Splnena misia 01Táto misia vôbec nebola prísne tajná, ale mala nejasný koniec. Až kým si k nej majitelia, ktorí ju začali, neprizvali profesionálov. Architektom pri rekonštrukcii ich nového domova – domu z 80. rokov minulého storočia – zadefinovali svoje priority a nechali im voľnú ruku až na jedinú podmienku. Nemeniť svetlú výšku miestností. Ani o centimeter!

 

Casa YAD sa nachádza v tesnej blízkosti Barcelony, ale vďaka pohoriu Sierra de Collserola, ktoré ho oddeľuje od mesta, tu miestni dýchajú oveľa čistejší vzduch. Na rozdiel od predstáv, ako asi zvykne žiť rodina v dome s rozlohou stošesťdesiat metrov štvorcových, obyvatelia tohto domu nie sú stereotypnou latinskou rodinou. Nevlastnia priveľa zbytočných vecí, ktorým by bolo treba vytvoriť úložné priestory, a v tomto vlastne tkvie aj podstata projektu; jednoduchosť a vzdušnosť dovolili vycibrenú kombináciu materiálov. Misia kompletne zrekonštruovať dom bola započatá taiwansko-hispánskym párom, ktorý k nej neskôr, po svojom dlhom zvažovaní, prizval GOKOSTUDIO. Ich príprava v podstate zjednodušila prvú fázu projektu, pretože obyvatelia domu mali jasne definované svoje potreby a priority. Pripravili sa aj na prípadne obmedzenia a kompromisy s jedinou výnimkou – tou bolo zachovanie výšky.

 

Splnena misia 02

V dome s rozlohou sto šesťdesiat metrov štvorcových žije taiwansko-hispánsky pár. Na jeho zariadení to však nie je cítiť.

 

Denná časť ako open space

Najväčší problém projektu sa ukázal v tom, že požadované priestorové usporiadanie bolo v rozpore s vtedajším stavom a pôdorysom domu. Dom postavený v osem-desiatych rokoch mal medzi poschodiami výšku len dva a pol metra. Z tohto dôvodu muselo byť veľmi presne za-definované usporiadanie kúpeľní a ich inštalácií, aby sa zabránilo zníženiu stropu čo i len o centimeter. Celé príze-mie je teraz po rekonštrukcii otvorené smerom do zadnej záhrady, aby sa zabezpečilo lepšie prepojenie s exteriérom. Podarilo sa to vďaka obrovskému posuvnému oknu, ktoré preklenuje priestor medzi dvoma bočnými stena-mi. Kuchyňa kontinuálne prechádza do jedálne a obývacej izby, ktoré tvoria jednu veľkú miestnosť – otvorenú dennú časť. Jednotlivé zóny sa dajú pekne odlíšiť vďaka premyslenému výberu použitých materiálov na podlahy a ná-bytok. Aby bola obývacia izba harmonická a súmerná, priestor toalety, ktorá vznikla na prízemí, bol obmedzený len na 0,9 štvorcového metra. Architekti sa rozhodli v tejto miniatúrnej miestnosti pre sivú farbu.

 

Splnena misia 03

Celé prízemie je otvorené smerom do zadnej záhrady, aby sa zabezpečilo lepšie prepojenie s exteriérom.

 

Splnena misia 04

Dom sa nachádza v blízkosti Barcelony, ale vďaka pohoriu Sierra de Collserola, ktoré ho oddeľuje od mesta, tu miestni dýchajú oveľa čistejší vzduch.

Splnena misia 05

Kuchyňa je od vstupnej chodby oddelená rámovou celosklenenou priečkou.

Splnena misia 10

Jednoduché línie a kombináciu farieb ako biela, hnedá a čierna nájdeme v každej miestnosti tohto domu.

 

 

Splnena misia 06

Priestor kuchyne definuje kuchynský ostrovček a svetlé drevo, ktoré sa prelína celým interiérom.

 

Splnena misia 07

Nad jedálenským stolom visí nadčasové závesné svietidlo Multi-Lite od značky Gubi, ktoré v roku 1972 navrhol dizajnér Louis Weisdorf.

 

S dedičstvom po predchádzajúcich majiteľoch

Rekonštrukcia sa dotkla aj zvyšných poschodí. Na prvom poschodí bola zrušená jedna z pôvodných izieb, aby mohla vzniknúť vzdušná rodičovská spálňa plná svet-la a priestoru, ktoré zamaskujú dokonca aj nízky strop. Podkrovné priestory si zachovali obloženie stropu drevom a knižnicu, ktoré sú dedičstvom po predchádzajúcich majiteľoch. Teraz kontrastujú s novou cementovou podlahou a dohromady pôsobia ako ideálny kancelársky priestor. Vďaka svojmu nenáročnému jazyku, čistote materiálov a jednoduchosti línií, je Casa YAD miestom na rozjímanie aj napriek hektickému tempu jej obyvateľov.

 

Splnena misia 08

Na prvom poschodí bola zrušená jedna z pôvodných izieb, aby mohla vzniknúť vzdušná rodičovská spálňa.

 

Splnena misia 09

Množstvo prirodzeného svetla a priestoru zamaskujú dokonca aj nízky strop na tomto poschodí.

 

Splnena misia 11

Podkrovné priestory si zachovali obloženie stropu drevom a knižnicu. Sú dedičstvom po predchádzajúcich majiteľoch.

Pin It