Kontrast hmoty a materialov

Novostavba rodinného domu v Moravskosliezkom kraji je nápaditým a funkčným riešením, v ktorom architekti stavili na jednoduchú hmotu v kontraste s použitými materiálmi. Rozdielnosť štruktúr a farieb je badať v celom priestore.

 

Vila Atrium sa nachádza na pozemku s rozmermi 40 x 25 metrov a je orientovaná v smere východ-západ. Základom návrhu boli požiadavky investora na zabezpečenie maximálneho súkromia vnútorného a rovnako aj vonkajšieho priestoru. Koncept vychádza z tubusu otvoreného v smere spádu pozemku. Objekt je na pohľad svojou hmotou veľmi jednoduchý. Do obdĺžnikovej hmoty je vyrezaný objem átria ako jasné spojenie domu s prírodou. Interiér je funkčne rozdelený do štyroch častí, pre ktoré sú zvolené štyri odlišné materiály. Použité materiály reflektujú pocity a nálady z jednotlivých priestorov. Materiály zároveň prestupujú z exteriéru do interiéru a naopak. V obývacej miestnosti a jedálni architekti navrhli systém posuvných okien, ktorý elegantne dopĺňa transparentnosť interiéru s exteriérom.

 

Kontrast hmoty a materialov

Priama nadväznosť obývačky na terasu a átrium orientované do záhrady vytvára príjemný relaxačný kút.

Kontrast hmoty a materialov 04

 

 

Farba žltých laminátových dosiek, viditeľných z ulice, patrí garážovému státiu a k technickej miestnosti. Oddychovú časť, spálňu a  izby so spoločnou kúpeľňou charakterizuje drevený obklad. Kamenný obklad – bridlica, bol zvolený pre spoločenskú zónu. Pracovňa, ktorá môže slúžiť ako izba pre hostí, a sauna prístupná z exteriéru, sú omietnuté štukou v bielej farbe. Fasáda hlavného objemu je riešená bielou omietkou.

 

Kontrast hmoty a materialov

 

INTERIÉR JE FUNKČNE ROZDELENÝ DO ŠTYROCH ČASTÍ, PRE KTORÉ SÚ ZVOLENÉ ŠTYRI ODLIŠNÉ MATERIÁLY.

 

Kontrast hmoty a materialov

Kontrast hmoty a materialov

 

 

Dispozičné riešenie

Jednopodlažný nepodpivničený objekt má vo svojom objeme zakomponovanú garáž. Vstup do vily je situovaný na východ, od priľahlej komunikácie. Malým zádverím so sklenými dverami sa vstupuje do chodby, ktorá delí objekt na oddychovú a dennú časť. V oddychovej časti sa nachádzajú dve detské izby, spálňa, šatňa a kúpeľňa. Na jej realizácii sa podieľalo kúpeľňové štúdio, ktoré navrhlo obklad a dlažbu. Na dennú spoločenskú časť s priestrannou miestnosťou kuchyne a jedálne sa napájajú obývačka a pracovňa. Táto spoločenská časť má samostatné WC. Vedľa vstupu do domu je projektovaná garáž pre dve autá. Na ňu nadväzuje dielňa s technickou miestnosťou, ktorou sa prechádza do interiéru obytnej časti domu. Vila sa smerom na západ otvára do záhrady čiastočne krytou terasou z exotickej dreviny. Z nej majú majitelia prístup aj do sauny. Terasu s jednotnou drevenou plochou architekti prepojili s vonkajším átriom. Prístup doň je zabezpečený zo všetkých obytných miestností. Dominantným prvkom tejto časti exteriéru je bazén. Priama nadväznosť obývačky na terasu a átrium orientované do záhrady vytvára príjemný relaxačný kút.

 

text Fandament Architects foto Ing. arch. Jakub Holas

Pin It