text Sláva Štefancová v spolupráci s Caroline Collett  foto Hervé Hôte 

Belle Époque je spomienkou na krásne časy a spoločnosť, ktorá verila v pokrok a blahobyt. Túto spomienku sa podarilo francúzskej dizajnérke Nine Laty oživiť – vďaka rekonštrukcii navrátila starej vile na Azúrovom pobreží lesk a pridala aj sviežosť a farby podľa želania nových majiteľov s dvoma malými deťmi.

 

12 The extent of the garden is quite unusual for the area

 

12 The extent of the garden is quite unusual for the area

 

12 The extent of the garden is quite unusual for the area

 

12 The extent of the garden is quite unusual for the area

 

Nevyhnutné interiérové úpravy

Rekonštrukcia bola pôvodne sólo projektom interiérovej dizajnérky Niny Laty, ale čoskoro sa ukázalo, že budú nevyhnutné aj nejaké stavebné práce, a tak sa projekt rozšíril o tím architektov z David Price Design, pre ktorý Nina pôsobí ako interiérová konzultantka. „Pôvodný dom vytváral krásny celkový dojem, ale vo vnútri pôsobil trochu ťažkopádne a dusno. Klienti si namiesto toho vyžiadali ľahkosť a sviežosť podporené farbami, špeciálne modrou, zelenou, žltou a oranžovou a takisto aj akcentom vzoru v každej miestnosti. Zároveň bolo potrebné klásť dôraz na ľahkú údržbu. Stolárske práce sme prispôsobili na mieru priestoru, vymenili sme podlahy a batérie v kuchyni a kúpeľniach sú mixom klasického s moderným,“ povedala o rekonštrukcii Nina. „Krásna a elegantná línia nehnuteľnosti zostala nezmenená,“ vyjadril sa o dome s klasickými okenicami a balkónmi s kovovým zábradlím na prvom poschodí David Price, zakladateľ spoločnosti David Price Design. „Zmeny boli nevyhnutné, hlavne v časti napravo od hlavného vchodu, kde sa nachádzali kuchyňa a jedáleň. Vznikli nové veľké dvere a bočné okno s cieľom maximalizovať prirodzené svetlo a vytvoriť ľahký prístup do záhrady. V strede domu sme spodnú polovicu schodiska upravili tak, aby pôsobila elegantnejšie a miestnosti na prízemí sme tiež preorganizovali – niektoré vstupy sme zrušili a pridali nové. Na prvom poschodí sme zväčšili hlavnú spálňu, rovnako aj jednu z hosťovských izieb, zatiaľ čo na druhom poschodí, kde bol predtým umelecký ateliér, vznikla miestnosť s piatimi lôžkami pre deti návštevníkov, ktorí zostanú aj cez noc.“

 

23 Kitchen and living room lighting detail

 

23 Kitchen and living room lighting detail

 

Keď knihy robia z domu domov

Do domu sa vstupuje cez veľkú halu s veľkorysou výškou stropu, ktorá je rovnaká v celom objekte. Drobné kocky dlažby v modrej a krémovej farbe od Fired Earth sú rozmiestnené tak, že imitujú koberec na zemi. Z iného miesta domácnosti sem premiestnili veľké zrkadlo, ktoré odráža svetlo, a zasadili ho rovno oproti vchodu. Nina Laty dodala ďalšie svetlo umiestnením lampášov ku vchodu; našla ich na jednom z trhov starožitností v Nice. Vpravo od vstupnej haly sa nachádza obývacia izba s pôdorysom, ktorý prechádza celou šírkou domu. Nájdeme v nej knižnice s množstvom políc, pretože majitelia milujú čítanie a veria, že dom plný kníh je jedným z najlepších spôsobov, ako vyčarovať pocit domova. V tomto obytnom priestore pribudol aj úplne nový kamenný krb a zrkadlo so starožitným rámom nad ním. Podlaha má jednoduchú kamennú úpravu, rovnako ako väčšina priestorov na prízemí (v izbách je použité drevo pre pocit tepla). 

 

16 The living room 2

 

Rapsódia v modrom

Dominantná modrá farba sa začína objavovať hneď v obývačke, a to vďaka bledomodrým knižniciam a klasickému drevenému obkladu stien, v modrej úprave. Dve ručne robené kreslá Marie´s Corne sú tiež čalúnené modrou látkou, ktorá kontrastuje s krémovou podlahou. Na nej je umiestnený koberec značky Holland & Cherry s jemným motívom v tvare diamantu v rovnakých  farbách. Zboku pohovky je na dosah malý starožitný stôl a lampa so starým zlatým tienidlom. Ako konferenčný stolík dizajnérka zvolila moderný stôl od JCB, nad ktorým visí veľkolepý sklenený luster. Vysoké a elegantné francúzske okno v tejto miestnosti ohraničujú svetlé, krémové záclony z látky od Casamance a výrazný farebný akcent dopĺňajú vankúše so vzorom ovocia z kolekcie Pierre Frey. Napravo od obývacieho priestoru sa nachádza jedálenská časť s modrou sklenenou vitrínou a príborníkom na celú stenu. Nájdeme tu aj oválny stôl z dubového dreva s bielym dreveným rámom od Vincenta Shepparda. Okolo neho sa môže pohodlne usadiť šesť ľudí, dizajnérka sa rozhodla pre stoličky Avery od Pinch. Nad stôl zavesila tri svietidlá s tienidlami EBB & Flow, usporiadané v rôznych dĺžkach,. Jedáleň pokračuje priamo do kuchyne s dreveným kuchynským ostrovom s kamennou pracovnou doskou. Všetky stolárske výrobky v tomto priestore sú ladené do jemnej modrej farby – boli navrhnuté na mieru architektmi z David Price Design. Žalúzie na okne nad kuchynskou linkou tiež zapadnú do farebného konceptu a ladia vďaka bielo-modrej tkanine Springtime od značky Christopher Farr.

