Vianoce v lone prirody 01

Niekedy sa netreba s pozemkom priveľmi pasovať. Investovať čas a peniaze do záhradných kompozícií a náročných terénnych úprav je zbytočné, ak máte „k dispozícii” malebnú krajinu, v ktorej by ďalšie okrasy – priznajme si – možno aj tak pôsobili neprimerane. Poľská chalupa, ktorá stojí neďaleko mesta Zakopané, je toho živým dôkazom.

 

« CHALUPA VZDÁVA HOLD STAREJ REMESELNEJ TRADÍCII A ŽIVOTU NIEKDAJŠÍCH PASTIEROV OVIEC, NO OSLAVUJE ICH MODERNOU FORMOU, VYUŽÍVAJÚC NAJNOVŠIE VÝRAZOVÉ PROSTRIEDKY AJ TECHNICKÉ RIEŠENIA. »

 

Medzi pohorím Gorce, ktoré je súčasťou poľských Karpát, a Pieninami nájdete krajinu ako vystrihnutú z turistických pohľadníc. Krásne lúky, salaše a nádherná príroda, ktorou preteká rieka Dunajec. Na vodnom toku bola vybudovaná priehrada Jezioro Czorsztyńskie, slúžiaca na ochranu miestnych obcí pred povodňami. Hrádza, ktorú dokončili v roku 1997, vytvára v krajine pozoruhodné obrazy, zrkadlia sa v nej napríklad dva protiľahlé stredoveké hrady Czorsztyn a Niedzica. Tento región sa stal obľúbenou turistickou oblasťou, navštevovanou nielen v lete, ale aj v zime. Na brehu priehrady, v obci Podbrzezie na polostrove Stylchyn, vzniklo ideálne miesto na výstavbu chaty, pod ktorú sa podpísala dvojica poľských architektov – Monika a Adam Bronikowscy zo štúdia HOLA Design.

 

Vianoce v lone prirody 02 Vianoce v lone prirody 03

 

Vianoce v lone prirody 04

 

Moderná verzia horskej chaty

Poznajúc históriu a pomery tejto lokality navrhli architekti stavbu, ktorá dokonalo zapadá do miestneho koloritu. Pozemok má idylickú polohu na miernom svahu s výhľadom na jazero, nad ktorým sa na neveľkých pahorkoch z pravej i ľavej strany týčia spomínané dva monumentálne hrady. Nekomplikovaný kompaktný tvar domu so sedlovou strechou, jeho farebnosť a výber materiálov odkazujú na tradičné domy niekdajších pastierov. Po inšpiráciu tvorcovia nemuseli ísť ďaleko. V blízkosti chaty sa totiž nachádza skanzen, v ktorom možno obdivovať domčeky, statky a sýpky z polovice 19. a začiatku 20. storočia. Zachránili ich ešte predtým, než kvôli priehrade zaplavili celú dolinu, a sústredili do živého múzea tradičnej ľudovej kultúry. Chalupa vzdáva hold starej remeselnej tradícii, no oslavuje ju modernou formou, využívajúc najnovšie technologické riešenia .Ako sa vyjadrili samotní architekti, ich cieľom bolo vytvoriť „modernú verziu horskej chaty”.

 

Vianoce v lone prirody 05

 

Aj preto sa v projekte uplatnili prírodné materiály a nápadité kontrasty farieb, ktoré predstavujú spojnicu a súčasne protiklad medzi minulosťou a prítomnosťou. Strecha a čelná fasáda sú pokryté drevenými šindľami, aké sa využívali na starých poľských obydliach. Šindle netvoria len krytinu strešnej konštrukcie, ale čiastočne aj opláštenie stavby, vďaka čomu umožňujú dažďovej vode plynulo stekať nadol, takže plnia funkciu klasického odkvapu. Šindle sú natreté tmavou farbou, aby ešte viac zdôraznili spätosť s tradičnými stavbami pastierov. Takéto „mimikry” chráni dom z príjazdovej cesty, odkiaľ obydlie pôsobí pomerne uzavreto. Jediným „svetlým” bodom, ktorým dom komunikuje so svojím okolím, je vstup, obložený bledým drevom. Jeho minimalistické riešenie prispieva k modernému architektonickému stvárneniu domu, folklórny motív však zároveň pripomína spätosť s koreňmi. Na druhej strane, orientovanej smerom k jazeru, sa z domu prostredníctvom veľkých zasklených plôch stáva extrovert. Miestnosti sú tu dokonalo prepojené s prírodou. V obývacej izbe možno vďaka dvom posuvným skleným dverám takmer polovicu steny úplne otvoriť a zlúčiť interiér s terasou, ktorá rodine slúži na oddych. Zvyšok „záhrady”, ktorá sa rozprestiera na zhruba 1 600 metroch štvorcových, tvorí len trávnatý porast, zvažujúci sa smerom k jazeru.

 

Vianoce v lone prirody 06

 

Exteriér v interiéri

Interiér domu, ktorý sa rozkladá približne na necelých 160 metroch štvorcových, tvoria obývačka s kuchyňou a jedálňou, dve kúpeľne a šatník na prízemí, dve detské izby a spálňa v podkroví a technická miestnosť spolu s toaletou, umiestnené v suteréne. Prízemie je koncipované ako otvorený priestor, v ktorom si možno naplno vychutnávať dych vyrážajúce výhľady na krajinu. Podobný „luxus” domácim obyvateľom poskytuje aj veľké vikierové okno v spálni, v ktorej sa panoráma stala hlavným „dekoračným” prvkom interiéru. Odhliadnuc od toho má táto miestnosť pomerne sparťanské zariadenie, ktoré tvoria prakticky len posteľ a komody. Detské izby majú, naopak, oveľa viac metrov štvorcových a ich výhodou sú tiež vysoké stropy pod šikmou strechou, vďaka čomu tu bolo možné vybudovať ešte samostatné mezanínové poschodia. Raj pre najmenších dotvárajú outdoorové prvky, ako sú steny na lezenie, laná na šplhanie či hojdačky. Všetky izby vyhrieva podlahové kúrenie, pričom dlážka má vzhľad liateho betónu. Časť stien a stropov tvoria drevené obklady, ručne opracované kefovaním, aby vzbudzovali dojem starožitných artiklov. Jedálni dominuje pôsobivá veľkorozmerná nástenná dekorácia s ornamentom v tvare kvetu, symbolizujúca život. Vyníma sa na svetlom dreve, vyrobená je však z leptanej ocele. Ide o folklórny motív, úzko spojený s daným regiónom. Podobné prvky možno nájsť i na dverách či schodoch, opäť natretých načierno, aby tak korešpondovali s vonkajším vzhľadom domu. „Pastierska chalupa je pre nás z mnohých dôvodov jedinečným projektom. V prvom rade najmä preto, že sme neboli zodpovední iba za interiérové riešenie, ale aj za architektúru stavby. Je to miesto, ktoré sme navrhli od začiatku do konca s rešpektom k miestnym tradíciám a krajine,” dodávajú architekti.

 

Vianoce v lone prirody 07 Vianoce v lone prirody 08 Vianoce v lone prirody 09

 

 

 

Pin It