Mestsky pragmatizmus trocha inak

Netradičný, ale dôkladne logický. Krása exteriéru domu s názvom RaeRae je v rozpore s vysoko vyladeným racionalizmom, ktorý ho vytvoril. Tento funkčný domov očarí jemnými momentmi prekvapenia a neustáleho objavovania. Vydajte sa objavovať jeho krásy spolu s nami.

 

RaeRae je rodinný dom s piatimi spálňami,ktorého predná časť je netradične začlenená medzi dva existujúce terasové domy. Zasklený vchod medzi budovami, ktoré sú súčasťou kultúrneho dedičstva, ich nielen spája, ale aj slúži ako brána do novej budovy.Brána prekvapujúca svojou mierkou.Hlavný vchod vedie z prednej záhrady cez spoločenskú miestnosť, kuchyňu a jedáleň. Nad kuchyňou sa nachádza rodičovská spálňa so šatníkom a vlastnou kúpeľňou. Za jedálňou a skrytou práčovňou nájdeme dvojpodlažnú detskú zónu s tromi detskými izbami a kúpeľňou, ktorá je prístupná cez točité schodisko. Nižšie je umiestnená herňa, pracovňa a multifunkčný garážový priestor. Predná izba jedného z existujúcich terasových domov sa premenila na samostatný hosťovský apartmán, vrátane samostatného vstupu cez pôvodné predné dvere. Druhá terasa teraz slúži ako pracovňa pre domácich.Za druhými prednými dverami prekvapivo nájdeme technickú miestnosť, plniacu úlohu záhradnej kôlne, ktorá vedie priamo do centrálnej záhrady.

 

Mestsky pragmatizmus trocha inak

To, čo na prvý pohľad vyzerá trocha šialene, ako architektonické pohorie, je v jadre dobre riešený a strategicky premyslený dom.

Mestsky pragmatizmus trocha inak

Točité schodisko na poschodie vedie do kúpeľne a do troch detských izieb.

Mestsky pragmatizmus trocha inak

Majitelia domu sa pôvodne pripravovali len na rekonštrukciu a rozšírenie svojej starej terasy.

 

Mestsky pragmatizmus trocha inak

Hlavný vchod vedie z prednej záhrady cez spoločenskú miestnosť, kuchyňu a jedáleň.

 

Dom po squateroch

Majitelia domu sa pôvodne pripravovali len na rekonštrukciu a rozšírenie svojej starej terasy v North Fitzroy v Melbourne, keď sa dozvedeli, že susedný dom je na predaj. Využili teda ponúkanú šancu. Novonadobudnutá nehnuteľnosť vykazovala známky „vybývania“, bola schátraná a v tom čase v podstate neobývateľná.Steny pokrývali plagáty speváka Georga Michaela a austrálskeho tenistu Pata Casha. Squateri rozobrali podlahy a spálili ich v krbe. Zdravý rozum napovedal, že tento dom by bolo jednoduchšie zbúrať, avšak jeho historická hodnota rozhodla,že priečelia oboch domov musia zostať stáť. Tak sa majitelia rozhodli osloviť profesionálov z Austin Maynard Architects, aby spojili tieto susediace nehnuteľnosti a vytvorili príjemný rodinný dom so záhradou pre päťčlennú rodinu.

 

Mestsky pragmatizmus trocha inak

Kuchynský ostrov sa vznáša nad podlahou, čo vnáša do kuchyne ešte viac prirodzeného svetla.

 

Mestsky pragmatizmus trocha inak

Priamo nad kuchyňou sa, trocha netradične, nachádza rodičovská spálňa. Bola to požiadavka samotných majiteľov.

Mestsky pragmatizmus trocha inak

Architekti radi používajú vysoko kvalitné a odolné materiály. To je v konečnom dôsledku vidieť.

Mestsky pragmatizmus trocha inak

Zjednodujúcim prvkom interiéru sú čierne perforované oceľové panely.

Mestsky pragmatizmus trocha inak

Racionálne riešenia a funkčnosť architektonických riešení podčiarkuje striedme a vkusné zariadenie interiéru.

Mestsky pragmatizmus trocha inak

Okná, ktoré zvonku môžu pôsobiť náhodne rozmiestnené, majú v skutočnosti špecifické funkcie.

Mestsky pragmatizmus trocha inak

Netradičná forma strechy sa premieta aj do interiéru.

