháva tušiť čo-to zvnútra domu a, naopak, z interiéru krásne rámcuje pohľad na okolie. Ďalšou výraznou črtou Domu s dierou je veľké presklenie vedúce cez roh, ktoré podporuje vnímanie terasy a zápražia ako súčasti interiéru.

 

dom sdierou lenka mikova detail interier 

Foto: Tomáš Souček

 

Všeobecne je pri tomto víkendovom dome využívané efektné vrstvenie priestorov, napríklad striedanie vonkajšej omietky s drevom, či vložený priestor klubovne s krbom na prízemí. Výsledok z dielne Lenka Míková Architekti v spolupráci s Matyášom Ciglerom a Zuzanou Krejčířovou mimoriadne citlivo zapadá do svojho okolia, je svojský a zároveň dostatočne útulný na to, aby slúžil predovšetkým ako miesto stretávania sa rodiny v blízkosti prírody. Dokazuje, že pre výnimočný výsledok nie je vždy nutný veľkorysý rozpočet.

 

dom sdierou lenka mikova jedalen

Foto: Tomáš Souček

 

dom sdierou lenka mikova kaplnka

Foto: Tomáš Souček

 

 

dom sdierou lenka mikova sklo dom sdierou lenka mikova stol dom sdierou lenka mikova tramy

Foto: Tomáš Souček

 

dom sdierou lenka mikova zboku

Foto: Tomáš Souček

 

dom sdierou lenka mikova vecer

Foto: Tomáš Souček

 

Pin It