Vizualizácia kuchyne z dielne štúdia DaKruArch...    ...a kuchyňa, ktorá je do posledného detailu už zrealizovaná.   

 Takto môže vyzerať stena s efektom kože. Foto: homedit.com

  Vizualizácia kuchyne z dielne štúdia DaKruArch...    ...a kuchyňa, ktorá je do posledného detailu už zrealizovaná.   

Dekoratívna omietka dokáže oživiť celý interiér. Foto:  Profipaint

 

 

Niekedy stačí z interiéru ozvláštniť jednu stenu a celkový výsledok sa dramaticky zmení. Ak chcete dosiahnuť efekt prírodných materiálov alebo rôznych drahých kamenných obkladov, no zároveň ušetriť, dekoratívne maľovanie stien môže byť pre vás tou správnou voľbou. Navyše, spojením vhodných produktov, odtieňov a techník si môžete doma vytvoriť úplne unikátne dielo.

 

Jednou z obľúbených techník, ktorá je zaradená aj medzi trendy sezóny 2020/2021, je benátsky štuk. Ide o luxusnú povrchovú úpravu, ktorá imituje mramor a môže byť vyhotovená vo výraznom prevedení, alebo aj v menej nápadných variantoch. Mramor na stenách poznali už starí Rimania, no k dokonalosti túto techniku priviedli talianski majstri a preslávili ju ako „stucco veneziano“. „Na výrobu benátskej omietky sa používa mramor, ktorý je drahý a veľmi odolný. V modernej benátskej omietke sa používa buď mramorové mydlo, žula alebo kremeň,“ uvádza portál indecortends.com.
Každopádne, veľkým plusom benátskeho štuku je jeho praktickosť, keďže sa na ňom neusádza prach a je umývateľný vodou. Aplikovať ho môžete na klasickú omietku, drevo, PVC, ale problémom nebude ani sadrokratón.
Ak by mal mať benátsky štuk jeden prívlastok, bol by to: elegantný.

 

Vzhľad kože, púštneho piesku či kovový lesk. Dekoratívne maľovanie stien ponúka veľa možností

Benátsky štuk. 

U Slovákov boduje „betón“

„Jednoznačne najväčší dopyt zaznamenávame po vzhľade betónu a všeobecne po šedých odtieňoch,“ hovorí Gabriela Rímešová z bratislavskej spoločnosti, ktorá sa zaoberá dekoratívnymi úpravami stien. Zdá sa teda, že Slovákom imponuje predovšetkým industriálny vzhľad a neutrálne odtiene.  „Potom je to veľmi individuálne, niektorí klienti preferujú jemné vzory a textúry, ale realizovali sme už aj trojcentimetrové farebné reliéfy,“ pokračuje Gabriela Rímešová. 

Nové so vzhľadom starého

Protipólom chladného, moderného betónu môžu byť aj dekoratívne steny s rustikálnym efektom. „Pripomínajú staré, zašlé steny a vytvárajú sa šablónami a kombináciami rôznych materiálov,“ hovorí G. Rímešová. Týmto spôsobom dodáte aj novostavbe patinu a táto technika je veľmi vhodná pre vznik reliéfnych efektov.
Ak sme pri vzhľade starých múrov, dostupný je aj tzv. „cracking“ dekor, teda efekt popraskania. Trhliny sa vďaka reaktívnemu náteru vytvoria vytvoria náhodne, výsledný efekt teda bude celkom určite jedinečný.

 

Vzhľad kože, púštneho piesku či kovový lesk. Dekoratívne maľovanie stien ponúka veľa možností

Štruktúrované steny si pýtajú aj umelecké prvky. 

 

 Keď sa stena premení na strom

Nielen v zahraničí, ale aj u nás ešte stále pretrváva trend prírodných farieb a materiálov a aj trh s dekoratívnymi produktami na steny naň reaguje. Vedeli ste, že na stene sa dá vytvoriť aj efekt reliéfu kože? Taktiež je možné docieliť v interiéri vzhľad kôry stromu, púštneho piesku, ale aj tehál a z opačného konca napríklad futuristické kovové odlesky alebo svetielkujúce efekty. 
Viacerí výrobcovia na svojich webstránkach ponúkajú aj presný návod, ako pri jednotlivých technikách  postupovať, takže mnohé z nich si šikovní domáci majstri vytvoria aj svojpomocne.
A s akým časovým rámcom rátať, ak sa rozhodnete spoľahnúť na profesionálov? „Sú úpravy, ktoré sa dajú urobiť za jeden deň v rámci celého technologického postupu, ale napríklad spomínaný obľúbený betón trvá dva až tri dni. Je tam dlhé zrenie materiálu medzi jednotlivými vrstvami,“ uzatvára Gabriela Rímešová.

Pin It