16CLA 43719 2 1

 

Vyberte si do vášho domova takú, ktorá je v súlade s vašimi požiadavkami a získajte dostatočný prehľad o výhodách či nevýhodách jednotlivých typov podláh. V nasledujúcom článku vás prevedieme modelmi podláh v závislosti od ich dlhoročného vývoja a ukážeme vám, ktoré podlahy patria k najnovším trendom a naopak, ktoré podlahy sa opäť vracajú do módy.

 

Drevo patrí k tradičným prírodným materiálom a vďaka jeho širokým možnostiam povrchovej úpravy sa drevené podlahy hodia kamkoľvek. K jeho pozitívnym vlastnostiam patrí najmä to, že drevo ako prírodný materiál prirodzene dýcha. Oceníme možnosť jeho niekoľkonásobnej renovácie a pri správnej údržbe nám môže drevená podlaha poslúžiť celý život.

Drevené podlahy

Dnes k najobľúbenejším a najviac používaným dreveným podlahám patria „DREVENÉ PARKETY“. Po ich položení sa môže podlaha hneď používať. Lamely sa skladajú z nášľapnej vrstvy – kvalitného dreva s hrúbkou 2,5 až 4 mm (od hrúbky tejto vrstvy závisí životnosť podlahy), strednej vrstvy (jadra) – priečne ukladaných smrekových lamiel, ktoré bránia objemovým zmenám a spodnej protiťahovej dýhy.

 

drevena podlaha

 

Všetky vrstvy sú pevne spojené lepením a lisovaním pri vysokých teplotách. Drahšie typy drevených viacvrstvových podláh mávajú strednú vrstvu (jadro) z masívneho dreva a pri tých lacnejších sa používa vo výrobe ako podklad drevovláknitá doska alebo preglejka. Cenu tiež ovplyvňuje hrúbka a typ dreviny nášľapnej vrstvy.

K dreveným podlahám patria modely starých parkiet RYBIA KOSŤ, kde jednotlivé parkety sú ukladané pod 90° uhlom a maďarský vzor, pri ktorej sú parkety rezané pod 45° alebo 60° uhlom.

 

rybia kosť

 

K dreveným podlahám patria aj VERSAILLES PANELY. Ide o drevené dlaždice alebo o klasické parketové podlahy. Štvorcová drevená obkladačka Versailles pozostáva z dreveného rámčeka s lamelami a kosoštvorcovými prvkami, ktoré tvoria zložitý vzor, lamely sú akobyy prepletené.

 

versails panely

 

ŠIROKÉ ALEBO DLHÉ PODLAHOVÉ DOSKY vo veľkých formátoch neboli tieto drevené podlahy veľmi stabilné. Avšak vďaka inováciám je dnes viacvrstvová drevená podlaha dostupná v šírke až 400 mm a dĺžkou 4 m.

 

Výhody drevených podláh
• výborná tepelná izolácia
• schopnosť prijímať a vydávať vlhkosť
• výborná zvuková izolácia a elasticita
• vhodnosť na podlahové kúrenie (musí to byť doporučené výrobcom)
• minimálna horlivosť a elektrická vodivosť
• rýchla montáž
• odolnosť a celková životnosť
• možnosť opráv

Nevýhody drevených podláh
• podlaha je citlivejšia na mechanické poškodenie
• pri veľkom kolísaní teploty a vlhkosti v interiéri zväčší svoj objem
• tvorba špár

 

Prechod od drevenej podlahy ku viacvrstvovej

Viacvrstvové podlahy zažili svoju popularitu už v 90. rokoch, čím sa im podarilo zatieniť dovtedy najrozšírenejšie masívne parkety. Obľuba viacvrstvových krytín spočívala najmä v ich kladení. Jednoducho sa lepili priamo na podklad alebo lepidlo sa vkladalo priamo do perodrážky. Ďalším dôvodom bola jednoduchosť povrchovej úpravy, ktorá bola hotová už z výroby. Zatiaľ čo, v prípade masívnych drevených podláh sa povrchová úprava vykonávala dodatočne. Ďalším vynálezom boli zámkové spoje, ktoré zjednodušili a urýchlili kladenie podlahy. Zvýšila sa pevnosť a odolnosť spojov, ktorých stabilita dovtedy nebola až taká vysoká. V súčasnosti možno položiť napríklad až 1 250 m2 bez prerušenia dilatačnou škárou.

