dom s oranzovymi schodmi 01Dotyk farby v interiéri môže mať veľa podôb. Sýto oranžové schody by však čakal asi málokto. Tento výrazný prvok definuje priestor domu pre štvorčlennú rodinu, ktorá si užíva každodenný život v zrekonštruovanom dome s minimalistickým zariadením a riešeniami ušitými na mieru.

 

Projekt Maison De Gaspé House sa nachádza v srdci Villeray, štvrti Montrealu. Vďaka renovácii sa z existujúcej budovy, ktorá stratila väčšinu svojich pôvodných vlastností, stal rodinný dom pre dvoch dospelých a dve deti. Bývanie pre mladú rodinu vzniklo zo starého duplexu z 30. rokov minulého storočia – v našich končinách duplex poznáme ako dvojdom, prípadne dvojgeneračný dom s dvoma samostatnými vchodmi a spoločným pozemkom. V interiéri vznikol po rekonštrukcii v blízkosti vchodu kompaktný blok so servisným zázemím (skrine, kúpeľňa, úložný priestor), ktorý vytvára akúsi intímnu bariéru medzi predsieňou a obytnou časťou. Len čo sa ocitnete v blízkosti tohto bloku, z minimalistickej kuchyne si môžete naplno vychutnať príjemný výhľad na pozemok. Všetky horné skrinky v kuchyni architekti umiestnili do bloku pri stene, čo umožnilo zorganizovať pracovné priestory okolo dvoch kuchynských ostrovov orientovaných smerom do obývačky. Tieto ostrovčeky majú povrch z tenučkého antikora, čo tiež prispieva k celkovej svetlosti tejto miestnosti. Na strope sú v jed-nej vodiacej lište koľajnicové svietidlá aj posuvné dvere, ktoré ohraničujú kuchyňu.

 

dom s oranzovymi schodmi 02

Lamely sa pohrávajú s vnímaním priestoru. Na jednej strane obývačky slúžia ako elegantná knižnica, ktorá sa dvíha do výšky poschodia a zakrýva časť schodov.

 

Drevené lamely ohraničujúce priestor

Obývacia izba ťaží z dvojnásobnej výšky stropu, ktorá prináša maximum svetla a opticky ju spája s prvým poschodím. Tento priestor je z dvoch strán orámovaný dreveným rastrom – lamelami, ktoré sa pohrávajú s vnímaním priestoru. Na jednej strane slúžia ako elegantná polica, knižnica, ktorá sa dvíha do výšky poschodia a zakrýva časť schodov. Tenké oceľové police v bielej farbe kontrastujú s oranžovým pozadím schodiska a steny. Knižnica vytvára dojem vertikálneho rozmeru priestoru a funguje ako ochranný prvok oranžového schodiska. Na druhej strane obývacej izby sa drevený prvok opakuje v podobe zábradlia na galérii – medzi hranolmi vidno pracovňu, ktorá sa tu nachádza. Na poschodí je priestranná chodba s pracovným kútom a so vstupom do spální a do kúpeľní. Tieto priestory sú oddelené posuvnými dverami. Cirkulácia riadená množstvom posuvných dverí vytvára celodenný živý kolobeh priestoru. V hlavnej kúpeľni zabezpečuje dostatok prirodzeného svetla strešné okno s rovnakou šírkou ako samotná miestnosť, navyše sa odráža od bielych obkladov stien, voľne stojacej vane a veľkého zrkadla nad umývadlom. Čierna hexagonálna mozaika na podlahe a horizontálne dosky zo svetlého masívneho dreva kontrastujú so všadeprítomnou belosťou kúpeľne.

 

dom s oranzovymi schodmi 03

Na poschodí sa nachádza priestranná chodba s pracovným kútom a so vstupom do spální a do kúpeľní.

 

dom s oranzovymi schodmi 04

Z minimalistickej kuchyne a jedálne si majitelia naplno vychutnávajú príjemný výhľad na pozemok.

 

dom s oranzovymi schodmi 06

Obývacia izba ťaží z dvojnásobnej výšky stropu, ktorá prináša maximum svetla a opticky ju spája s prvým poschodím.

 

dom s oranzovymi schodmi 07

dom s oranzovymi schodmi 08


 

Kontrast plechu a dreva na fasáde

Fasáda domu prešla v priebehu času rôznymi zmenami, ktoré znemožnili jej zreštaurovanie. Projektanti sa preto rozhodli vytvoriť novú modernú fasádu, ktorá by sa bez problémov integrovala s okolitými domami. Aby to bolo možné, podnikli rôzne kroky na zladenie nového so starým. Predná časť domu otočená do hlavnej ulice získala novú tvár z tmavo červených tehál, ktoré sa podobajú tým na okolitých budovách. Rekonštrukcia umožnila umiestniť nové veľké okná viac vertikálne, čím budova lepšie za-padla do miestnej zástavby a zároveň získala moderný vzhľad. Ďalšími obkladovými materiálmi, ako industriálny plech a svetlé drevo, architekti vytvorili príjemný kontrast a zároveň oddelili jednoliaty celok. V zadnej časti domu ustúpila časť pôvodného objemu prvého poschodia novo vybudovanej vonkajšej terase. To priviedlo do domu ďalšie prirodzené svetlo a prinieslo otvorenejší pohľad. Pre prvé poschodie bola navrhnutá fasáda z galvanizovanej ocele, aby sa jednak opticky oddelili obe poschodia a aby sa presvetlila uzavretá vonkajšia plocha – patio – dvor nachádzajúca sa medzi dvomi hmotami domu. Do priestoru vnútorného patia zasahuje drevená podlaha z kuchyne. Súkromie pozemku chráni čierny plot. Garáž, nachádzajúca sa v ľahkom drevenom bloku dostala fasádu zo svetlého dreva a predstavuje prirodzené pokračovanie pôdorysu domu.

 

dom s oranzovymi schodmi 09

V zadnej časti domu ustúpila časť pôvodného objemu prvého poschodia novo vybudovanej vonkajšej terase.

 

 

 

Pin It