WalkerWorkshop RusticCanyon exterier

Foto: Joe Fletcher

 

Atypický rodinný dom v Los Angeles je plný svetla, ľahkosti a originálnych riešení. Jeho srdcom je centrálny spoločný priestor, z ktorého vychádzajú štyri krídla s izbami a garážou. Takýto pôdorys vytvára niekoľko zátiší a terás, ktoré poskytujú dostatok súkromia a zároveň vyzdvihujú hustú vegetáciu, ktorá túto časť slávneho mesta obklopuje.

 

Los Angeles, to je predovšetkým druhé najväčšie americké mesto. Kultúrne, vedecké i technologické centrum, no zároveň aj fabrika na televízne, filmové či hudobné sny, ktoré zhmotňuje Hollywood. 

Rodinný dom s názvom Rustic Canyon by ste na prvý pohľad len ťažko lokalizovali práve do tohto kozmopolitného veľkomesta. Je totiž pokojný, útulný, obklopený zeleňou a disponuje dostatkom súkromia. Takéto príjemné zázemie sa nachádza v rovnomennej štvrti Rustic Canyon, v časti orientovanej na tichomorské pobrežie. Miestnej architektonickej firme Walker Workshop sa podarilo vytvoriť pokojný prístav pre rodinu s dvomi deťmi naplnený prirodzeným svetlom s využitím jednoduchých a teplých materiálov.

 

WalkerWorkshop RusticCanyon exterier

Foto: Joe Fletcher

 

Ako papierová vrtuľka

Walker Workshop na čele s hlavným architektom Noahom Walkerom zároveň pôsobil aj ako generálny dodávateľ celej stavby. Rodinný dom je jednopodlažný a jeho pôdorys vychádza zo spojenej obývačky, kuchyne a jedálne, na ktoré nadväzujú štyri ďalšie krídla domu. Pri pohľade zhora tento tvar trochu pripomína obľúbenú detskú hračku – papierovú vrtuľku. 

Takéto usporiadanie má svoje dôvody. Štyri steny centrálneho priestoru sú od zeme až po strop presklené, čím sa do interiéru dostáva maximum denného svetla. Výrazné tmavé orámovanie týchto presklených stien je jedným z charakteristických prvkov stavby.  „Rozhodli sme sa vtiahnuť svetlo zvonku do jadra domu prostredníctvom obrovských okien, strategicky umiestnených na vhodných, inak nenápadných miestach, ako je kuchyňa a krb. Tým sme prirodzene rozžiarili domov,“ hovorí pre SaB architekt a zakladateľ štúdia Noah Walker.

 

WalkerWorkshop RusticCanyon interier WalkerWorkshop RusticCanyon interier

Foto: Joe Fletcher

 

 

Do severnej steny je zabudovaný krb, ktorý dotvára príjemnú rodinnú atmosféru. Táto časť pokračuje smerom dozadu a je zároveň akýmsi skleníkom pre rastliny nachádzajúce sa v exteriéri, hlavne miestne sukulenty. Je teda presklená časť s vonkajšími rastlinami organickou súčasťou obývačky alebo samostatnou záhradou? Hranica medzi vonkajškom a vnútrom sa v tomto prípade nedá presne definovať.  Práve tieto okná sú podľa architekta najunikátnejším prvkom celého domu. „Dodávajú mu jedinečný charakter a energiu,“ tvrdí. „Okná sme navrhli a namontovali sami, čo bolo celkom dobrodružstvo. Celý proces si vyžadoval istú dávku nebojácnosti nielen od nášho tímu, ale aj od nášho úžasného klienta,“ dodáva.

 

WalkerWorkshop RusticCanyon obyvacka

Foto: Joe Fletcher

 

Dizajnové prvky v súlade s prírodou

V južnej časti centra domu Rustic Canyon sa nachádza kuchyňa. V nej sa architektom podľa ich vlastných slov podarilo vytvoriť „kuchynskú katedrálu“. Opäť jej dominuje presklená stena, za ktorou sa nachádzajú mohutné stromy a vegetácia. Ide o druh Malaleuca, teda čajovník. „Okolie Rustic Canyon je známe tým, že sa nachádza v blízkosti nádherných stromov. Keď cez ne preniká svetlo, láme sa a trbliece, čím vytvorí nádhernú textúru po celý deň, najmä počas zlatej hodinky. Cítil som, že je nevyhnutné vtiahnuť to svetlo do domu. Starostlivo som zvažoval prirodzené svetlo ako kľúčový prvok kuchyne, keďže pre mnohé rodiny je kuchyňa srdcom domova, takmer posvätným priestorom,“ približuje ďalej pre SaB hlavný architekt.

