tema priestorybyt s podiom neuhausl hunal

Z pôvodného pražského bytu 2+1 vytvorili architekti zo štúdia Neuhäusl Hunal otvorenú a vzdušnú garzónku, ktorej kraľuje vstavané pódium. Foto: Radek Úlehla

 

„Prekypujeme priestorom,“ hovorí o situácii v našich zemepisných šírkach architektka Jana Benková zo štúdia benkobenkova. Malé domy v našich zemepisných šírkach zodpovedajú podľa nej svojou výmerou veľkým domom napríklad v Škótsku. „Potenciálu na efektívne využitie je nadostač,“ dodáva architektka. A tak – ak sa vám váš pozemok zdá primalý, úzky, alebo panelákový byt stiesnený, prinášame vám tipy na moderné a efektívne možnosti, ako takéto priestory opticky zväčšiť, presvetliť a využiť na maximum.

 

Dispozíciu rodinného domu vo veľkej miere ovplyvňuje pozemok: jeho tvar, veľkosť či orientácia na svetové strany. Každé prostredie je niečím výnimočné a nedá sa jednoznačne stanoviť ideálny tvar domu pre malý pozemok. Navyše, podstatným limitom je nielen predstava samotného klienta, ale aj územný plán daného mesta či obce. Napriek tomu je dobré mať na mysli niektoré základné ukazovatele. „Pri štíhlych pozemkoch odporúčame obdĺžnikový, respektíve pozdĺžny pôdorys rodinného domu a úžitkovú plochu zväčšiť poschodím, prípadne aj podzemným podlažím pre technologické zázemie domu,“ radí Jaroslav Škrovánek, riaditeľ odboru developerských činností spoločnosti DOAS. 

Podľa architektky Jany Marinicovej zo spoločnosti VI GROUP sú pre úzke pozemky vhodné kompaktné hmoty, bez nepravidelných tvarov oberajúcich o priestor. Bonusom premysleného a jednoduchého pôdorysu stavby je zároveň možné zníženie jej energetickej náročnosti, keďže dokáže čerpať energiu priamo z prostredia. 

 

 

tema priestory2 tema priestory

 Po originálnom riešení siahla aj architektka Nastia Mirzoyan pri kyjevskom apartmáne Grogol, v ktorom je spálňa od spoločenskej časti oddelená knižnicou. Foto: Yevhenii Avramenko

 

Malému pozemku pomôže pivnica či poschodie

Automatickým krokom pri menších pozemkoch je siahnuť po poschodovom variante domu, prípadne kvôli zväčšeniu úložného priestoru aj po podpivničení. „Z hľadiska geológie to nie je vždy jednoduchá úloha. Navyše, oproti stavbe na teréne je finančne náročnejšia, je preto vhodné zvážiť, či človek naozaj potrebuje toľko priestoru,“ upozorňuje architektka Jana Benková. 

Hoci záver roka 2022 priniesol istú stabilizáciu cien nehnuteľností, stále je dôležité efektívne využiť každý meter štvorcový priestoru. „Klienti obľubujú menšie 2- a 3-izbové byty. Ak by bola silnejšia ponuka ako dopyt, určite by si viacero developerov uvedomilo potreby klientov a začali by sa viac venovať dispozíciám bytov aj minimalizmu,“ myslí si Jaroslav Škrovánek. Zdražovanie podľa neho spôsobilo obmedzenie apetítu kupujúcich: čo je už postavené, sa dopredá a pri nových projektoch stúpa nádej, že sa na Slovensku budú tvoriť úžitkovo efektívne byty. „Každý jeden meter štvorcový by mal byť využitý viacerými úžitkovými funkciami, naučí nás to byť viac poriadkumilovnými a viac tvorivými, čo je veľmi pozitívne,“ dodáva.

S tým sa automaticky spája aj multifunkčnosť jednotlivých izieb – je zbytočné vytvárať miestnosti, ktoré sú počas veľkej časti dňa prázdne. Veľmi dobrú službu urobia čoraz viac využívané posuvné či skladacie dvere alebo sklenené vnútorné priečky. Do spálne môžete pridať malé zariadenia na cvičenie či jogu, v hosťovskej izbe môžete siahnuť po vstavanej skrini s rozkladacou posteľou. „Čoraz častejšie vidíme aj to, že ľudia pridávajú druhé vchodové dvere, takže časť domova sa dá využiť ako samostatná kancelária, priestor pre rodinných príslušníkov, ktorí potrebujú starostlivosť, alebo ako hosťovský apartmán,“ hovorí architekt Marc Koehler. 

