Inspirovany svetlom 01

Prirodzené svetlo je výnimočným prvkom, ktorý má vplyv na človeka. Ocitlo sa dokonca na štvrtej priečke z deviatich faktorov, ktoré majú priamy vplyv na naše zdravie (hneď po kvalitnom spánku, vetraní a konzumácií ovocia a zeleniny). Hľadanie prirodzeného svetla sa stalo aj hlavným motívom rekonštrukcie nasledujúceho londýnskeho domu. A keďže prizvaní architekti boli zároveň aj priateľmi majiteľov domu, o to zaväzujúcejšia bola ich úloha.

 

« KĽÚČOM K REKONŠTRUKCII TROJPODLAŽNÉHO DOMU SA STALO USPORIADANIE PRIESTORU, OTVÁRANIE VÝHĽADOV A DOSTATOK DENNÉHO SVETLA. »

 

Highgate je zelená štvrť v Severnom Londýne s malebnými čajovňami a budovami z 18. storočia, ktorá si dodnes uchovala svoj osobitý vidiecky ráz. Naulici Cromwell Avenue sa nachádza rodinný dom, ktorého majitelia sa trápili s niekoľkými problémami v podobe rôznych úrovní a neusporiadaného priestoru. Riešenie sa zdalo jednoduché– vytvoriť použiteľný priestor plný svetla. Majitelia trojpodlažného domu oslovili architektonické štúdio XUL Architecture, ktoré malo prispieť k lepšiemu usporiadaniu priestorov a presvetleniu interiéru. Kľúčom k rekonštrukcii tohto objektu sa stalo otváranie výhľadov, od predných dverí až k záhrade, a čerpanie svetla z oboch uhlov. Všetky projekty štúdia XUL nesú svojský rukopis, zameraný na dostatočné presvetlenie, preto je aj ich mottom: Architektúr ainšpirovaná prirodzeným svetlom. V tomto prípade pripadali do úvahy tri smery, ktorými bolo možné priviesť svetlo do budovy, a to zhora, zozadu a spredu. To bolo jedným z dôvodov, prečo plastové strešné okná nad schodiskom nahradilo sklo. Svetlo, ktoré cezeň prúdi, teraz doslova zaplavuje priestor. Architekti strávili množstvo hodín rozhovormi s majiteľom domu, počas ktorých objavili spoločnú lásku ku kaktusom. Ich farba aj tvar sa nakoniec premietli aj do dizajnu – interiéru teraz dodávajú charakter a pôsobia hravo aj ak otapeta v kúpeľni.

 

Inspirovany svetlom 03 Inspirovany svetlom 04

 

Inspirovany svetlom 05 Inspirovany svetlom 06

 

Keď sa dom mení na domov

Architekti zrušili vo vstupnej hale jedny dvere do jedálne a na ich mieste vznikol praktický úložný priestor s lavicovým sedením. Zamurovaním dverí sa zároveň rozšírila stena v jedálni. Otvoril sa aj priestor kuchyne a obývacej izby. Sebastian Sandler, riaditeľ štúdia XUL, vysvetľuje: „Jednotlivé miestnosti boli rozložené na troch podlažiach a po mnohých diskusiách s majiteľmi sme sa rozhodli premiestniť hlavnú spálňu na najvyššie poschodie a vytvoriť tam pre nich samostatný priestor. To umožnilo, aby sa zo strednej úrovne stali detské izby a hosťovská izba.“ Rodičovská časť pozostáva zo spálne, kúpeľne a šatníka. Prístup do kúpeľne je práve cez šatníkovú časť – keď sú dvere zatvorené, netušili by ste, že sa za nimi skrýva ďalšia miestnosť. Maia Lemlij, jedna zo zakladateliek architektonického štúdia, považuje rekonštrukciu kúpeľne na najvyššom poschodí za majstrovský kúsok: „Stala sa doslova malým oddychovým salónikom. Centrálny priestor pod šikmým stropom a vikierom zaberá vaňa. Okrem štandardnej sprchy tu nájdeme navyše aj parnú sprchu.“ Oddychový charakter obrovskej kúpeľne podčiarkuje denná posteľ s vankúšmi koralovej potlače.

 

Inspirovany svetlom 07

 

Inspirovany svetlom 08 Inspirovany svetlom 09

 

Inspirovany svetlom 12 

Klienti aj priatelia v jednom

Prízemie patrí spoločenským priestorom – obývačke, jedálni, kuchyni a zimnej záhrade. Podlaha v kuchyni je vytvorená z lešteného betónu, tento materiál sa opakuje aj na kuchynskej doske a jedálenskom stole. Spolu so sivými skrinkami dodáva kuchyni priemyselný vzhľad. Ten architekti zjemnili šikovným použitím preglejky, terakotových lámp a kvetináčov aj dekorovaním zeleňou. Izba je naplnená svetlom prichádzajúcim z dvoch strán a má výhľad na vchodové dvere. Kuchyňa voľne pokračuje do oddychovej časti – príjemného kútika v priestore zimnej záhrady. Atmosféru, podobnú záhrade, vytvára množstvo rastlín visiacich zo stropu. Súčasťou rekonštrukcie bolo aj použitie pôvodných prvkov – staré drevo sa objavilo na podlahe v obývacej izbe. Hudobná miestnosť, domácimi nazývaná „zelená miestnosť“ (pre farbu stien), má zase zabudované odkladacie priestory, ktoré pochádzajú ešte z predchádzajúcej renovácie. Majitelia využili aj služby ďalšieho odborníka, ktorý do miestností vybral textílie dodávajúce farbu a teplo. Dizajn interiéru navrhol Philip Lihou z Inner Space London. Hlavní autori konceptu Sebastian Sandlera Maia Lemlij zo štúdia XUL sú zároveň blízkymi priateľmi majiteľov domu. Úzka spolupráca ich priateľstvo ešte prehĺbila .„Ak ste úprimný a vaša komunikácia je vždy otvorená, komu môžete veriť viac ako priateľom? Je potom pekné užívať si s nimi ich domovy a tráviť v nich čas,“ dopĺňa Maia.

 

Inspirovany svetlom 10 Inspirovany svetlom 11

 

 

Inspirovany svetlom 13

 

Inspirovany svetlom 16

 

 

 

Pin It