 

24 New staircase 1

 

Hry s priestorom

Ak by sme sa pohli opačným smerom cez prízemie domu, natrafíme na kanceláriu vľavo od vstupnej haly. Tento priestor bol tiež prestavaný a zväčšený. Nasleduje schodisko s tmavým železným zábradlím, ktoré zachováva originálny architektonický jazyk domu, rovnako i zábradlie vonkajšieho balkóna na prvom poschodí. Nad schodiskom nájdeme svietidlo Rothschild & Bickers v modrej, ktorá podčiarkuje dominantnú farbu na dolnom poschodí a naznačuje tmavšie odtiene modrej smerom hore. Miestnosti na prízemí uzatvára televízna miestnosť a herňa pre deti s ďalšou západnou terasou vedúcou z herne. Nové rozmiestnenie prvého poschodia po rekonštrukcii interiéru zahŕňa päť miestností so štyrmi kúpeľňami, ako aj detskú izbu v podkroví na druhom poschodí. Izby na prvom poschodí boli úplne prestavané, odstránením jednej kúpeľne sa zväčšila plocha zvyšných kúpeľni a architekti sa mohli viac pohrať s priestorom a odľahčiť ho. Samotná hlavná spálňa pre majiteľov je priestranná a zaberá celú šírku domu. Má vysoké stropy a je vyzdobená v tmavo modrej a bielej farbe, usporiadanej okolo obrovského lôžka navrhnutého Ninou Laty s kovovou konštrukciou vyrobenou miestnym kováčom. Na podlahu vybrala krásny tmavý dub a dreveným obložením stien dodala aj tejto časti domu majestátnosť. V hlavnej rodičovskej kúpeľni tiež nájdeme modro-bielu kombináciu v podobe dlažby Cementine od Fioranese, vaňu na nožičkách značky Jacob Delafon, nástenné svietidlá od Vaughan, starožitné zrkadlo a nabielo maľované skrine s vrchnou časťou z tmavého kameňa. Detská izba na prvom poschodí je zábavným priestorom s hlbokými poschodovými posteľami, vyrobenými na mieru a navrhnutými na celú šírku miestnosti. Stenu za nimi dekoruje tapeta v tmavo modrej farbe so zdanlivo náhodne usporiadanými hviezdami nočnej oblohy. „Aj keď sú deti majiteľov ešte dosť malé, bolo dôležité, aby bola pre ne miestnosť vhodná aj o niekoľko rokov, takže nie je príliš infantilná,“ vysvetlila jednoduchý dizajn Nina. 

 

26 Master bedroom

 

28 Bath foot detail

 

28 Bath foot detail

 

38 Guest bedroom 2

 

38 Guest bedroom 2

 

Podkrovie ako detský sen

Prvá miestnosť pre hostí v prednej časti domu je tiež vybavená posteľou na mieru. Jej konštrukciu dekorujú jemné závesy a spolu so vzorovanými textíliami na oknách ohraničujú krásny výhľad do záhrady. Druhá hosťovská izba s jednoduchým bielym nábytkom je oživená žltou farbou – na závesoch od Christophera Farr Cloth, ako aj na kokosovom koberci s chevronovým vzorom. Kúpeľňa, ktorá patrí k tejto miestnosti, je obložená nápadnou modro-bielou dlažbou v španielskom štýle. Ďalšia z hosťovských izieb prináša atmosféru dovolenky a pruhované tapety Cole & Son za béžovým čalúneným čelom postele. „Jedným zo skutočných pôžitkov v dome je detská izba v podkroví. Predchádzajúci majitelia ju využívali ako umelecké štúdio, takže vytvorenie takéhoto čistého a jasného bieleho miesta si vyžiadalo veľa námahy,“ povedala dizajnérka o rekonštrukcii najvrchnejšej časti domu. Biela bola skvelým základom pre dekorácie v jasných farbách na bielych obliečkach postelí a nechala vyniknúť viacfarebné svetelné reťaze s bavlnenými guľkami pri vstupných dverách do podkrovia. Jemným farebným akcentom je aj zachovaná murovaná stena. Na zem dala dizajnérka položiť husto tkaný mäkký koberec kvôli teplu detských nôh. Jednoduchý a čistý dizajn podkrovia dopĺňajú dve nízke prútené kreslá kúpené na miestnom trhu so starožitnosťami.

 

44 Entrance to the attic space

 

44 Entrance to the attic space

 

 

 

 

Pin It