Japandi interier

Foto: Intheory Design

 

Uprostred jedného z najľudnatejších miest sveta vytvorilo štúdio Intheory Design pokojný, minimalistický domov plný prívetivej atmosféry. Využíva na tom predovšetkým svetlo a jeho večný náprotivok – tieň.

 

Dizajn jedného z najnovších projektov Intheory Design vychádza z myšlienky, že zapáliť sviečku znamená vrhnúť tieň. Preto aj tento byt je plný premyslených riešení: niektoré miesta sú doslova na výslní, a majú vyvolať pocity radosti, úspechu a optimizmu. Naopak, tie časti priestorov, ktoré sú v tieni, symbolicky ustupujú do úzadia a vytvárajú rámec pre sebareflexiu, pokoj a ponorenie sa do seba. Interiérový dizajn je v tomto prípade viac ako len usporiadanie prvkov, pomáha v domácnosti navodiť tú správnu atmosféru a pokoj domova.

 

Japandi interier parapet

Foto: Intheory Design

 

 

Japonská estetika, ktorá inšpiruje aj u nás

Hlavným prvkom tohto apartmánu sú veľké okná, ktoré do interiéru privádzajú dostatok denného osvetlenia. Naň nadväzuje a vstupuje do rôznych vzťahov umelé osvetlenie navrhnuté a premyslené architektmi. Celý koncept vychádza z tzv. rjókanov, čo je tradičný japonský typ dočasného ubytovania, niečo ako hotel či hostinec. Rjókany sú známe svojím pokojným, minimalistickým dizajnom. A hoci by sa mohlo zdať, že táto kultúra nie je pre naše zemepisné šírky až taká blízka, v skutočnosti má práve japonská estetika mnoho spoločné so škandinávskou, ktorá je v posledných rokoch mimoriadne obľúbená aj v našich interiéroch.

 

Japandi interier sedenie kreslo Japandi interier detail

Foto: Intheory Design

 

Príjemné sedenie na parapete

Táto realizácia môže byť inšpiráciou práve vďaka hre svetla a tieňa. Jeho dizajn je navrhnutý tak, aby dopadal na plochy a povrchy v byte tak, že zvýrazňuje ich štruktúru: či už ide o prírodné drevo, kameň, textil alebo farby. Aj na pohľad neutrálny priestor sa tak mení a dostáva novú, zaujímavú dimenziu.

Ďalším pútavým prvkom je široký parapet v obývačke, ktorý umožnil umiestniť naň malý stolík s dvomi stoličkami. Stáva sa tak novým plnohodnotným priestorom, kde majitelia môžu tráviť voľné chvíle pri šálke čaju, kávy alebo malom snacku.

V neutrálnych farbách, ale nie neosobne

Celý interiér sa nesie vo výrazne minimalistickom štýle. Dominuje mu svetlé drevo a kameň, pričom rovnaký typ materiálu sa nachádza v kuchyni aj v spálni. Posilňuje to dojem plynulosti, pokojného prechodu medzi jednotlivými miestnosťami a priestrannosť.

 

Japandi interier kuchyna

Foto: Intheory Design

 

Japandi interier stol

Foto: Intheory Design

 

Japandi interier spalna2

Foto: Intheory Design

 

 

Japandi interier chodba Japandi interier spalna

Foto: Intheory Design

 

 

Ak sme hovorili o svetle a tieni, tento koncept je do detailov rozpracovaný aj v kúpeľni. V tejto miestnosti architekti zvolili výraznú textúru ryhovaného kameňa, ktorá pri správnom osvetlení vytvára vizuálne mimoriadne zaujímavý prvok.

 

 

Japandi interier kupelna Japandi interier kupelna2

Foto: Intheory Design

 

Pin It