Tmavé fasády – áno alebo nie?

Foto: contemporist.com

„Sú mimoriadne univerzálne. Páči sa nám, ako tmavé fasády dokážu vniesť klasický prvok do moderných domov a jedinečný historický nádych do tradičných domov,“ myslí si dvojica amerických interiérových dizajnérov zo Studio McGee. A nie sú jediní – netradičné tmavé budovy si v posledných rokoch získavajú čoraz viac fanúšikov. 

 

Zvyčajne ich ľudia buď milujú, alebo sa im absolútne nepáčia. Tmavé fasády budov majú svoje čaro, no zároveň je tu aj niekoľko dôležitých faktorov, ktoré je pri takejto voľbe dobré zobrať do úvahy.

Vyniknú na nich rôzne textúry

Tmavé fasády domov sú určite trendy. Faktom je, že čierny dom určite na ulici vynikne, pretože so zeleňou vytvorí kontrast, takže rozhodne je voľbou pre tých, ktorí chcú skôr vytŕčať z davu. Nie je to ale len o čiernej, zvoliť si môžete tmavozelenú, svetlo či tmavošedú alebo pokojne aj námornícku modrú. To všetko sú neutrálne a veľmi dobre kombinovateľné odtiene, na ktorých dobre vyniknú rôzne materiály alebo textúry.

Ako upozorňuje portál apartmenttherapy.com, vďaka tmavej farbe dokážu zaniknúť na dome také prvky, ktoré sa vám príliš nepáčia (štíty nad dverami, okná a pod.) Aj keď premaľovanie domu nie je najlacnejšou záležitosťou, v konečnom dôsledku to vyjde určite lacnejšie ako „prerábka“.

 

Tmavé fasády – áno alebo nie?

Foto: Lorenzo Rausch

 

Tmavá neznamená bezúdržbová

Samostatnou kapitolou je údržba. Na prvý pohľad sa môže zdať, že tmavé farby skryjú nečistoty a sú preto praktickejšie ako svetlé. Je to pravda, ale na druhej strane na nich viac vidno stopy po počasí: sú neustále vystavené dažďu, vetru či slnečnému žiareniu a každé z nich sa na vonkajšku domu podpíše. Majitelia takýchto príbytkov môžu byť preto nútení častejšie maľovať. V každom prípade je vhodné siahnuť po naozaj kvalitnej ochrannej vrstve. 

Pozor na stupeň odrazivosti

Potom je tu absorpcia slnečného žiarenia. Samozrejme, fasáda tmavého domu pohltí viac energie, a tak v lete môžete mať väčší problém vnútro domu ochladiť. Na orientáciu v tomto prípade slúži tzv. stupeň odrazivosti. Toto číslo hovorí, koľko percent svetelnej energie daný odtieň farby odrazí. Napríklad biela farba má stupeň odrazivosti 100, teda maximum, čierna, naopak, nula. Ak si zvolíte farbu so stupňom odrazivosti nad 25, nemali by ste naraziť na problém s prehrievaním povrchu. Pri tmavších farbách s vyššími číslami rátajte s trochu väčšími nárokmi na technologický postup. Na trhu už však dostať aj špeciálne cool pigmenty, ktoré odrazia omnoho viac svetla, a povrch tak ostáva o čosi chladnejší aj pri tmavých odtieňoch.

 

Tmavé fasády – áno alebo nie?

Foto: criticalconcrete.com

 

Alternatívy farieb sú viaceré

Ak sa predsa len rozhodnete pre tmavú farbu domu, nemusíte siahnuť len po farbách. Pôvodom z Japonska sa do sveta rozšírila technika yakisugi-ita (v preklade pálenie japonského cyprusu). Ide o drevený obklad, ktorý je karbonizovaný, inými slovami pálený špeciálnou technikou. Vo finále má teda tmavý vzhľad a navyše je takýto obklad takmer bezúdržbový, odolný voči škodcom a ohňu. Jeho životnosť je vraj až okolo 80 rokov – to vďaka ochrannej vrstve vytvorenej uhlíkom počas horenia.

Tradičnejšou voľbou je obklad z kameňa, ktorý stenám zároveň dodá dobrú tepelnú izoláciu a zábranu proti vlhkosti. Ak máte záujem o tmavý odtieň, dobrou voľbou nielen do interiéru, ale aj na fasádu, bude bridlica. Tento odolný kameň sa zároveň postará o zaujímavú textúru. 

Modern houses by Architekturbüro HOFFMANN Modern
Pin It