interier 2 interier 1

 

Ako dodať interiéru šmrnc a stratenú iskru a nemusieť pri tom veľa investovať? Existuje veľa spôsobov, ako dosiahnuť domov ako vystrihnutý z magazínu. Niektoré z nich sú dokonca jednoduchšie a lacnejšie, ako by ste povedali.

 

OŽIVTE NUDNÉ STENY

Najviditeľnejšiu zmenu dosiahnete, ak investujete do farby a premaľujete steny. Zároveň je to najjednoduchšia cesta, ako kompletne zmeniť vzhľad celej miestnosti. Klasickú výmaľbu a nudné jednofarebné steny môžete nahradiť rôznymi maliarskymi technikami – napríklad ombré, faux painting (vytvárajú sa pri ňom štruktúrované efekty s použitím valčeka, štetca či špongie), benátskym štukom alebo betónovou stierkou. Ak chcete byť naozaj originálni, zvoľte dve ladiace farby, ktorými natriete dvere aj steny tak, aby každá z farieb nepravidelne prechádzala po obvode miestnosti. Super rýchlym riešením (a bez potreby následného upratovania po maľovaní) sú aj nálepky na stenu. V tomto prípade však pozor, aby nepôsobili gýčovo! 

 

interier 3

RECYKLUJTE!

Staré drevo v interiéri nie je pre každého. Pre mnohých má však takáto recyklácia svoje kúzlo a finančná nenáročnosť svojpomocne zhotovených vecí je len príjemným mbonusom. Siahnuť môžete po domácich zdrojoch v podobe starých dverí alebo drevených debničiek z pivnice. Prípadne využite silu internetu a staré drevo si zaobstarajte z rôznych facebookových skupín zameraných na darovanie nepotrebných vecí. Čo s ním? Do štartovacieho bytu postačí pár starých paliet, ktoré sa premenia na posteľ alebo príjemné sedenie na balkón, nepoužívaný rebrík sa zmení na nemého sluhu a z drevených dosiek zase vykúzlite originálne vintage čelo postele. Svoje využitie nájdu aj drevené debničky – vďaka kolieskam sa z nich stanú príručné stolíky alebo odkladacie priestory na hračky pre deti.

 

interier 4

 

OBLEČTE SVOJ DOMOV DO VRSTIEV

Prázdne alebo na prvý pohľad chladné priestory môžu získať na teple bez náročných zásahov. Dobrým tipom je vrstvenie, od kobercov, prikrývok, vankúšov až po prestieranie, záclony či závesy. Doplňte domácnosť o pleteniny, ktoré samy osebe evokujú teplo domova. Použiť môžete aj kožušiny (ako low cost a zároveň ekologickú alternatívu, samozrejme, len falošné) a bavlnené aj ľanové tkaniny. Prostredníctvom vrstvenia vytvoríte dynamickejšie prostredie. Navyše, nie je nič jednoduchšie, ako vymeniť raz za čas obliečku na vankúši na pohovke či striedať deky rôznych farieb a vzorov. Vrstvenie špeciálne oceníte v spálni – bude vyzerať ako vystrihnutá z Instagramu. Ak ovládate ručné práce, máte vyhraté. Pletenie využijete pri výrobe pufov, technika makramé zase oživí vaše steny. A nezabudnite ani na čaro háčkovania, vďaka ktorému môžete vytvoriť drobné dekoračné prvky či veľkolepé deky, ktoré zaručene pridajú vášmu domovu vrstvu útulnosti.

Pri výbere vlny a priadze na dekoračné prvky a pleteniny dbajte na zladenie s celkovým dizajnom interiéru. Vlna a priadza by mali ladiť s farbami stien, nábytku a doplnkov. Pre rustikálny štýl sa hodí hrubá vlna s viditeľnou štruktúrou, zatiaľ čo moderný interiér oživí jemná priadza v tlmených farbách. 

 

interier 5

 

NEPODCEŇUJTE SILU DOPLNKOV

O dekoráciách sa hovorí, že sú šperkom interiéru. Dizajnový koncept vášho domova dotvoria zrkadlá, sviečky a svietniky, vankúše, sošky, vázy, ale aj rastliny. A tie sa dajú kúpiť v rôznych cenových hladinách. Ak nimi nechcete priestor zahltiť, dôkladne si premyslite umiestnenie každej jednej dekorácie. Niekedy je lepšie riadiť sa povestným „menej je viac“ a vytvoriť zaujímavý kútik len prostredníctvom lampy, rastlín a nedbalo pohodených dizajnových magazínov. Keď vás omrzí, doplnkom len jednoducho nájdete nové miesto a necháte ich kolovať po interiéri. Pre tých, ktorí to chcú poňať maximálne „low costovo“, sú tu živé kvety – či už zo záhrady, alebo z lúk. Sú zadarmo a s interiérom dokážu doslova zázraky.

 

interier 6 interier 7

 

 

DODAJTE INTERIÉRU PUNC OSOBITOSTI

Vlastniť obraz od umelca, hoci zatiaľ aj neznámeho, už dnes nie je nič nedosiahnuteľné. Napriek tomu si originál na plátne stále mnohí nemôžu dovoliť alebo o takejto možnosti ani neuvažujú. Vkusne môže pôsobiť aj pekná reprodukcia. Originálnejšia (a lacnejšia) však bude zarámovaná kresba od detí, starý plagát z povaly, vydarená rodinná fotografia či vaše pokusy so štetcom a s farbami. Ak sa bojíte, že nie ste dostatočne šikovní, na Youtube nájdete množstvo video návodov k rôznym technikám maľovania. Takto si môžete vytvoriť svoj vlastný pop-art obraz alebo olejomaľbu na plátne. Stačí len mať čas a chuť.

 

 

 

Pin It