 

 

Mestsky pragmatizmus trocha inak

Dominantným prvkom obývacieho priestoru je výrazná polica.

 

Strecha s vlastným kontextom

Aj keď sa to možno nezdá, logika a racionálnosť sú základnými kameňmi dizajnu domu s názvom RaeRae. To, čo na prvý pohľad vyzerá trocha šialene, ako architektonické pohorie, je v jadre dobre riešený a strategicky premyslený dom. Forma strechy má svoj kontext. Každé stúpanie a klesanie je vyladené tak, aby sa minimalizovalo zatienenie a vizuálne presahy, čo je však zreteľné,len ak by ste sa na budovu pozerali z výšky. Smerom do záhrady je strecha nízka, aby sa zabránilo zbytočnému zatieneniu. Vysoká musela byť zasa tam, kde hraničí so susednými domami.Najvyššia budova bloku dostala od architektov namiesto kovovej krytiny prirodzene krásnu bridlicu. Tá bude v priebehu času starnúť a vytvárajúce sa lišajníky namaľujú prekrásne plátno nad rámec jeho úžitkovej funkcie. Okrem svojich zjavných estetických vlastností ponúka bridlicová krytina vysoko odolný bez údržbový povrch s dlhou životnosťou. A čo je najdôležitejšie,ide o prírodný materiál, ktorý neprechádza komplikovaným výrobným procesom s množstvom odpadu a emisií.



Mestsky pragmatizmus trocha inak

Každá forma a riešenie v tomto dome je výsledkom racionálneho dizajnu. Nie je to len samoúčelná dekoratívnosť.

 

Pragmatické rozhodnutia vedúce k estetickým výsledkom

Rovnaký racionálny princíp platí pre použité vonkajšie materiály. Murivo nie je nikde vyvýšené. Ak sa niekde ocitne otvor, je nad ním drevo, čo viedlo k redukovaniu množstva použitej konštrukčnej ocele. Toto opatrenie výrazne znížilo náklady a zároveň vytvorilo určitý zaujímavý vzor. Strategický spôsob premýšľania o štruktúre zabezpečil dodržanie stanoveného rozpočtu a zároveň viedol k estetike. Forma je výsledkom racionálneho dizajnu. Nie je to samoúčelná dekoratívnosť. Drevo a tehla vytvárajú estetiku, ktorá je založená na pragmatických riešeniach. Podobne okná, ktoré zvonku môžu pôsobiť ako náhodne rozmiestnené, majú v skutočnosti v interiéri špecifické priestorové funkcie. Široká príjazdová cesta v zadnej časti bloku má nečakanú estetiku, množstvo garáží, ale aj prístavby, ďalšie členenia a novšie stavby, ktoré vyťažili z dvojitého priečelia. Dizajn sa otvára skôr tomuto verejnému priestoru, namiesto toho, aby chránil dom smerom od ulice. Cieľom bolo spojenie s ulicou a susedmi s priamym prístupom. Potenciálna zmena umožní spraviť z garáží samostatný priestor, ktorý môže byť niekedy v budúcnosti využitý na bývanie alebo ako Airbnb apartmán.

 

Mestsky pragmatizmus trocha inak

Súčasťou hlavnej spálne pre rodičov na poschodí je aj šatník a kúpelňa.

 

Netradične riešená spálňa

Práca tímu Austin Maynard Architects je eklektická najmä pre množstvo nápadov, ktoré majú, a snahu ich realizovateľnosť. Architekti spolupracujú s klientmi, aby zistili, čo sa im naozaj páči. Príkladom toho je spálňa v RaeRae. Majitelia namiesto obvyklej žiadosti o útočisko pre rodičov, pokojné miesto ďaleko od aktívnych zón, požiadali, aby sa hlavná spálňa nachádzala v samom strede domu. Rodičia, ktorých spálňa sa nachádza priamo nad kuchyňou, tak majú možnosť zapájať sa do rôznych činností. Rovnako však môžu zatvoriť veľké posuvné dvere a vytvoriť si súkromie. Dom RaeRae bol špecificky postavený pozdĺž južnej hranice a obytné priestory sú orientované k slnečnej severnej záhrade, zatiaľ čo technické miestnosti sú orientované na juh. Preorientovanie domu pozdĺž južnej hranice maximalizuje pasívne solárne zisky a zaisťuje, že slnečná záhrada je takmer bez tieňov,čo je ideálne v tejto melbournskej klíme.

