9. 12. 2017

Viac ako storočné gazdovstvo v malej dedinke Hořenice dostalo ďalší impulz na prežitie. Podkrovie, ktoré kedysi slúžilo ako sklad, premenili majitelia statku na rozsiahly a vzdušný obytný priestor.

5603

S miestom ich spájajú pevné citové vzťahy. Majitelia statku si zaumienili, že podkrovné priestory jednej z hospodárskych budov oživia a vytvoria funkciu dočasného bývania. Autori návrhu zo štúdia 3 + 1 architekti zachovali všetko, čo sa dalo v objekte ešte využiť - odhalenú drevenú konštrukciu krovu i pôvodnú šesť metrov vysokú tehlovú stenu.

Keďže strecha nemala okná, pre získanie prirodzeného svetla vsadili strešné okná a vikiere.

Architekti časť podkrovia rozdelili a vzniklo poschodie so spálňami a sociálnym zariadením. Rodina tak môže využívať 220 metrov štvorcových plochy.

„Oživenie podkrovia nad časťou hospodárskeho dvora je jedným z mnohých zámerov realizovaných širokou hořenickou rodinou. Sme radi, že sme mohli toto pevne zomknuté a zároveň neobvykle otvorené spoločenstvo spoznať a projekčne sprevádzať. Očarení miestom a srdečnou atmosférou postupne spoznávame miestnej rituály potvrdzujúce cyklickosť času a tešíme sa na ďalšie, postupne sa vynárajúca úlohy. Kombinácia činorodosti stavebníkov a rozľahlosti statkov je ich priebežným zdrojom,“ naznačili architekti plány na ďalšiu obnovu gazdovského dvora.

5593

5598

5597

5605

5607

5608

5609

5613

5614

5615

5616

5617

5620

historie

ortofoto 1

foto: Pavel Plánička
text: bk