 

WalkerWorkshop RusticCanyon kuchyna

Foto: Joe Fletcher

 

Všetko ostatné zariadenie je prispôsobené a navrhnuté tak, aby nerušilo tento prírodný obraz. Tvoria ho len jednoduché drevené skrinky pokryté pracovnými doskami z mramoru. Svietidlo nad stolom má úplne minimalistický dizajn a pochádza z dielne newyorskej dizajnovej firmy Apparatus. Jedálenskej časti dominuje stena obložená tehlami slávnej dánskej značky Petersen Tegl, ktoré vytvárajú zaujímavú textúru.

V jednotlivých krídlach domu sa nachádza rodičovská spálňa, detské izby a štvrtá časť patrí garáži. V hlavnej spálni zaujme strešné okno nad posteľou, ktoré otvára pohľad priamo do koruny jedného z veľkých dubov rastúcich na pozemku. Jednoduché zariadenie spálne opäť akoby ustupovalo zeleni, ktorá aj túto izbu zvonka obklopuje. Na podlahy dizajnéri zvolili dubové drevo v teplom medovom tóne, ktoré vo viacerých miestnostiach dopĺňajú mosadzné akcenty. Pod interiérový dizajn celého domu sa podpísala Lisa Petrazzolo.

 

 

WalkerWorkshop RusticCanyon spalna WalkerWorkshop RusticCanyon

Foto: Joe Fletcher

 

Súkromie aj otvorenosť

Fasáda je pokrytá hladkou štukovou omietkou a jednotlivé časti domu majú jemné odchýlky vo výške a hĺbke, ktoré objemom dodávajú zaujímavú štruktúru. Zároveň vytvárajú viaceré tiché a súkromné miesta na oddych vrátane dvora určeného pre detské hry. Ako uvádzajú architekti, takéto riešenie „posilňuje lúčovitý charakter plánu a vytvára diskrétne chvíle pre prírodu a výhľady, ktoré sa majú oslavovať“. Pre takéto chvíle architekti do záhrady pridali aj bazén. Z každej izby sa do záhrady dá ľahko dostať vďaka preskleným posuvným dverám.  Výnimočnosť tohto projektu spočíva aj v kombinácii súkromia, ktorý dom poskytuje, a zároveň jeho veľkorysej otvorenosti okoliu. Na jednej strane je akoby „zastrčený“ na samote, na druhej strane objíma okolitú prírodu. 

 

WalkerWorkshop RusticCanyon

Foto: Joe Fletcher

 

Rustic Canyon je modernou interpretáciou klasického domu v štýle haciendy. „Boli sme inšpirovaní španielskou architektúrou raného obdobia Los Angeles – niekdajších jednoposchodových domov v štýle ranča, ktorých izby boli rozmiestnené okolo centrálneho nádvoria alebo vonkajšieho priestoru. V Rustic Canyon sme vytvorili podobný efekt, ibaže naopak. Namiesto toho, aby centrálne nádvorie bolo vonku, je tu vnútorný spoločný obytný priestor,“ vysvetľuje architekt Noah Walker.

Je pokojným miestom pre relax, ale jednotlivé pavilóny a ich umiestnenie mu dodávajú zaujímavú dynamiku. Detailne upravené terasy a záhrady, ktoré sa nachádzajú medzi týmito pavilónmi, dotvárajú miesto pre rodinnú idylku. Tento dom a jeho okolie je úplne vzdialené mestskému ruchu, je veľkorysý, otvorený a pozývajúci stráviť voľné chvíle v obklopení starých dubov a platanov.

 

WalkerWorkshop RusticCanyon

Foto: Joe Fletcher

 

Pre hviezdy i bežných ľudí

Renomované architektonické štúdio Walker Workshop je známe svojimi projektmi moderných stavieb, ktoré sú ponímané minimalisticky a pevne zakorenené vo svojom okolí. Tak ako v prípade Rustic Canyon, často je okrem architektúry zároveň aj generálnym dodávateľom stavieb. „Pre našu prácu je podstatnou myšlienka, že premyslene realizovaný priestor môže povzniesť telo a myseľ svojich obyvateľov; a hoci navrhujeme domy pre rockové hviezdy, navrhujeme ich aj pre každého, kto chce ako hviezda žiť. Dúfame, že každý z našich projektov dokážeme povýšiť na túto úroveň umenia: s rovnakou starostlivosťou a ohľaduplnosťou, aká by za normálnych okolností bola venovaná múzeu, kostolu alebo chrámu,“ uzatvárajú architekti.

Pin It