p1a karlovy vary apartment radek ulehla 05

Foto: Radek Úlehla

 

Plus One Architects sa chopili celkovej rekonštrukcie bytu v blízkosti kolonády. Odstránili nánosy rôznych rekonštrukcií, priestory presvetlili, prebúrali otvory a vyzdvihli cenné dobové prvky. Odvážnym riešením sú aj odhalené pôvodné maľby na strope a stenách.

 

Byt v centre Karlových Varov je výnimočný hneď z niekoľkých dôvodov. Poprvé, nesie známky doby, keď obytné priestory boli ešte veľkorysé a pôvabné. Lenže v priebehu času sa na vzhľade bytu podpísali aj rôzne nekoncepčné prerábky a úpravy. Architekti však dostali od klienta dôveru a voľnú ruku, a tak sa ich domov zmenil doslova od základov.

 

p1a karlovy vary apartment radek ulehla 02

 Foto: Radek Úlehla

 

Súčasná dispozícia, pôvodné prvky

„Mohli sme si dovoliť vo veľkej miere prebúrať otvory, zrušiť dvere, a, naopak, pridať sklenené svetlíky. Zrušili sme priechodné izby a navrhli súčasnejšiu dispozíciu s dvoma samostatnými spálňami a prepojeným obytným jadrom,“ približujú východiská rekonštrukcie architekti.

 

 

p1a karlovy vary apartment radek ulehla 04 p1a karlovy vary apartment radek ulehla 09

 

 Foto: Radek Úlehla

 

Tieto úpravy mali za cieľ čo najviac byt presvetliť a vytvoriť modernú, otvorenú dispozíciu. Veľmi pútavým a originálnym prvkom sú odhalené pôvodné maľby, ktoré podčiarkujú výnimočný charakter tohto bytu. V spálňach architekti tiež zachovali pôvodné drevené podlahy, ktoré len prešli repasom.

 

p1a karlovy vary apartment radek ulehla 08

 Foto: Radek Úlehla

 

Byt dýcha svojím historickým dedičstvom, ale zároveň je po novom svetlý, s modernými riešeniami a vybavením.

 

 

p1a karlovy vary apartment radek ulehla 06 p1a karlovy vary apartment radek ulehla 10

 
Foto: Radek Úlehla

 

Pokojná atmosféra

Nové miesto dostala aj kuchynská linka. Zmenou dispozície architekti vytvorili niku medzi kuchyňou a obývačkou, ktorá sa stala ideálnym miestom pre linku. Súčasťou týchto priestorov je aj výdajné okienko, ktoré ich vzájomne prepája.

 

p1a karlovy vary apartment radek ulehla 11

 Foto: Radek Úlehla

 

„Minimum materiálov a zjednocujúci design prechádzajú cez celý priestor a podporujú pokojnú atmosféru bytu. Prestupujúcou linkou je odhalená pôvodná výmaľba na stropoch aj stenách, toto odkrytie vytvára nosné, výrazné a jemne zafarbené obrazy v každej z miestností,“ uzatvárajú architekti.

 

 

p1a karlovy vary apartment radek ulehla 12

p1a karlovy vary apartment radek ulehla 13

 
Foto: Radek Úlehla

 

p1a karlovy vary apartment radek ulehla 15

 Foto: Radek Úlehla

 

 

p1a karlovy vary apartment radek ulehla 16

 Foto: Radek Úlehla

 

Pin It