water damage restoration service - 10 tips

Voda v byte, navlhnuté steny a zničený nábytok. Nočná mora každého majiteľa bytu. Ukážeme vám, ako sa nezblázniť a neprísť o peniaze keď vás vytopí sused.

Voda v byte dokáže narobiť poriadne škody. Ak ste doma a zbadáte ako vám voda pomaly kvapká z navlhnutého stropu, najväčším škodám sa ešte dá zabrániť.

Iná situácia je, ak sa po dlhšej dobe vrátite domov a nájdete kompletne vytopený byt. Takéto prekvapenia nemá nikto rád, no aj v tejto chvíli treba zachovať pokoj a dúfať, že váš sused má uzatvorené poistenie bytu a s ním aj poistenie zodpovednosti za škodu spôsobenú jeho užívaním. 

Vytopený byt môže mať viacero príčin a samotný sused ani nemusí vedieť o tom, že vás vytápa, napríklad v prípade prasknutej trubky prívodu vody do umývačky zabudovanej v kuchynskej linke.

V každom prípade ihneď o situácií upovedomte suseda a správcu bytovej jednotky. Sused by mal vykonať opatrenia, ktoré zabránia ďalšiemu šíreniu vody. Ak je to z nejakej príčiny nemožné a nedokáže zistiť príčinu unikajúcej vody, správca domu by mal vypnúť hlavný prívod vody.

Všetky škody dôkladne zdokumentujte pomocou videa alebo fotografií. Až do príchodu zamestnanca poisťovne, ktorý vykoná obhliadku, neodstraňujte a neupratujte zničené veci. Zamerajte sa len na zabránenie vzniku ďalších škôd a stabilizáciu situácie.

 

Ako si uplatniť nárok na náhradu škody?

Celá škoda nevznikla vašou vinou a tak za ňu prirodzene nie ste ochotný platiť. Škodu vám nahradí susedova poisťovňa z poistenia zodpovednosti za škodu spôsobenú užívaním nehnuteľnosti alebo domácnosti, v závislosti od toho, čo bolo príčinou škody. Prasknuté potrubie v stene patrí do poistenia nehnuteľnosti, pokazená práčka do poistenia domácnosti.

Sused teda nahlási poistnú udalosť, poisťovňa vykoná obhliadku a vám bude vyplatené poistné plnenie. Sklamanie (alebo rozhorčenie?) môže nastať v prípade, keď vám celá suma dorazí na účet. Z poistenia zodpovednosti sa totiž vypláca reálna suma poškodeného majetku. Je to suma, ktorú mal váš nábytok v čase vzniku udalosti. Inak povedané, za akú sumu by ste ho mohli predať v daný deň, tesne pred vznikom škodovej udalosti. Táto suma je teda často oveľa nižšia, než náklady spojené s opravou a znovu zariadením bytu. Ak sused odmieta doplatiť rozdiel, od koho vymáhať chýbajúce financie?

Najlepšie je sa podobnej situácií vyhnúť a vzniknutú škodu nahlásiť hneď aj vašej poisťovni. Urobiť tak môžete jednoducho online alebo telefonicky. Vaša poisťovňa vám následne doplatí zvyšné peniaze na opravu bytu z vášho poistenia.

 

stavebnictvoabyvanie sk Co robit ked vytopite susedov mediast

 

A čo v prípade, ak sused žiadne poistenie nemá a opravu odmieta, alebo nedokáže zaplatiť?

Aj v tomto prípade škodu nahláste vašej poisťovni. Poistné plnenie vám bude vyplatené z poistenia nehnuteľnosti a z poistenia domácnosti v závislosti od rozsahu poškodeného majetku. Poisťovňa si následne bude vymáhať peniaze od suseda. Plateniu z vlastného vrecka sa teda nevyhne. Nikdy neviete, kedy sa podobná situácia môže stať aj vám. Ocitnúť sa môžete v polohe poškodeného, ale aj toho, kto škodu spôsobil. Ako sa vyhnúť nečakaným finančným výdavkom v súvislosti so škodami na svojom, či cudzom majetku?

  • Uzatvorte komplexné poistenie majetku. To znamená poistenie nehnuteľnosti a poistenie domácnosti súčasne, ideálne v jednej poisťovni.
  • Nešetrite na poistení zodpovednosti za škodu spôsobenú užívaním nehnuteľnosti alebo zodpovednosti za členov domácnosti. Neuspokojte sa s nízkymi poistnými sumami len za účelom získania lacnej poistky. V budúcnosti by sa vám to nemuselo vyplatiť.

 

Poistenie domu a bytu teraz vybavíte aj online z pohodlia vášho domova.

Pin It