Ceny nehnuteľností ešte porastú. Zdražejú aj hypotéky?

 

Koronakríze sa podarilo utlmiť život aj na realitnom trhu. Dopyt po nehnuteľnostiach sa síce znížil, ale ich ceny to nijako neovplyvnilo. Medziročne dokonca vzrástli. Za trojizbový byt dnes zaplatíme približne o 10-tisíc eur viac ako vlani. Napriek tomu, situácia na hypotekárnom bankovom trhu stále praje ľuďom, ktorí túžia po vlastnej streche nad hlavou.

Za neutíchajúci nárast cien bytov a domov môže najmä nízka ponuka nehnuteľností, ktorá už dlhšiu dobu nedokáže uspokojovať dopyt. „Na základe súčasného vývoja predpokladáme, že ceny budú v najbližších mesiacoch stagnovať. Po oživení ekonomiky, a teda aj realitného trhu, však zamieria zrejme opäť smerom nahor,“ predpokladá Jana Glasová z Poštovej banky.

Lacnejšieho bývania sa asi tak skoro nedočkáme, ale obdobie nízkych úrokových sadzieb sa pravdepodobne pomaly končí. Zdražovanie hypoték už ohlásili viaceré banky. Poštová banka si však stále drží dlhodobo najlepšiu ponuku na trhu, hypotéka od 0,5 % ročne. Aj takto chce pomôcť ľuďom, ktorí sa kvôli koronakríze dostali do úzkych. „Uvedomujeme si neľahkú situáciu mnohých Slovákov. Preto sme sa rozhodli, že zatiaľ nebudeme meniť úrokové sadzby. Ľuďom tak chceme aj v týchto neľahkých časoch umožniť bývať vo vlastnom, respektíve, chceme pomôcť tým, ktorí už hypotéku majú, ale v tejto situácii ich splátky príliš zaťažujú,“ vysvetľuje hovorkyňa Poštovej banky Lýdia Žáčková.

 

Ceny nehnuteľností ešte porastú. Zdražejú aj hypotéky?

 

Úver na bývanie so sadzbou od 0,5 % ročne je určený nielen na kúpu nehnuteľností, ale aj na refinancovanie už existujúceho úveru, čím klienti môžu dosiahnuť zníženie mesačných výdavkov. Priemerná úroková sadzba pre úvery na bývanie za prvý štvrťrok 2020 bola na úrovni 1,66 % p.a.. Pri takejto sadzbe a úvere vo výške 100-tisíc eur klient zaplatí mesačne 352 eur. Refinancovaním tohto úveru so sadzbou 0,5 % p.a. by si znížil mesačnú splátku na 299 eur. Ušetril by tak viac ako 50 eur každý mesiac. Refinancovanie úveru je skutočne jedna z možností ako si rozumne upratať vo svojich financiách a mesačne ušetriť desiatky eur.

 

Pin It