rakta house spredu

Foto: KIE

 

Ak by sme hľadali rodinný dom, ktorý už na prvý pohľad pôsobí maskulínne a odvážne, projekt z dielne Rakta Studio tieto kritériá spĺňa stopercentne.

 

Excentricky vystupuje zo sivoty okolitej štvrte, jednotlivé časti otáča okolo stredových osí a hrá sa s materialitou tak, že vo výsledku vytvára originálny zážitok z priestorového pocitu a hmoty, ktorou je tvorený.

Rodinný dom s názvom DS House sa nachádza v elitnej štvrti indonézskeho mesta Bogor. Ide o jedno z najdaždivejších miest celej Jávy a dom navrhnutý architektmi z Rakta Studio akoby odrážal sivastý nádych typický pre toto mesto. Jeho ostré hrany, betónová „tvár“ a atypická dispozícia vytvárajú moderný, odvážny charakter. Ak by sme tomuto projektu mali prisúdiť ľudské vlastnosti, DS House by sa hodil do typicky pánskeho sveta: kombinuje skôr ťažšie a chladnejšie materiály, je výrazný a svojský. A napriek tomu dostatočne prívetivý pre zastrešenie potrieb celej rodiny.

 

rakta house schodisko

Foto: KIE

 

Nové uhly, nové pohľady

Dvojpodlažná stavba bezpochyby vystupuje z okolitého sivého priemeru. Paradoxne, jej samej dominujú predovšetkým odtiene sivej. O neprehliadnuteľný vzhľad sa postarali jednotlivé časti domu, ktoré sú umiestnené na rôznych osiach. Dom tak z každého uhla pôsobí odlišne a prekvapuje novými pohľadmi. Keďže sa budova nachádza na rohu ulice, akoby sa rozširovala do strán. Masívne betónové objemy dopĺňajú veľké presklené plochy. Zaujímavý efekt vytvára vonkajší bazén. Jeho hladina sa pri západe slnka odráža na strop obývacej izby a dodáva jej jemne sa meniaci, upokojujúci charakter. 

 

rakta house interier

Foto: KIE

 

Na vonkajší foyer plynule nadväzuje vnútorná hala vďaka rovnakej drevenej podlahe. Zariadenie obývacej izby sa nesie v neutrálnych tónoch, okrem spomínaného odrazu vodnej hladiny na strope pozornosť automaticky púta aj netradičná umelecká stena. Je celá zasklená – sklo akoby symbolicky ešte znásobovalo hodnotu tohto diela

 

rakta house patio

Foto: KIE

 

Jednota plynulého priestoru

Schodisko vedúce z prízemia na prvé poschodie odľahčuje masívny dojem domu a vytvára vzdušný elegantný priestor. Je vyrobené z dutej ocele a oceľového plechu pokrytého drevenou doskou.

 

rakta house schodisko

Foto: KIE

 

Oceľ je použitá aj na akomsi vertikálnom zábradlí schodiska, ktoré je zároveň oporou pre schody. Prízemie vytvára jeden plynulý priestor určený predovšetkým na stretávanie sa rodiny a priateľov. Jedným z ústredných prvkov je veľký sklenený panel. Ten oddeľuje exteriér a interiér, no je možné ho zložiť a vytvoriť tak medzi vonkajškom a vnútrom takmer jednotu.  Na prízemí sa okrem dominantnej obývačky nachádza jedáleň, špajza s ostrovčekom, práčovňa, kuchyňa a hosťovská spálňa s vlastnou kúpeľňou.

Zeleň zjemňuje robustnosť domu

Architekti na poschodí zvolili popri schodisku aj atypickú presklenú časť podlahy v tvare trojuholníka. Na jej rozšírenom konci je umiestnená pomerne expresívna čierna socha, ktorá je viditeľná aj pri pohľade z prízemia.

 

rakta house socha

Foto: KIE

 

Ak sme spomínali viacero maskulínnych prvkov, ktorými disponuje tento dom, výrazná socha je určite jedným z nich. Poschodie ďalej disponuje súkromnými priestormi, nachádza sa tu hlavná spálňa, dve detské izby a pracovňa. Robustný dojem domu a jeho ostré hrany zjemňuje vertikálna záhrada. Zeleň má svoje dôležité miesto aj vo vnútri a nadväzuje tak na jávske tropické podnebie. Vľúdnosť domu zvyšuje večer alebo počas mnohých zamračených dní efektné nasvietenie.   

 

rakta housse vecer

Foto: KIE

 

Ešte viac inšpirácií, reportáží a tém z oblasti stavebníctva a bývania nájdete v aktuálnom čísle magazínu Stavebníctvo a bývanie:

 

Banner nove cislo sab jul august 2022

 

 

    

Pin It