 

tema priestory Peled Studios

Malý apartmán v Tel Avive má výmeru 55 m2. O jeho rekonštrukciu sa postarali architekti zo štúdia K.O.T. Architects. Odstránili všetky vnútorné priečky, keďže steny, ktoré rámujú byt, sú nosné. Foto: Yoav Pelev

 

Tretia koža človeka

Ak hovoríme o priečkach, tak cestou, ako byt či dom presvetliť a dodať mu dojem vzdušnosti, je ich minimalizácia a nahradenie spomínanými presklenými alebo skladacími variantmi. „Subtílnosť priečok dnes rozhoduje, pôvodné murované priečky zaberali kopec priestoru, prefabrikáciou ich vieme alternovať modernými interiérovými praktickými riešeniami,“ vysvetľuje ďalej Jaroslav Škrovánek z firmy DOAS. 

Podľa architektky Jany Marinicovej z VI GROUP k prevzdušneniu priestorov pomôžu aj ľahké závesy na oddelenie jednotlivých zón v byte. „Správne umiestnené zrkadlá dokážu priestor ešte viac opticky otvoriť. Pomôcť si tiež viete orientáciou nábytku iba na jednu plochu steny, výberom správneho osvetlenia, využívaním svetlíkov a v neposlednom rade aj svetlými farebnými odtieňmi nielen na stenách, ale aj podlahách,“ dodáva.

 

tema priestory UBALT

Svetlé odtiene sú ideálnou voľbou pre zväčšenie priestorov, ako to urobili aj architekti zo štúdia UBALT. Foto: UBALT

 

Samostatnou kapitolou je využitie skla – nielen vo forme priečok, ale aj veľkých okien alebo presklených plôch. „Moderný architektonický dizajn dnes automaticky počíta s veľkými sklenenými plochami. Žiadané sú elementy s čo možno najväčšou plochou skla s čo možno najmenším, alebo dokonca žiadnym podielom rámu. Pre tento účel naša spoločnosť vyvinula bezrámový systém, ktorá prepojí interiér s exteriérom, a aj keď sedíte vnútri domu, máte pocit, že ste priamo uprostred prírody,“ vysvetľuje Ján Kováčik zo spoločnosti Internorm Slovensko. 

Ako ďalej pripomína, obytný priestor sa zvykne nazývať aj treťou kožou človeka. „Opodstatnene. Viac ako deväťdesiat percent života človek strávi v uzavretých miestnostiach. Dôležitým faktorom, ktorý rozhodujúco ovplyvňuje klímu a pohodu v obývanom priestore, sú práve okná,“ zdôrazňuje Ján Kováčik. Navyše, časy, keď okná boli z energetického pohľadu slabými miestami domu, sú už za nami. “Moderné zasklenia, ako napríklad ECLAZ, sa stali prostredníctvom solárnych ziskov v zime nielen dodávateľom energie, ale majú brilantný neskreslený výhľad s najlepším prestupom svetla na trhu. Ak stojíte pri takejto presklenej ploche, máte pocit, akoby tu ani žiadne sklo nebolo.“

Ako dodáva architektka Jana Benková, krásne presvetlený priestor nemusí nevyhnutne byť riešený veľkými otvormi. Ide aj o premyslenú polohu okien, a súvislosti, čo je pred a za sklom, zvolená miera intimity. „Treba mať na mysli orientáciu na svetové strany a tepelné straty, zisky, ale aj čisté výhľady,“ tvrdí.

Pre pocit vzdušnosti je dôležitým faktorom aj výška jednotlivých miestností, čiže tzv. svetlá výška. Je daná normami, a ide o vzdialenosť najnižšieho bodu stropu od podlahy. Moderným riešením sú galérie, teda otvorenie stropnej časti prízemia. Aby galérie spĺňali svoju úlohu, teda vniesli do interiéru pocit otvorenosti a viac priestoru, je dobré „nezaložiť“ ich veľkými kusmi nábytku, ale, naopak, napríklad zvýrazniť visiacimi svietidlami.

Rekonštrukcia bytu: so zmenou priečok opatrne

Čo v prípade, že chceme zmeniť dispozíciu a viac otvoriť klasický panelákový byt? „Odporúčam si dobre naštudovať statické nosné prvky panelákového bytu. Ostatné priečky vieme variovať a meniť. Dobré je mať projektovú dokumentáciu jestvujúceho stavu, zainteresovať do projektu bytového architekta či projektanta, ktorý lepšie dispozične rozvrhne úžitkovú plochu, s prihliadnutím na bytové rozvody kúrenia, vody, kanalizácie, elektroinštalácie,“ uvádza Jaroslav Škrovánek. 

Jana Marinicová z VI GROUP tiež radí, že v prípade, že to umožňuje statický posudok, je vhodné okrem úpravy jadra uvažovať aj nad zmenou priečok či stien. „Na oddelenie jednotlivých zón je potom možné použiť nábytok, posuvné dvere či materiály, ktoré prepúšťajú prirodzené svetlo ako sklo, sklobetón, drevené lamely a iné,“ radí. 

 

Celý článok o efektívnom využití malých preistorov si prečítajte v aktuálnom vydaní magazínu Stavebníctvo a bývanie marec-apríl 2023. Kúpite u každého dobrého predajcu alebo online.

 

WEB banner

Pin It