 

Mestsky pragmatizmus trocha inak

Predná izba jedného z existujúcich terasových domov sa premenila na samostatný hosťovský apartmán.

 

Raj pre deti

Deti majú tiež svoje vlastné priestory. Izba, slúžiaca ako herňa, sa otvára smerom do záhrady a tiež do ulice. V budúcnosti nič nebráni tomu, aby sa stala samostatnou miestnosťou s vlastným vstupom od cesty. Za ňou je vyhradená oblasť pre študovňu a miesto na kreatívne tvorenie v jednom, ktoré je navrhnuté tak, aby umožňovalo zanechať za sebou aj neporiadok, ktorý k tomu patrí. Točité schodisko vedie do kúpeľne a do troch detských izieb s kobercami. Deti si ich vybrali samy. Zjednocujúcim prvkom, spájajúcim detské izby a premostenia, sú čierne perforované oceľové panely. Súrodencom zabezpečujú súkromie a po ich otvorení môžu medzi sebou konverzovať na chodbe. Či už v zmysle jednotlivých detských izieb alebo na úrovni prízemie– poschodie. Vďaka tomuto riešeniu môže byť každá časť domu samostatným izolovaným priestorom, ktorý je uzavretý skrytými posuvnými dverami. Obyvatelia si môžu zvoliť súkromie alebo zapojenie sa do spoločného chodu domácnosti.

 

Mestsky pragmatizmus trocha inak

Rebrík v pracovni vedie k ďalšiemu úložnému priestoru alebo miestu na ukrytie.

 

Racionálny dom plný tajomstiev

Vysoko funkčné a racionálne domy sú vo svojej podstate často banálne, ale dom RaeRae je pokusom ateliéru Austin Maynard Architects vytvoriť racionálny dom plný tajomstiev a objavov, nielen pre efekt, ale aj pre skúsenosti domácich a na mieru ich vyvíjajúcim sa potrebám. Netradičné, ale v podstate logické, je umiestnenie technickej miestnosti priamo za starými prednými dverami. To umožňuje prepravu napríklad odpadkov alebo palivového dreva na záhradu bez toho, aby museli majitelia prejsť domom a čistým interiérom. V kuchyni sa nachádza skrytá špajza,police a priestor na prípravu jedál. Kuchynský ostrov sa vznáša nad podlahou, čo vnáša do kuchyne ešte viac prirodzeného svetla. Herňa a pracovňa skrývajú množstvo tajomstiev – tabule na kreslenie, nástenky, posuvné dvere, „dobíjacie zóny“,domček na hranie a akési skladisko hračiek. Rebrík v pracovni vedie k ďalšiemu úložnému priestoru alebo miestu na ukrytie.

 

Mestsky pragmatizmus trocha inak

Mestsky pragmatizmus trocha inak

 

 

Nízke prevádzkové náklady ako jeden z cieľov

Udržateľnosť je vždy základom každého projektu austrálskych architektov. V tomto konkrétnom prípade bolo ich hlavným cieľom prostredníctvom rekonštrukcie maximalizovať dostupné denné svetlo a optimalizovať pasívne zisky slnečnej energie v zime, pričom bolo treba vyriešiť, aby prudké letné slnko neprehrievalo dom cez okná. Všetky okná majú dvojité zasklenie s exteriérovým tienením. Pri aktívnom riadení tienenia a pasívnom vetraní sa výrazne znižujú nároky na mechanické vykurovanie či klimatizáciu. Veľká nádrž na vodu, umiestnená v záhrade, zachytáva všetku dažďovú vodu zo strechy, ktorá je využitá na splachovanie toaliet a polievanie v záhrade. Vždy, keď je to možné,sa architekti z Austin Maynard Architects snažia zapojiť lokálnych remeselníkov a využívať ľahko dostupné materiály a vybavenie.Každý jeden domov navrhujú tak, aby bol odolný a dlho trvácny. Preto s radosťou používajú vysoko kvalitné a odolné materiály, čo je aj v konečnom dôsledku vidieť.

 

Pripravila Sláva Štefancová
Foto Peter Bennetts a Stephanie Rooney,
Stajling: Augie Interiors

Pin It