knihy architektura byvanieupr

Uplynulé týždne a mesiace každý z nás trávil omnoho viac času doma. Ak chcete tieto voľné chvíle využiť a siahnuť po dobrej knihe z oblasti bývania, architektúry či interiérového dizajnu, prinášame vám niekoľko tipov. Top publikácie pre vás vybrali majitelia dvoch slovenských kníhkupectiev.

 

Odporúča Štefan Hamza z kníhkupectva Christiania v Poprade:

Veronika Haroldová: Sám sebe architektom

Chystáte sa zrekonštruovať byt, prerobiť kuchyňu alebo len vymeniť závesy či nanovo vymaľovať? Pretože takáto „ozdravná kúra“ domova je pomerne veľkým zásahom do rodinnej peňaženky aj do chodu domácnosti, každá dobrá rada je drahá. Výpravná kniha Sám sebe architektom, ktorej autorkou je skúsená architektka Veronika Haroldová, má ambíciu stať sa užitočným sprievodcom svetom interiérového dizajnu a pomocníkom, kde nájdete odpovede na všetky otázky spojené so zariaďovaním obytných priestorov. 

Na príkladoch z praxe sa zoznámite s hlavnými metódami práce bytového dizajnéra a získate konkrétne rady ohľadne koncepčného a funkčného riešenia priestoru, zariaďovania interiéru a jeho dotvorenia nábytkovými solitérmi a doplnkami. Kniha podrobne vysvetľuje napríklad význam svetla v interiéri, pôsobenie materiálov, farieb, tvarov a proporcií až po vplyv najmenšieho obrázka či sviečky. Jednotlivé témy sú doplnené nápaditými praktickými tipmi, názornými pôdorysmi a bohato ilustrované atraktívnymi fotografiami.

 

 

sam sebe architektom

 

jak cist architekturu

 

 prirucka interieroveho dizajnu

 

 

 

Owen Hopkins: Jak číst architekturu

Viete čo je fiala alebo architráv? V novej publikácii Owena Hopkinsa sa dozviete oveľa viac. Táto kniha vás vezme na obrazovú prehliadku stavieb okolo nás. Popisuje všetky viditeľné prvky budov, ktoré nás obklopujú, na viac ako 500 fotografiách alebo perokresbách. V originálnom slovníku nájdete architektonické výrazy v slovenčine i angličtine.

Zahŕňa všetky kľúčové pojmy – od katedrál po mrakodrapy a od antiky po súčasnosť. Každý z výrazov má stručný popis. Na rozdiel od ostatných slovníkov architektúry nemusíte hľadaný prvok vopred poznať.

Frida Ramstedt: Príručka interiérového dizajnu

Osvojte si overené princípy dizajnérov a vytvorte si vlastný harmonický domov.

Napriek dostupnosti kvalitných interiérových katalógov plných krásnych fotografií sa strácame v základných návrhárskych princípoch. Renomovaná interiérová dizajnérka Frida Ramstedtová ponúka svoje know-how tým, ktorí túžia po harmonickom príbytku. Rokmi overené zákonitosti a pravidlá bytového stylingu sformulovala do praktických rád. Jej jednoduché tipy a triky upozorňujú na dôležitosť symetrie, naučia nás premýšľať o priestore a proporciách, vysvetlia všetko podstatné o farbách a navrhnú správne rozmiestnenie kobercov, dekorácií či obrazov. S touto príručkou môžete rekonštruovať kuchyňu či kúpeľňu aj bez nutnosti náročnej prestavby. 

 

Odporúča Miroslav Navrátil z kníhkupectva Alter Ego v Kežmarku:

 

Dagmar Koudelková: Jindřich Halabala and Up Závody Brno

Jindřich Halabala, od roku 1930 hlavný architekt UP Závodov, výrazne ovplyvnil formovanie výrobného programu spoločnosti. Prispieval k vývoju produktov a k reklamným a predajným stratégiám. Jeho pohľady na kvalitu bývania a nábytku, ktoré by mali byť elegantné z hľadiska tvaru, dokonale prevedené, vysoko funkčné, skladné a variabilné a zároveň prístupné čo najširšej vrstve obyvateľstva, zostali inšpiratívne a nadčasové dedičstvo. Táto bohato ilustrovaná kniha je venovaná jednej z najzaujímavejších postáv vo výrobe nábytku medzivojnového obdobia.

Skladá sa z prvého komplexného zhodnotenia jeho práce a činnosti Spojených UP závodov v Brne v období 20. rokov 20. storočia. Spoločnosť sa v tom čase zaradila medzi najväčšie a najprogresívnejšie továrne na nábytok v Československu a výrobky s ochrannou známkou UP sa stali synonymom kvality a dobrého vkusu.

 

 

jindrich halabala

 

Harminc

 

 vily pod Slavinom

 

 

Jana Pohaničová, Petr Vodrážka: # Harminc

Michal Milan Harminc patrí popri D. Jurkovičovi a E. Bellušovi k najvýznamnejším slovenským architektom. Jeho život a výnimočné architektonické dielo mapuje vedecká monografia # Harminc. Pútavý životný príbeh, charakteristika jednotlivých tvorivých etáp od historizmov, k moderne a funkcionalizmu spolu s reprezentatívnym typologickým výberom architektových stavieb – to všetko predstavené v roku 150. výročia narodenia a 55. výročia úmrtia nestora.

Impozantných takmer 300 realizovaných diel rôznych typologických druhov na území bývalého Rakúsko-Uhorska, neskôr Slovenska v rámci vtedajšieho Československa či na pôde nástupníckych štátov – v Maďarsku, v Srbsku, v Rumunsku, no i na Ukrajine ho v rokoch 1887 – 1951 zároveň právom zaradili k najproduktívnejším architektom nielen na Slovensku, ale aj v širšom európskom priestore. 

Tomáš Berka: Vily na Slavíne

Pokračovanie úspešnej monografie Vily nad Bratislavou vo forme malého sprievodcu Na prechádzkach po atraktívnej vilovej štvrti sa zoznámime s najvýznamnejšími vilami v mimoriadne pestrom slohovom spektre - od romantickej eklektiky až po súčasnosť. Na malom priestore v okolí Slavína tu v posledných desaťročiach dominujú moderné vily s často nevšednou architektúrou. Autori objavili množstvo nových materiálov, fotografií a ďalších príbehov a informácií o vilách, ich majiteľoch a obyvateľoch a histórii tejto lokality. 

Pin It