Laminátové podlahy

Laminátová podlaha má primárne napodobňovať vzhľad dreva, skladá sa z niekoľkých vrstiev, základom je nosná HDF doska, na nej je papier s vybraným dekorom chránený vrchnou priehľadnou vrstvou laminátu. Často býva ošetrená ešte spevňujúcimi vrstvami.

Pokládka laminátovej podlahy je veľmi jednoduchá, preto je tento typ podlahovej krytiny u zákazníkov veľmi obľúbený.

V súčasnosti sa laminátové podlahy vyrábajú so zámkovými spojmi. Platí: čím vyššia hustota HDF dosky = tým väčšia odolnosť laminátovej dosky = tým vyššia je konečná cena podlahy.

 

laminatova

 

Vinylové podlahy

Vinylová podlaha je vyrobená z PVC. Vinylové podlahy môžu byť buď s click systémom na HDF nosiči a kompozitných doskách alebo vhodný len na lepenie bez click systému.

Pvc podlahy boli kedysi stočené v rolke a samotná rolka mohla mať rôzne šírky od 1,5 bm až po 4 bm.  S takýmito podlahami sa dodnes stretávame v školách, nemocniciach, na úradoch atď. Neskôr ako technológia napredovala, výrobcovia pojmom vinylová podlaha označili hlavne podlahy z PVC, ktoré už nie sú predávané v rolkách, ale sú predávané v dielcoch v rôznych rozmeroch a hrúbkach. Z toho vyplýva, že PVC (poly-vinyl-chlorid) podlaha a vinylová podlaha sú v podstate isté podlahy, čo sa týka zloženia.

 

vynil

 

ROZDIEL MEDZI VINYLOVOU A LAMINÁTOVOU?

Vinylová podlaha je o niečo populárnejšia. Vinylová podlaha je vyrobená z PVC, nejde ale o klasické linoleum. Zatiaľ čo, laminátová podlaha sa skladá z niekoľkých vrstiev, základom je nosná HDF doska, na nej je spravidla papier s vybraným dekorom chránený vrchnou priehľadnou vrstvou laminátu.

 

Prechod ku  ekologickým podlahám

 

V dnešnej zero waste dobe sa výrobcovia snažia nahradiť alternatívu vinylových podláh krytinami z prírodnejšieho materiálu alebo neškodnými plastifikátormi. Zároveň však prichádzajú s úplne novými produktmi. Výsledkom toho sú vinylové dielce, ktoré obsahujú najmä ricínový olej a sadru. Tieto suroviny majú prírodný pôvod, radia sa medzi ekologické a obnoviteľné, takže materiál, ktorý zvýši, môžeme zahodiť aj do komunálneho odpadu. Takéto výrobky majú veľmi dobre uzavretý povrch a nečistoty sa na nich neusádzajú, preto ich pri čistení stačí iba pretrieť vodou. Oficiálny názov pre tieto krytiny doteraz neexistuje a používa sa len všeobecné označenie ekologické elastické podlahy.

Korkové podlahy

Korkové podlahy svojimi vlastnosťami vedia príjemne prekvapiť. Sú teplé, mäkké a tiché. Komfort, ktorý tieto podlahy poskytujú, by ste pri iných typoch podláh hľadali len veľmi ťažko.

Korkové podlahy dnešnej generácie sú ďaleko odolnejšie ako sme boli zvyknutí a zvládajú aj detskú izbu, obývaciu izbu, chodbu či kuchyňu.

 

kokr

 

Interiérové podlahy

DOMAT

Pin It