22. 4. 2018

Dom s organickými tvarmi a s interiérom premysleným do posledného detailu. Absolútny víťaz československej súťaže Interiér roka vracia bývaniu prirodzenosť. Na prepojenie s prírodou odkazuje na viacerých detailoch.

9302

Len dve požiadavky na podobu domu v Havlíčkovom Brode mal jeho budúci majiteľ. Okrem organického tvaru žiadal svetlý interiér s vysokými stropmi. Vo všetkom ostatnom mala architektka a dizajnérka Daniela Polubědovová slobodnú ruku. "V takýchto situáciách sa osobne vžívam do návrhu. Predstavujem si, či by som sama takto chcela žiť," hovorí architektka a dodáva: "Myslím, že pocit ľahkosti a slobody sa tu podarilo prepojiť s prívetivosťou a útulnosťou celého priestoru."

Od počiatočnej štúdie do konca realizácie ubehlo necelých šesť rokov. "Dom je vytvorený úplne atypicky. Všetko bolo navrhnuté na mieru, mám radosť, že dom dobre funguje s koncovou parcelou, svojím objemom ju uzatvára a naopak sa otvára smerom do záhrady a k susediacemu lesu."

9330

Prírodné motívy sa premietli aj do vybavenia interiéru. Daniela Polubědovová vymyslela podobu kuchyne, ktorej biele prvky sú zvlnené, čo možno vnímať ako ozvenu vlniek na oceľovej fasáde, ostrovček s drezom, cez postele, knižnice, skrinky, police, až po závesy a záclony, ktoré veľké presklené plochy zjemňujú.

Dosky, z ktorých sú zhotovené vnútorné dvere, už boli predtým použité a teraz nachádzajú svoju novú existenciu, vďaka čomu moderný dom dostáva patinu. Madlo na schodisku bolo odliate podľa nájdených polien a rovnakým spôsobom vznikli kľučky dverí alebo kovania kľúčových dierok, ktoré odliali podľa lístka z brezy. To isté platí aj o kúpeľňových vykurovacích telesách, ktoré sú odvodené z drevených klátikov a dajú sa z nich odčítať letokruhy.

9312

"Kladky na vykurovacie rebríky boli odliate na základe reálnych drevených klátikov. Kľučky, madlá na dverách a skriniach sú odliate z polien nazbieraných v lese. Predstava, že rozeta na dverách bude odliata z lístka stromu mne samotnej pripadala takmer nereálna. A napriek tomu sa vďaka majiteľovi výroba podarila," opisuje originálne riešenie architektka.

"Projekt ma bavil od začiatku do konca, bol to pomerne veľký experiment, podporený nesmiernu ústretovosťou a schopnosťami investora, ktorý si sám stavbu riadil, organizoval a mnoho jednotlivých prvkov vznikalo práve aj vďaka jeho skúsenostiam. Úplne nové pre mňa boli napríklad odliatky z hliníka," uzatvára Daniela Polubědovová.

9303

93089307

9309

9314

9315

9316

9317

9318

9320

9322

9324

9326

9328

9336

text: bk, www.insidecor.cz,

foto: Interier roku

Pin It